Rentetvil gir boligløft: – Optimismen kan bli kortvarig

Nordmenn har ikke hatt sterkere tro å boligprisvekst siden NBBL begynte å måle folks forventninger. 

TVEEGGET SVERD: Sjeføkonom i NBBL, Christian Frengstad Bjerknes, sier at forventningene om boligprisvekst kan bli et tveegget sverd.

Foto: NBBL
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

54 prosent tror boligprisene skal opp neste år, mens seks prosent tror prisene skal ned, viser NBBLs (Norske Boligbyggelags Landsforbund) boligmarkedsbarometer for august.

Det betyr at nordmenn forventningene til boligmarkedet ikke har vært høyere siden NBBL startet med boligmarkedsbarometeret i mars 2018. En av årsakene til løftet fra 9,1 poeng i juli til 15,4 poeng i august, er at stadig flere tror Norges Bank avlyser nye rentehevinger.

Les på E24+

Derfor betaler noen millioner for små hybler uten eget toalett

Paradokset er at usikkerhetsmomentet for det norske boligmarkedet er uroen i verdensøkonomien, som er samme årsak som at det såes tvil om at Norges Bank vil heve renten.

«Trumps handelskrig med Kina og svakere vekstutsikter internasjonalt har sådd tvil om renteoppgangen. Det har folket fått med seg og andelen som tror på renteoppgang har falt fra 82 til 71 prosent, den laveste andelen sin målingene startet i mars 2018».

Graf: NBBL

Undersøkelsen er basert på et representativt utvalg med 1.000 nordmenn, og er gjennomført av Opinion AS.

Les på E24+

Dette gjør sentralbankene når de ikke lenger kan kutte rentene

Svakere vekst

Samtidig som flere av verdens største økonomier har sett svakere vekst den siste tiden, har Norge blitt beskrevet som annerledeslandet. Én av årsakene er at oljebransjen har investert friskt, men bransjen signaliserer selv at investeringsveksten blir å falle etter at toppen skal nås neste år.

Det bidrar til at veksten vil avta i Norge, mener DNB Markets.

– Selv om det ulmer under overflaten i internasjonal økonomi, er nordmenn altså fortsatt sterke i troen på egen økonomi – og videre boligprisoppgang. Og dersom Norges Bank setter renteøkningene på vent, så blir det en ekstra vitamininnsprøytning i høstens budrunder. Men det er et tveegget sverd, uttaler sjeføkonom i NBBL, Christian Frengstad Bjerknes, og utdyper:

– Tiltar internasjonal uro, vil ikke Norge gå klar og optimismen blir kortvarig. Vi går derfor en spennende høst i møte.

– Vanskelig å si bastant

I DNB Markets tror de at rentehevingen i september blir avlyst, men at det ikke vil gi noe voldsomt løft for norske boligpriser.

Les på E24+

Derfor blir du forvirret av boligtallene

– Historisk sett har endringer i styringsrenten gitt endringer for boligprisene. Hvis Norges Bank lar være å heve renten, er det ikke en positiv impuls i seg selv, selv om det er mer positivt for boligprisene enn en renteoppgang, sier Jeanette Strøm Fjære, som er økonom i DNB Markets.

De fundamentale faktorene i boligmarkedet, med et godt tilbud av boliger på markedet, boliglånsforskriften og forbrukslånsforskriften, sier hun gir en dempende effekt på prisene.

– Men det er vanskelig å si bastant hva som skjer, siden mye havner om psykologi. Vi kan med andre ord ikke utelukke en forventningsdrevet prisvekst.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Nytt barometer viser svekket tro på boligprisvekst

  2. NBBL tror boligprisene vil fortsette å øke neste år

  3. Sjeføkonom: – Folk kan droppe visninger i frykt for coronasmitte

  4. Prisen på borettslagsboliger steg 1,8 prosent i andre kvartal

  5. Frykter ukontrollert prisvekst – ser 2016-tendenser i boligmarkedet