Finsk politi henlegger Nordea-anmeldelse

Den amerikanske hvitvaskingsjegeren Bill Browder melder på Twitter at henleggelsen vil ankes.

ANKER: Bill Browder har anmeldt Nordea for ikke å ha gjort nok mot hvitvasking, noe finsk politi nå har henlagt. Browder sier han vil anke henleggelsen.

Foto: Nina Eirin Rangøy VG
  • David Bach
Publisert:

Selskapet til den verdenskjente hvitvaskingsjegeren Bill Browder leverte i oktober i fjor dokumenter til Økokrim, og deres motparter i Sverige, Danmark og Finland, som angivelig knytter Nordea til hvitvasking.

Nå melder Browder på Twitter at finsk politi har besluttet å henlegge saken.

– I dag har finsk politi avvist vår klage på at 234 millioner dollar har blitt hvitvasket gjennom Nordea Bank fra Magnitsky-saken. De hevder at pengene aldri rørte Finland og at det var forbi foreldelsesregelen på 10 år. Begge er usanne. Vi planlegger å anke, skriver Browder.

Norske Økokrim avkrefter overfor E24 at det er noe nytt i saken på norsk side.

Ifølge Browder mener finsk politi at de aktuelle transaksjonene fant sted i Estland og Litauen før 2009. Browder hevder på sin side at de fortsatte til 2015, og viser til at de kom til Nordeas finske gren.

Les også: (+) Mannen som ryster nordiske banker med hvitvaskingskandaler. Og Vladimir Putin tåler ikke trynet hans

– Utilgivelig

Browder og hans team med korrupsjonsjegere mener Nordea har fulgt samme mønster som Danske Bank, som hvitvasket milliarder av kroner via sin filial i Estland i perioden 2007–2015. Skandalen førte til at Danske Banks norske toppsjef Thomas Borgen måtte gå av. Borgen er nå siktet av dansk politi.

Det London-baserte investeringsfondet Hermitage Capital Management (HCM) leverte den 28 sider lange anmeldelsen til politimyndighetene i Sverige, Danmark og Norge 16. oktober 2018. 22. oktober kom en tilsvarende anmeldelse til finsk politi.

– De finske etterforskerne har på utilgivelig vis sluppet ballen i Magnitskij-saken. De bestemte seg for ikke å undersøke anklagene om alvorlig svindel og hvitvasking, til tross for en masse bevis som peker mot et ti år langt mønster av mistenkelig pengeflyt inn i Finland, og uten engang å motta en briefing av klageren, noe som er høyst uvanlig og til forskjell fra hvordan politiet i andre land jobber, skriver Browder i en pressemelding om henleggelsen.

Les også

Nordea frykter bøter etter hvitvaskingssakene: Setter av 920 millioner

Leverte anklager i 2016

I et direktesendt intervju med CNBC i fjor sa HCM-grunnlegger Browder at pengene stammer fra korrupsjonssaken som hans advokat Sergej Magnitskij avdekket før han ble fengslet i Russland. Magnitskij døde i fengsel i 2009.

– Siden vi ikke kunne straffeforfølge noen for drap i Russland, fordi Putin dekket over det hele, så vi begynte å lete etter hvor pengene Magnitskij ble drept på grunn av, havnet. Mange land åpnet etterforsking, blant annet Frankrike og Litauen, og fra dokumentene der har vi sett på Nordea-transaksjonene og oppdaget disse enorme tallene, 175 millioner dollar, som kom fra Magnitskij-saken gjennom Nordea i Danmark, Sverige, Norge og Finland, sa Browder.

Browder leverte en lignende henvendelse til politiet i de samme landene i 2016, og sa at myndighetene «sov ved rattet» for to år siden. Økokrim i Norge gikk også gjennom den forrige rapporten, men besluttet den gang at det ikke var grunnlag til å etterforske.

Her kan du lese mer om

  1. Nordea
  2. Økokrim
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Økokrim henlegger hvitvaskings-anmeldelse mot Nordea: – Eventuell overtredelse vil være foreldet

  2. Anmeldte Nordea for hvitvasking i fjor – nå anker Bill Browder Økokrims henleggelse

  3. – Budskapet er at skitne penger fra Russland kan hvitvaskes i Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Banksjefer optimistiske til norsk økonomi: – Grønt lys overalt

  6. Loomis tilbakeleverer norsk lisens etter hvitvaskingssak