Solberg om omstillingen i Norge: – Dette kommer til å bli tøft

Statsminister Erna Solberg (H) inviterte næringslivet til samarbeid for å få ned klimautslippene i Norge, men advarte samtidig om at omstillingen blir tøff.

TALTE: Erna Solberg vil ha på plass et offentlig-privat samarbeid om å fremme norskeklimaløsninger.
Publisert:

– Norsk næringsliv er på vei fremover i grønn retning, understreket Solberg da hun talte på NHOs årskonferanse torsdag.

Tema for konferansen er grønn omstilling, og statsministeren ser mange innovative tiltak blant norske selskaper for å kutte i sine klimautslipp.

Samtidig understreket hun at den norske omstillingen kommer til å bli utfordrende i de kommende årene, og særlig i såkalt ikke-kvotepliktige sektor.

Blant sektorene som ikke ligger under EUs kvotesystem er transportsektoren den største.

– Her må vi være forberedt på å kutte 40 prosent i ikke-kvotepliktig sektor. Og la meg være tydelig: Dette kommer til å bli tøft, sa hun, og fortsatte:

– De billigste kuttene har vi allerede gjort i Norge. I motsetning til andre land bruker vi stort sett vannkraft i Norge.

Les også

Nå møtes næringslivstoppene: Dette tror de blir viktigst i 2017

Under europeisk tak

Solberg pekte også på at EU legger opp til et strengt forvaltningsregime, som gjør at dersom Norge skulle falle bakpå et år, får det store konsekvenser.

– Dette får selv Rasmus Hansson til å fremstå som både fleksibel og forståelsesfull i klimapolitikken, sa Solberg til latter i salen.

Miljøpartiet de Grønnes representant på Stortinget er blant regjeringes krasseste kritikere i klimaspørsmålet.

Statsministeren mer EUs kvotesystem fungerer etter hensikten. I fjor gikk de norske utslippene i kvotepliktig sektor noe opp.

– Årsaken var at Yara øker amoniakkproduksjonen i Norge og at oljefelt som ble besluttet under den forrige regjeringen, ble satt i produksjon, sa Solberg

– Det er viktig å forstå at norske virksomheter konkurrerer under et europeisk tak. Det betyr ingen ting for utslippene om de skjer i Norge eller Tyskland. Men det har betydning om vi får verdiskapingen og arbeidsplassene i Norge, la hun til.

Les også

Hovedtaler på NHOs årskonferanse ser grønne sjanser: – Vi trenger fire revolusjoner

Ba om samarbeid

Statsministeren lanserte også planen om et samarbeid mellom offentlig og privat sektor om å fremme norske klimaløsninger.

Planen er inspirert etter et lignende tiltak i Danmark.

– Målet skal være å selge Norge som det beste landet for å utvikle klimavennlige løsninger, sa statsministeren, som har gitt Innovasjon Norge ansvar for å få samarbeidet på plass.

– Jeg vil utfordre næringslivet til å bidra til å utvikle ordningen, og også til å bidra til å finansiere den, sa Solberg.

Til NRK sier hun at regjeringen vil bruke mellom 15 og 20 millioner kroner for å få satsningen i gang.

Les også

Nå møtes næringslivstoppene: Dette tror de blir viktigst i 2017

Les også

– Billigere og bedre enn Kina

Les også

NHO vil fjerne mastergrader

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om