Slik bør du forholde deg til kjedenes fordelsprogrammer

Kundefordelsprogrammer som Remas Æ kan være godt nytt for forbrukerne, mener Forbrukerrådet. Samtidig mener de at programmene kan gjør det vanskeligere for kundene å orientere seg på pris.

KUNDEPROGRAMMET Æ: I forbindelse med app-lansering, var også Rema-sjefen Ole Robert Reitan til stede for å tale til de 550 fremmøtte kjøpmennene.
Publisert:

– Dette kan gi billigere varer for forbrukerne, så vi vil ikke advare mot å ta i bruk slike programmer og apper. Det vi derimot advarer mot, er å bli for lojal, sier fagdirektør for handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord til E24.

Forrige uke lanserte Rema 1000 – som siste dagligvareaktør ut – sin kundefordelsprogram-app Æ.

Instefjord påpeker at velfungerende konkurranse er avhengig av at forbrukerne går der de får de beste tilbudene.

– Ta derfor i bruk alle kjedenes fordelsprogrammer, og vær kritisk og bevisst, sier Instefjord.

Gunstein Instefjord, fagdirektør for mathandel i Forbrukerrådet

Selv om det kan gi forbrukerne billigere varer, er Forbrukerrådet også skeptisk til hva kjedene egentlig ønsker å oppnå med sine kundeprogrammer.

For når det ikke er prisen i hyllen som gjelder, blir det også klart vanskeligere for forbrukerne å orientere seg på pris.

– Forbrukerne må betale moroa

– Det er grunn til å tro at det uansett er forbrukerne som må betale for moroa. Setter du ned prisen på én vare eller varetype, må du nødvendigvis sette den opp på noe annet. Vi mener derfor at det er mye ryddigere når konkurransen skjer på hylleprisen, slår Instefjord fast.

I november i fjor stoppet regjeringen Forbrukerrådets plan om en app med matvarepriser – de fikk kun lov til å oppgi næringsinnhold og ingredienser.

Instefjord sier at Forbrukerrådet fortsatt jobber for å finne en måte å kunne orientere forbrukerne om dagligvarepriser, men at det fortsatt ikke er klart hvordan dette kan gjøres.

Les også

Konkurrentene gjør narr av Rema-stunt: – Desperat handling

– Kan bidra til å styrke konkurransen

Når det gjelder Remas nye «bestevenn»-strategi, der de knytter seg enda sterkere til noen leverandører, mens andre mer eller mindre blir skjøvet ut i kulden, er Instefjord avventende.

– Rema, som etter Coops Ica-oppkjøp står igjen som den minste aktøren, var nødt til å ta noen grep – og jeg mener at det kan bidra til å styrke konkurransen. Når Rema får et mer eksklusivt vareutvalg, kan dette føre til at man totalt sett får et bedre utvalg, sier Instefjord.

Han forklarer dette med at butikkene blir mer forskjellige når de har ulikt vareutvalg, og at dette kan bidra til større variasjon der forbrukerne kan velge mellom flere butikker.

– Det er vi som forbrukere som bestemmer, og dersom ikke butikken har det vi vil ha, går vi i en annen butikk. Det som gjenstår å se er om Rema vil treffe forbrukerne med de grepene som nå tas, sier Instefjord.

Les også

Rema 1000 vil selge Mack i Nord-Norge

– Ser raskt hvor mye du har spart

Ekspertkommentarene om Remas Æ-satsing har foreløpig vært av det ganske kjølige slaget.

Professor ved NHH, Øystein Foros synes en del eksperter har vært vel raskt ute med å si at her er det ikke noe som er annerledes fra de andre kjedenes kundeprogrammer.

– Jeg har sett litt hvordan appen fungerer og ser ut, og det som peker seg ut i positiv retning er at du ser raskt hvor mye du konkret har spart. Med mange kundeprogrammer får du ofte bare vite at du har så å så mange poeng, og så er det ikke nødvendigvis så lett å vite hvordan du kan løse dem inn og hvor mye det egentlig utgjør i kroner og øre, sier Foros.

Professor ved NHH, Øystein Foros

Et annet aspekt Foros mener er positivt med den nye appen, er at de kan hente inn mye informasjon om handlevanene våre, og lage personifiserte priser.

– Når kjeden nå skal få tak i de prisbevisste kundene, kan de gjøre dette uten å tape penger på de ubevisste kundene – som ikke bryr seg om hvor mye de må betale for varen, forklarer Foros.

– Men det kan da utløse en sterkere priskonkurranse, og det vinner de bevisste kundene mest på, legger Foros til.

– Spiller leverandørene ut mot hverandre

Professoren tror også at Rema-kjeden kan sette i gang en sterkere kamp på dagligvaremarkedet med sin nye bestevenn-strategi, og sier det ser ut til at kjeden vil prøve å spille de store leverandørene ut mot hverandre.

– Rema var nødt til å snu størrelsesspillet på en måte. De har gått ut og sagt at størrelse er avgjørende for å få de beste innkjøpsavtalene, og at de har måttet forhandle på Norgesgruppens – som er den klart største aktøren på markedet – premisser, sier Foros, og legger til:

– Jeg skal ikke spå at Rema 1000 vil lykkes med denne strategien. De går imidlertid litt tilbake til røttene, til da Hagen og Reitan startet opp og de utløste kamp om tilgang til hyllene deres.

Han tror likevel ikke at vi skal tilbake til et mindre vareutvalg enn vi har i dag.

Les også

Rema kaster ut flere Coca-Cola-produkter fra hyllene

– Ikke vurdert lovlighet av «bestevenn»-avtaler

Konkurransetilsynet får med jevne mellomrom saker som omhandler såkalte eksklusivavtaler på bordet, men har ikke behandlet saker på dette området fra dagligvarebransjen i det siste.

– Vi har ikke foretatt noen konkret vurdering av «bestevenn-avtalene» mellom Rema og Remas leverandører. Det som imidlertid gjelder for alle aktører, er at eksklusivavtaler kan være i strid med konkurranseloven – men dette må vi gjøre konkrete vurderinger av i hver enkelt sak, forteller nestleder i avdeling for mathandel og helse i tilsynet, Beate Berrefjord.

– Det er Rema 1000 selv som må påse at deres «bestevenn»-avtaler ikke bryter loven, legger Berrefjord til.

Saker om brudd på konkurransereglene som følge av eksklusivavtaler kommer oftest opp der det er en dominerende aktør som inngår slike avtaler.

– Dersom du har veldig store markedsandeler, og inngår en slik avtale, er det en risiko for at andre leverandører ikke slipper til, og at dette igjen hindrer effektiv konkurranse til det beste for forbrukerne, forteller Berrefjord.

Les også

– Jeg tror ikke kundene sier at «dette er fantastisk»

Les også

Mack frykter Rema-nekt kan føre til oppsigelser

Les også

Fanta og Sprite forsvinner fra Rema

Publisert: