Sjekk lønnen til USA-toppsjefene: Tjener flere hundre millioner

Toppsjefene i USA tjener i gjennomsnitt 119 millioner kroner i året. På toppen av listen kan Discovery-sjef David Zaslav skilte med en lønn på hele 1,1 milliarder kroner.

TJENTE MEST: David Zaslav, toppsjef i TV-selskapet Discovery Communications, kan smile bredt. Han tjente nemlig hele 1,1 milliarder kroner i fjor, dobbelt så mye som nestemann på listen, Walt Disney-sjef Bob Iger.
Publisert:

De siste ukene har det kommet ferske tall på lederlønningene i 2018, både fra USA og Norge.

Årsrapportene fra selskaper som Discovery, Disney og AT & T viser at enkelte toppsjefer tjener flere hundre millioner kroner (se faktaboks) og opp til over én milliard kroner.

Ingen land i verden har høyere lederlønninger enn i USA, hvor den gjennomsnittlige toppsjefen vil ha en årslønn på 14 millioner dollar, tilsvarende omkring 119 millioner kroner, ifølge tall fra BBC.

Toppsjefene i kapitalismens høyborg tjente 265 ganger mer enn den gjennomsnittlige lønnen for selskapenes ansatte i 2018 – og lederne tjener inn de ansattes årslønn etter mindre enn to dager på jobb.

Norske selskapers årsrapporter for 2018 viser så langt noe lavere lederlønninger. De høyest gasjerte toppsjefene i Norge tjener fra 10 millioner til opp mot 30 millioner kroner i året.

Milliarder på toppen

David Zaslav, toppsjef i TV-selskapet Discovery Communications, troner på toppen av listen over de best betalte direktørene i USA. Han dro inn hele 129 millioner dollar i fjor, tilsvarende svimlende 1,1 milliarder kroner.

Det vil si at Zaslav ble omtrent 3 millioner kroner rikere hver dag.

Men i løpet av året fikk han «bare» 25 millioner kroner i fastlønn – den resterende snaue milliarden kom i form av aksjeopsjoner og bonuser.

Gigantsummen gjorde ham ifølge Business Insider til USAs best betalte toppsjef for 2018, med en lønning to ganger høyere enn nestemann på listen – Bob Iger fra Walt Disney.

Til tross for den relative utklassingen, er det ikke bare å fnyse av årsinntekten til Disney-sjefen i fjor: 65 millioner dollar, eller 552 millioner kroner.

Oljefondet har flere ganger tidligere stemt mot kompensasjonen til toppsjefer som Disney-sjefen. Fondet tar til orde for enklere og mer langsiktige lønnsavtaler for konsernsjefer, og jobber for å overtale selskaper til å endre lønnspolitikk.

Les også

Oljefondet vil endre lederlønningene: – Må bli enklere

Flere i toppsjiktet

Toppsjefen i oljegiganten Exxon Mobil, Darren Woods, fikk en total kompensasjon på 19,9 millioner dollar, eller 169 millioner kroner, i 2018. Det er en oppgang fra 17,5 millioner dollar året i forveien, eller en økning på 14 prosent.

Også konserndirektør i Apple, Tim Cook, kan leve godt av sin årslønn. I 2018 tjente han nemlig 15 millioner dollar – eller omkring 283 ganger mer enn en «vanlig» ansatt i teknologigiganten, ifølge Business Insider.
I tillegg eier han 1,5 millioner aksjeopsjoner i Apple, som til sammen har en verdi på 300 millioner dollar, eller hele 1,7 milliarder kroner per dagens aksjekurs.

Men ingen er rikere i aksjer enn gründer og sjef i Amazon Jeff Bezos, som har økt formuen sin i takt med aksjekursen til selskapet siden oppstart i 1994.

Rikingens villeste formuesvekst kom muligens i en firemåneders periode fra og med 1. januar i fjor, da formuen hans økte med hele 33 milliarder dollar, eller svimlende 280 milliarder kroner, ifølge nettstedet Money.

I denne perioden hadde han med andre ord en «timelønn» på rundt 11,5 millioner dollar – og han tjente utrolige 3.182 dollar, tilsvarende 27.000 kroner, hvert sekund. Dermed tjente Bezos i snitt hele årslønnen til en gjennomsnittlig Amazon-ansatt på litt mindre enn 9 sekunder.

Fastlønnen hans derimot har stått stille i over to tiår, på 695.000 kroner, ifølge CNN. Bezos, som er verdens rikeste mann, har heller aldri mottatt aksjeopsjoner i Amazon. Det gjør kanskje ikke så mye, når han allerede eier 16 prosent av selskapet.

Les også: (+) Slik ble han verdens rikeste mann

Tjente 12 kroner

Blant teknologisjefene i USA mangler det ikke på lønninger som overstiger flere titalls millioner kroner. Men flere velger å ikke motta lønn i det hele tatt.

I årene 2015, 2016 og 2017 takket Twitter-sjef Jack Dorsey nei til all direkte kompensasjon for arbeidet i selskapet han var med på å starte. Men i 2018 mottok han sin første lønning på flere år – på 1,40 dollar, ifølge Reuters.

Det tilsvarer rundt 12 kroner.

Twitter-grunnleggeren, som også står bak den digitale betalingstjenesten Square, er fortsatt god for rundt 5,3 milliarder dollar, tilsvarende 45 milliarder kroner, ifølge The Independent.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg tjener 1 dollar i året, og Tesla-sjef Elon Musk har sagt at han ikke vil akseptere en eneste lønnsslipp før selskapet når en markedsverdi på 100 milliarder dollar, ifølge Business Insider – eller 850 milliarder kroner.

Teknologitoppene har en formue på henholdsvis 66,6 milliarder og 20,7 milliarder dollar, eller 565 milliarder og 176 milliarder kroner.

Norske ledere tjener 20 ganger mer

Også Norge har sin andel rike toppledere – men selv lønningene til de som befinner seg i toppsjiktet, blekner i forhold til de aller best betalte i USA.

De norske sjefene tjener i snitt en hel årslønn til en vanlig ansatt på 15 dager, og får en inntekt som er 20 ganger høyere enn landssnittet, skriver BBC.

Blant de best betalte er toppsjef Øyvind Eriksen i Kjell Inge Røkkes Aker ASA, som fikk til sammen 28,6 millioner i lønn og bonuser i 2018, hvorav 17 millioner kom i fastlønn, ifølge årsrapporten til selskapet. Det er 1,6 millioner mer enn året før.

Hans høyre hånd og kollega, finansdirektør Frank O. Reite, kan vise til en sum på nesten 9 millioner kroner i kompensasjon.

Flere andre norske toppsjefer har en solid millionlønn.

Equinors toppsjef Eldar Sætre fikk en skattbar lønn på 2,069 millioner dollar i 2018, tilsvarende 16,8 millioner kroner, ifølge oljeselskapets årsrapport. Det er opp fra den skattbare lønnen på 1,812 millioner dollar året før, tilsvarende et lønnshopp på nærmere to millioner kroner.

Avtroppende konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro fikk utbetalt 15,2 millioner kroner i fjor. DNB-sjef Rune Bjerke fikk utbetalt 6,1 millioner kroner i lønn i 2018, ifølge selskapets årsrapport.

Også i staten er det noen som har svært høye lønner, som Joachim Høegh-Krohn i Argentum med 6,8 millioner og Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft med 6,2 millioner i lønn, ifølge Fri Fagbevegelse.

I tillegg tjener NSB-direktør Geir Isaksen nesten 4,9 millioner kroner.

Publisert: