Virke kritisk til Tines markedsrolle

Dagligvarebransjen tapte 43 millioner kroner på smørkrisen før jul, ifølge Hovedorganisasjonen Virke. Organisasjonen ber Landbruksdepartementet granske Tines rolle som markedsregulator.

ØNSKER TINE-GRANSKING: Virke ønsker at Tines rolle som markedsregulator granskes.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Virke mener smørmangelen viser en omfattende systemsvikt og ber i et brev til landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) om at statsråden tar initiativ til en gjennomgang av markedsreguleringsordningen for melk- og meieriprodukter.

– Smørmangelen som oppsto før jul illustrerte at det er noe grunnleggende feil med markedsreguleringen, ettersom markedet jo ikke ble regulert, sier direktør Thomas Angell i Virke Handel til Nationen.

LES OGSÅ: Kjøttkrise kan ta over etter smørkrisen

Leveringssvikt fra Tine og stor etterspørsel førte til at de fleste butikkene ble tomme for Tine-smør i ukene før jul. Angell mener ikke at Tine har gjort en dårlig jobb, men sier det handler om en systemkrise.

– Tine er pålagt ansvar for å regulere markedet. Etter våre vurderinger er det systemfeil bak det hele. Brekk må ta initiativ til gjennomgang, for å få en regulering tilpasset de framtidige utfordringene i matsektoren, sier han.

Tine avviser at smørmangelen skyldtes mangler ved systemet.

– Det skyldes beregnings- og vurderingsfeil fra Tines side, og ikke systemfeil, sier kommunikasjonsdirektør Elisabeth Morthen.

Lars Peder Brekk ønsker ikke å kommentere saken før han har svart på brevet fra Virke.

LES OGSÅ:

  • Godt resultat for TINE
  • Importert smør på billigsalg
  • - Høyeste juspris på ti år
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Tine vil ha smørblide forbrukere

  2. Tine trenger mer smørhjelp fra utlandet

  3. Vil stenge Tine ute fra smørauksjon

  4. Smørkrise truer Sverige

  5. Tine får importere smør med nedsatt toll