Tar knekken på CO2-utslippene

Norske Sargas installerer nå et demonstrasjonsanlegg for CO2-rensing ved kullkraftverket Värtan i Stockholm. Anlegget skal vise at 95 prosent av CO2-et fra kullkraftverket kan fanges.

 • Christian H. Haraldsen - Aftenposten
Publisert:

Hvis CO2-rensing kan sammenlignes med et månelandingsprosjekt, er det norske firmaet Sargas snart klar for "lift off" med sin prøverakett.

På kullkraftverket Värtan midt i Stockholm er firmaet godt i gang med å installere et norskbygget demoanlegg for CO2-fangst.
- Med dette anlegget skal vi vise at man kan fjerne 95 prosent av karbondioksidet, sier Claes Nygren, som er Sargas' prosjektleder ved kraftverket.

Rør og hjul

Foreløpig har de installert et forrenseanlegg som fjerner partikler og andre uhumskheter fra avgassen.

En sinnrik innretning fra et norsk verksted, med isolerte, aluminiumskledde rør; måleinstrumenter; ventilhjul og filtre, for å nevne noe. Ut fra denne maskinen kommer en gass som nesten utelukkende består av nitrogen, CO2 og vanndamp.

Maskinen som skal skille karbondioksid fra gassen er under produksjon i Norge og skal installeres i sommer. En gang på høsten vil testresultatene være klare. Prosjektet har et budsjett på 30 millioner kroner som Sargas betaler selv.
Kan rense snart

Henrik Fleischer er daglig leder i Sargas, og han er sikker på at teknologien kommer til å virke.
- Hvis beslutningene ble tatt raskt nok, kunne man tenke seg fullskala rensing i Stockholm i slutten av 2008 eller begynnelsen av 2009. Det forutsetter et mottagerapparat, for eksempel skipning av CO2 til oljefelt i Nordsjøen, og det må staten og/eller oljeselskapene lage. I tillegg kreves det et incentivsystem som gjør dette lønnsomt for kraftverket, sier han.
Sargas er også med som investor i et mulig kullkraftverk med CO2-fangst på Husnes i Hordaland. Også dette prosjektet krever, foruten ordinære konsesjoner og lønnsomhet, et mottaksapparat for CO2.
- Der venter vi i spenning på respons fra myndighetene, sier Fleischer.

Ikke modent

Eva-Katrin Lindman er forskningssjef ved Fortum Varme, og hun understreker at det ikke er tatt noen beslutninger om fullskala rensing ved kraftverket i Stockholm.

- Er det realistisk med fullskala rensing her?
- Teknikken er ikke moden ennå, svarer Lindman, som mener lagring av CO2 er et større usikkerhetsmoment enn selve fangstteknologien.
- Hvorfor er Fortum med på dette prøveprosjektet?
- Vi vil være med på å minske CO2-utslippene og bidra til å utvikle et bærekraftig energisystem, sier Lindman.
Klimaproblemene, CO2-kvoter og mulig forbud mot å bygge kullkraftverk uten CO2-håndtering har gjort inntrykk. Lindman forteller at Fortum satser mye på å redusere CO2-utslipp og på å bruke biobrensel.
- Vi jobber med flere spor, og det behøves. Det finnes ikke én løsning.

REC-gründer kjøper.
Han tjente seg søkkrik på solenergi-selskapet REC.
- Vi tar dette som en anerkjennelse at han tror på teknologien vår, sier Henrik Fleischer, som er aksjonær og daglig leder i Sargas.
Fleischer er svært fornøyd med at Bjørseth også skal være med som styremedlem.
Alf Bjørseth var med å etablere og drive REC, og som har en børsverdi på 92 milliarder kroner. Bjørseth solgte alle aksjene sine for nær 1 milliard kroner.
Nå har han kjøpt 1 million aksjer i Sargas, og det tilsvarer omtrent 7,7 prosent av aksjene i selskapet.
- Hvorfor har du investert i Sargas?
- Jeg synes det ser ut til å være en interessant løsning for rensing av CO2, som er et alvorlig problem jeg gjerne vil være med å løse.
- Betyr det at økonomi er et underordnet motiv ved denne investeringen?
- Nei det er det ikke. Hvis dette lykkes slik jeg tror det vil gjøre er dette en god forretningsmessig mulighet.
- REC ble et eventyr. Hvor stort kan dette bli?
- Vi er i en veldig tidlig fase, så det er vanskelig å si, men behovet for å rense CO2 er veldig stort, sier Bjørseth.

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Vil fange 95 prosent CO2 fra kullkraftverk

 2. Betalt innhold

  – Kunne bygget langt billigere

 3. Betalt innhold

  Siemens-rensing aktuell for Mongstad

 4. Betalt innhold

  Til Sverige for å lære om Co2-fangst

 5. Miljøbevegelsen vil flytte CO2-fangsten til utlandet