Finsk politi henlegger Nordea-anmeldelse

Den amerikanske hvitvaskingsjegeren Bill Browder melder på Twitter at henleggelsen vil ankes.

ANKER: Bill Browder har anmeldt Nordea for ikke å ha gjort nok mot hvitvasking, noe finsk politi nå har henlagt. Browder sier han vil anke henleggelsen.

Foto: Nina Eirin Rangøy VG
  • David Bach
Publisert:

Selskapet til den verdenskjente hvitvaskingsjegeren Bill Browder leverte i oktober i fjor dokumenter til Økokrim, og deres motparter i Sverige, Danmark og Finland, som angivelig knytter Nordea til hvitvasking.

Nå melder Browder på Twitter at finsk politi har besluttet å henlegge saken.

– I dag har finsk politi avvist vår klage på at 234 millioner dollar har blitt hvitvasket gjennom Nordea Bank fra Magnitsky-saken. De hevder at pengene aldri rørte Finland og at det var forbi foreldelsesregelen på 10 år. Begge er usanne. Vi planlegger å anke, skriver Browder.

Norske Økokrim avkrefter overfor E24 at det er noe nytt i saken på norsk side.

Ifølge Browder mener finsk politi at de aktuelle transaksjonene fant sted i Estland og Litauen før 2009. Browder hevder på sin side at de fortsatte til 2015, og viser til at de kom til Nordeas finske gren.

Les også: (+) Mannen som ryster nordiske banker med hvitvaskingskandaler. Og Vladimir Putin tåler ikke trynet hans

– Utilgivelig

Browder og hans team med korrupsjonsjegere mener Nordea har fulgt samme mønster som Danske Bank, som hvitvasket milliarder av kroner via sin filial i Estland i perioden 2007–2015. Skandalen førte til at Danske Banks norske toppsjef Thomas Borgen måtte gå av. Borgen er nå siktet av dansk politi.

Det London-baserte investeringsfondet Hermitage Capital Management (HCM) leverte den 28 sider lange anmeldelsen til politimyndighetene i Sverige, Danmark og Norge 16. oktober 2018. 22. oktober kom en tilsvarende anmeldelse til finsk politi.

– De finske etterforskerne har på utilgivelig vis sluppet ballen i Magnitskij-saken. De bestemte seg for ikke å undersøke anklagene om alvorlig svindel og hvitvasking, til tross for en masse bevis som peker mot et ti år langt mønster av mistenkelig pengeflyt inn i Finland, og uten engang å motta en briefing av klageren, noe som er høyst uvanlig og til forskjell fra hvordan politiet i andre land jobber, skriver Browder i en pressemelding om henleggelsen.

Les også

Nordea frykter bøter etter hvitvaskingssakene: Setter av 920 millioner

Leverte anklager i 2016

I et direktesendt intervju med CNBC i fjor sa HCM-grunnlegger Browder at pengene stammer fra korrupsjonssaken som hans advokat Sergej Magnitskij avdekket før han ble fengslet i Russland. Magnitskij døde i fengsel i 2009.

– Siden vi ikke kunne straffeforfølge noen for drap i Russland, fordi Putin dekket over det hele, så vi begynte å lete etter hvor pengene Magnitskij ble drept på grunn av, havnet. Mange land åpnet etterforsking, blant annet Frankrike og Litauen, og fra dokumentene der har vi sett på Nordea-transaksjonene og oppdaget disse enorme tallene, 175 millioner dollar, som kom fra Magnitskij-saken gjennom Nordea i Danmark, Sverige, Norge og Finland, sa Browder.

Browder leverte en lignende henvendelse til politiet i de samme landene i 2016, og sa at myndighetene «sov ved rattet» for to år siden. Økokrim i Norge gikk også gjennom den forrige rapporten, men besluttet den gang at det ikke var grunnlag til å etterforske.

Her kan du lese mer om

  1. Nordea
  2. Økokrim

Flere artikler

  1. Økokrim henlegger hvitvaskings-anmeldelse mot Nordea: – Eventuell overtredelse vil være foreldet

  2. Anmeldte Nordea for hvitvasking i fjor – nå anker Bill Browder Økokrims henleggelse

  3. – Budskapet er at skitne penger fra Russland kan hvitvaskes i Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Banksjefer optimistiske til norsk økonomi: – Grønt lys overalt

  6. Den danske påtalemyndigheten skal ha gjennomført ransaking i Nordeas danske hovedkontor