Ikea nektes å bygge i kornåker i Vestby

Møbelgiganten Ikea har fått grønt lys for et nytt varehus fra grunneier og kommunen, men fordi det skal bygges i en kornåker setter fylkesmannen og Landbruksdepartementet foten ned.

MØTER MOTSTAND: Ikea har jobbet lenge med planene for å bygge et nytt kjøpesenter i Vestby, sørøst for Oslo. Nå sier Fylkesmannen og Landbruksdepartementet nei til planene.
Publisert:

Planen er at 135.000 kvadratmeter med landbruksareal i Vestby skal brukes til varehus og parkeringsplass til 1.000 biler. Ikea sier de vil flytte matjorda til et annet sted.

Vil verne matjord

Men Fylkesmannen i Oslo og Akershus sier nei, og får støtte også fra Landbruks- og matdepartementet, skriver Aftenposten.

– Vi må tørre å tenke lenger enn på kortsiktig gevinst. Jeg er sterkt imot at dette jordbruksarealet skal forsvinne, sier statsråd Trygve Slagsvold Vedum.

– Matjord er en knapphet i Norge. Vi kan ikke akseptere at noe av vårt beste landbruksareal ikke lenger skal brukes til å produsere mat, sier han. Han ønsker tvert imot at produksjonen av korn i Norge skal øke.

Vurderte åtte alternativer

Ikea valgte Delijordet i Vestby til sitt nye varehus i Follo-området etter å ha vurdert åtte alternative tomter.

SETTER FOTEN NED: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum

Først så Ikea for seg Delijordet i Vestby, men etter å ha fått beskjed om at matjorden her er svært fruktbar tok de to skritt tilbake og leide inn arkitetktselskapene IK Arkitektur og Urbanise for å finne alternative tomter.

Lokaliseringsanalysen konkluderte med at Vestby-tomten er eneste alternativ.

- Vi har kommet frem til at Delijordet er det riktige for oss. Det er i forhold til både nasjonale, regionale og Ikeas forutsetninger, sa eiendomssjef Bård Stang-Lund Valasjø til E24 i oktober.

LES OGSÅ: 135 mål matjord skaper hodebry for Ikea

Ikea håpet i utgangspunktet at de skulle klare å åpne dørene til varehuset i Vestby innen tre år. Nå spøker det for den tidsplanen.

Utvider kraftig

Ikea har i dag seks varehus i Norge, men Ikea-ledelsen har planer om å utvide med nye varehus en rekke steder.

I fjor ble det kjent at de skal etablere seg på Ringsaker i Hedmark. Her er målet å åpne varehuset ved årsskiftet 2014/2015.

I tillegg åpner de i Danebo mellom Sandefjord og Larvik i løpet av 2015.

I slutten av januar ble det kjent at Ikea planlegger et nytt varehus på Nordvestlandet, og her er det allerede lokaliseringskamp mellom de aktuelle kommunene.

LES MER: Kommunene på Nordvestlandet «kriger» om Ikea

I tillegg til dette har Ikea planer om å kommer nordover, nærmere bestemt til Tromsø.

Les mer om Ikea:

Publisert: