Økt elavgift: Vedsamarbeid kan gå opp i røyk

Vedleverandøren Varma ville tørke ved i containere med spillvarme fra et av Kryptovaults datasenter. Regjeringens budsjettavtale med KrF kan få avtalen til å gå opp i røyk.

TRUES AV ELAVGIFT: Kryptovault sier full elavgift for kryptoselskaper betyr at selskapet må legge ned aktiviteten. Illustrasjonsfoto.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

De siste årene er det opprettet mange datasenter i Norge.

Disse sentrene bruker mye energi og skaper mye overskuddsvarme. Enkelte av dem er koblet til fjernvarmeanlegg, men andre lar overskuddsvarmen gå til spille.

Dette ville kryptovalutaselskapet Kryptovault og vedleverandøren Varma gjøre noe med. Sammen ville samarbeide for å levere kryptotørket ved til det norske folk.

Kryptovaults datasenter i Follum har siden i fjor planlagt et samarbeid med vedbøndene i Varma om å bruke overskuddsvarme til å fjerne fukt fra ved, som fraktes i containere til datasenteret for å tørkes.

Mye av veden i norske butikker er importert fra Russland og Øst-Europa, og selskapet Varma ønsker å ta i bruk lokalprodusert, svanemerket ved med lavere CO₂-utslipp enn den langreiste veden fra utlandet.

Nå kan hele tørkeprosjektet gå dukken, fordi Kryptovaults virksomhet er truet. Selskapet hevder at det vil legge ned aktiviteten fordi regjeringen og KrF har bestemt at kryptoselskaper må betale full elavgift fra nyttår av.

Les også: Rådmann om regjeringens elavgift-planer: – Trist nyhet for Ballangen

Dette øker selskapets kostnader over natten fra 0,48 øre kilowattimen til 16,58 øre kilowattimen.

Les også

Kryptosenter får full elavgift fra 2019: – Katastrofe

– På usikker grunn

– Dette er jo og på usikker grunn nå selvfølgelig, fordi hvis elavgiften blir hevet med 16 øre så er det ikke lønnsomt det vi driver på med, sier Gjermund Hagesæter, talsmann i Kryptovault, til E24.

– Da vil dette også gå ut over det gode samarbeidet vi har hatt med Varma, der vi har ambisjoner om å utnytte overskuddsvarmen til økt verdiskaping, sier han.

Hagesæter forteller at Kryptovault skrev kontrakt med Varma for et par uker siden, men med full elavgift vil altså også vedprosjektet gå opp i røyk.

– Hvis avtalen mellom budsjettkameratene blir stående, og vi må stenge ned maskinene, så er det ikke noe overskuddsvarme som de kan benytte seg av.

Talsmann for Kryptovault, Gjermund Hagesæter.

– Det er ikke noe tvil om at dette er noe som vi ville greid å få realisert. Vi hadde skrevet avtale, og det er helt etter vår intensjon å få merverdi ut av varmen, sier han.

Les også: (+) Derfor kan kryptokrasjet komme kryptovalutaene til gode

Så symbiose med Kryptovault

Også medgründer Ole Mælingen i Varma sier prosjektet om bruk av restenergi fra datasenteret til tørking av fyringsved står i fare.

– Det er ingen tvil om det. Nå får vi se hva som skjer den neste uken, men min klare anbefaling til politikerne er å tenke seg nøye om. Nå har man skapt en bransje. Da får man ta konsekvensene av det, og så får vi ha en dialog for å finne løsninger.

Varma startet med vedproduksjon på Ringerike i slutten av 2016. Ifølge Mælingen var samarbeidet om vedtørking med Kryptovault viktig for hele hovedprosjektet om å bli en stor vedprodusent.

– Det skapte mange muligheter. Vi startet opp hele prosjektet som et resultat av at det ikke var store vedprodusenter i vårt område. Vi ligger i hjertet av den norske skogen, og så en symbiose med den industrien som skulle komme på denne lokasjonen, sier han.

Medgründer Ole Mælingen i Varma.

Betyr kostnadshopp

Tørkeprosjektet var ifølge Varma-gründeren klart for oppstart, men det ligger nå an til at veden må tørkes på annen måte, hvilket innebærer høyere kostnader.

– Det er ikke noen fare for Varma som selskap. Vi skal klare å vokse uansett. Men dette er kjipt. Da må vi kaste oss rundt for å finne andre løsninger, sier Mælingen.

Han sier selskapet har gjort investeringer i vedtørkere, men disse kan trolig likevel brukes.

– Det som er skuffende for de fleste av oss er man har sett for seg en ny industri i Norge som kan skape mye rundt seg som nå er i fare. Det er synd.

– Ressurskrevende og få arbeidsplasser

På Stortinget har en rekke politikere fra Ap, Sp og SV den siste tiden reagert på at «fabrikker» som fremstiller bitcoin og annen kryptovaluta nyter godt av avgiftslettelser.

De har vært kritiske til at Norge skal legge til rette for det de mener er miljøskadelig og spekulativ virksomhet som gir relativt få arbeidsplasser.

Les også

Kryptokollapsen er nå verre enn dot-com-krasjet

Strømforbruket for å utvinne bitcoin globalt er på vel 7,7 gigawatt, eller like mye som hele Østerrikes forbruk.

Regjeringen ba tidligere i år skattedirektoratet utrede om det er hensiktsmessig å fjerne avgiftsfritaket, og konklusjonen var at dette kunne gjennomføres.

Tirsdag ble dette en del av budsjettavtalen mellom regjeringspartiene Høyre, Venstre og Frp og støttepartiet KrF.

Stortingsrepresentant Henrik Asheim (H) som var med på å fremforhandle budsjettavtalen, uttalte til E24 denne uken at han vil ta med seg innspillene om de brå endringene i rammevilkårene.

– Det er et signal vi må ta med oss, om dette skal utredes før eller etter det er vedtatt, det får vi se på. Jeg vil ikke avvise at innføringstidspunktet kan flyttes, hvis det er ting som taler for det, sier Asheim til E24.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har tidligere uttrykt skepsis til å innføre full elavgift på kryptosentre, og Høyre frarådet også grepet til å begynne med, ifølge Asheim.

Les også

Etter Skattedirektoratets vurdering: Ønsker full avgift for kryptosentre

Les også

Nordmenn har kryptovaluta verdt fem milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Digital valuta
 2. Dagens Industri

Flere artikler

 1. – Dette er ikke noe vi venter skal skje i et sivilisert land

 2. Ber Skattedirektoratet vurdere kryptoselskapenes kraftrabatt

 3. Betalt innhold

  Bitcoinselskap vurderer å klage Norge inn til ESA

 4. Etter Skattedirektoratets vurdering: Ønsker full avgift for kryptosentre

 5. Skattedirektoratet: Kan fjerne kryptorabatt