«Vi ønsker ikke at Haxi assosieres med disse sakene»: Politibråk sender Uber-konkurrent ut av NHO

Etter de nye politiaksjonene hvor tolv Uber-sjåfører fratas millioner av kjørekroner, ønsker ikke Haxi lenger å være i samme bransjefellesskap som sin konkurrent.

VIL IKKE VÆRE I UBER-SELSKAP: Haxi varsler sin utmelding av NHO etter nye Uber-aksjoner i Oslo. De vil ikke lenger assosieres med sin konkurrent, sier sjefen.
Publisert:

Nå varsler kjøretjenesten, som ble lansert i Stavanger i 2014, at de melder seg ut av Abelia og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Haxi-grunnlegger Aleksander Soender sier de orienterte NHO om at de ikke fornyer sitt medlemskap nær umiddelbart etter at de ble kjent med Oslo-politiets nyeste Uber-aksjoner.

– Vi ønsker ikke at Haxi assosieres med disse sakene, og det er det risiko for når vi er i samme bransjeorganisasjon. Vi har derfor meldt oss ut, sier han til E24.

– Vi synes det er synd at Haxi vil melde seg ut av Abelia og NHO, men det har de selvsagt rett til, sier digitaliseringsdirektør Christine Korme i Abelia.

Les også

Uber-sjåfør tatt av Oslo-politiet – må betale 920.172 kroner

Million-inndragninger

E24 meldte torsdag at Oslo-politiet har gått til aksjon mot 12 Uber-sjåfører. Alle har fått bøter og må gi ifra seg pengene de har tjent på kjøringen – 3,3 millioner i alt.

For en av sjåførene innebærer det et betalingskrav på nærmere én million kroner.

Personen mister dessuten førerkortet i ett år og får avskiltet bilen sin i tre måneder.

I dag er både Haxi og Uber med i NHO.

Haxi-sjefen sier de nå er nødt til å distansere seg.

– Dette kan vi ikke lengre støtte indirekte, sier Soender.

Han sier de «ikke ønsker å benytte samme talerør som Uber i den politiske debatten rundt delingsøkonomi i Norge».

– Tjenestene er vidt forskjellige

– For vanlige folk kan det være vanskelig å forstå at det er så ille å være med i samme organisasjon. Dere legger også til rette for at folk uten drosjeløyve kan ta passasjerer fra A til B for penger?

– Ja, men tjenestene er vidt forskjellige, og det viser rettsavgjørelser. I saker mot Uber-sjåfører beslaglegges mange hundre tusen kroner. Imens har Haxi-sjåfører blitt tatt med noen hundrelapper, sier Soender, og utdyper:

– Aktiviteten som foregår via Haxi kvalifiserer ikke som transportvirksomhet, og retten ser også forskjellig på de to tjenestene. Haxi-sjåfører har blitt frikjent i både tingretten, lagmannsretten og Høyesterett, fremholder Haxi-sjefen.

Les også

Avis: Slik rundlurte Uber politiet i flere land

– Bruker gamle regler i rettssystemet

Abelias digitaliseringsdirektør mener mye fortsatt er uavklart om de nye spillerne i delingsøkonomien.

– Her er det viktig å påpeke at politikerne ikke har konkludert ennå, og at det fortsatt er det gamle regelverket som prøves i rettssystemet, sier Korme.

Hun hevder å ha fått «signaler fra mange hold» som tyder på at det kommer betydelige endringer – noe hun i så fall tar imot med åpne armer.

– Det må være et grunnprinsipp at regulering fremmer innovasjon, og ikke hemmer den, sier Korme.

Publisert:

Her kan du lese mer om