«Vi ønsker ikke at Haxi assosieres med disse sakene»: Politibråk sender Uber-konkurrent ut av NHO
Etter de nye politiaksjonene hvor tolv Uber-sjåfører fratas millioner av kjørekroner, ønsker ikke Haxi lenger å være i samme bransjefellesskap som sin konkurrent.
Nå varsler kjøretjenesten, som ble lansert i Stavanger i 2014, at de melder seg ut av Abelia og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).
Haxi-grunnlegger Aleksander Soender sier de orienterte NHO om at de ikke fornyer sitt medlemskap nær umiddelbart etter at de ble kjent med Oslo-politiets nyeste Uber-aksjoner.
– Vi ønsker ikke at Haxi assosieres med disse sakene, og det er det risiko for når vi er i samme bransjeorganisasjon. Vi har derfor meldt oss ut, sier han til E24.
– Vi synes det er synd at Haxi vil melde seg ut av Abelia og NHO, men det har de selvsagt rett til, sier digitaliseringsdirektør Christine Korme i Abelia.
Uber-sjåfør tatt av Oslo-politiet – må betale 920.172 kroner
Million-inndragninger
E24 meldte torsdag at Oslo-politiet har gått til aksjon mot 12 Uber-sjåfører. Alle har fått bøter og må gi ifra seg pengene de har tjent på kjøringen – 3,3 millioner i alt.
For en av sjåførene innebærer det et betalingskrav på nærmere én million kroner.
Personen mister dessuten førerkortet i ett år og får avskiltet bilen sin i tre måneder.
I dag er både Haxi og Uber med i NHO.
Haxi-sjefen sier de nå er nødt til å distansere seg.
– Dette kan vi ikke lengre støtte indirekte, sier Soender.
Han sier de «ikke ønsker å benytte samme talerør som Uber i den politiske debatten rundt delingsøkonomi i Norge».
– Tjenestene er vidt forskjellige
– For vanlige folk kan det være vanskelig å forstå at det er så ille å være med i samme organisasjon. Dere legger også til rette for at folk uten drosjeløyve kan ta passasjerer fra A til B for penger?
– Ja, men tjenestene er vidt forskjellige, og det viser rettsavgjørelser. I saker mot Uber-sjåfører beslaglegges mange hundre tusen kroner. Imens har Haxi-sjåfører blitt tatt med noen hundrelapper, sier Soender, og utdyper:
– Aktiviteten som foregår via Haxi kvalifiserer ikke som transportvirksomhet, og retten ser også forskjellig på de to tjenestene. Haxi-sjåfører har blitt frikjent i både tingretten, lagmannsretten og Høyesterett, fremholder Haxi-sjefen.
Avis: Slik rundlurte Uber politiet i flere land
– Bruker gamle regler i rettssystemet
Abelias digitaliseringsdirektør mener mye fortsatt er uavklart om de nye spillerne i delingsøkonomien.
– Her er det viktig å påpeke at politikerne ikke har konkludert ennå, og at det fortsatt er det gamle regelverket som prøves i rettssystemet, sier Korme.
Hun hevder å ha fått «signaler fra mange hold» som tyder på at det kommer betydelige endringer – noe hun i så fall tar imot med åpne armer.
– Det må være et grunnprinsipp at regulering fremmer innovasjon, og ikke hemmer den, sier Korme.