Bedriftene venter på kontantstøtte: – Kassen vil gå tom

Flere små- og mellomstore bedrifter sliter med inntektstap. Men kontantstøtten de er avhengige av for å dekke utgiftene er ennå ikke på plass fredag.

INGEN INNTEKT: Olav Kise, Fredrik Schjøll og Live Storruste i Klinikk 10A venter på støtte etter at bedriften ble pålagt å stenge.
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Kontantstøtten for bedrifter som er hardt rammet av coronakrisen skulle etter planen rulles ut tidligst 17. april. Ordningen er nå stoppet opp hos ESA som må godkjenne den.

Kiropraktorene, fysioterapeutene og akupunktørene ved Klinikk 10A på Majorstuen har basert seg på at ordningen skulle komme fredag.

– Vi har informert våre kreditorer om at vi får støtte fra 17. april, og at den skulle være elektronisk og komme raskt, sier én av fire eiere av klinikken, Olav Kise, til E24.

Kise er bekymret for at ikke ordningen kommer på plass raskt.

– Hvis dette varer veldig lenge vil vi og veldig mange andre få problemer. Det er mulig vi sitter bedre i det enn mange andre, men kassen vil jo gå tom.

SMB Norge som representerer 5.000 små- og mellomstore bedrifter, mener ordningen er kjempeviktig for bedriftene nå.

– Regjeringen har sagt «tidligst 17. april», så vi var klar over at det var slingringsmonn her. Vi håper likevel at den kommer på plass så fort som mulig, slik at bedrifter som trenger støtten får den, sier Joachim Dagenborg, kommunikasjonssjef i SMB Norge.

Null inntekter

Klinikk 10A er en av flere foretak som mistet all inntekt etter at regjeringen påla dem å stenge 12. mars.

Finansminister Jan Tore Sanner trakk frem klinikken som et eksempel på en liten bedrift som rammes hardt av virustiltakene.

Ifølge en pressemelding fra Finansdepartementet har bedriften faste utgifter på 76.000 kroner i måneden. Det vil de få kunne dekket 90 prosent av gjennom den nye kompensasjonsordningen.

– Vi kommer til å gå i minus, sier Kise til E24.

Kise trekker frem at de ikke har flere utgifter å kutte ut for å spare penger. De har allerede bedt om utsettelse på husleie og sagt opp vaskehjelp.

Avhengig av å spare

I realiteten er inntektstapet enda større for bedriften. På grunn av en tregere sommersesong er Klinikk 10A avhengige av å spare om våren for å betale utgiftene i sommermånedene.

– Selv når vi får ta imot pasienter igjen kan det være pasientene er redde, blakke eller syke og vi venter å få avbestillinger. Derfor tror vi får et betydelig inntektstap i alle fall frem til høsten, sier Kise.

I tillegg er bedriften avhengig av at deres behandlere som driver enkeltpersonforetak betaler leie for å ta imot pasienter ved klinikken. Det gjør de ikke nå.

– Vi er litt usikre på hvordan tap av leie kan tas med i beregningene av støtte.

Til å forstå det belager klinikken seg på informasjon fra egen regnskapsfører, pressen og myndighetene. De påpeker at det er kostbart å søke profesjonell hjelp til å forstå hvilke inntektstap som skal med i beregningene for støtteordningen.

Daglig leder Maj Hovde Krogdahl i frisørkjeden På Håret.

– Det skal være lett å søke

Frisørkjeden På Håret er en av pilotbedriftene som har testet portalen før den er lansert.

– Portalen fungerte veldig bra. Når bedriftene skal få så mye penger fra det offentlige er det viktig at opplysningene kan ettergås. Det skal være lett å søke, men ikke så lett at man legger inn noe som ikke kan etterprøves, sier daglig leder Maj Hovde Krogdahl.

Hun er også styremedlem i arbeidsgiverorganisasjonen NFVB for norske frisører og velværebedrifter. Hun har en klar oppfatning om at situasjonen nå er kritisk for mange.

– Fakturaene kommer. Nå har vi gått mange uker med null i omsetning. Hvis dette tar lang tid er jeg redd noen av bedriftene vil gå over ende. 

Fornøyd med ordningen

Frisørkjeden hun driver har til sammen 22 salonger på Østlandet. Krogdahl understreker at situasjonen foreløpig ikke er kritisk for dem, til tross for at også de merker at kontoen krymper.

– Jeg håper at det kommer i orden om ikke lenge. Jeg vil helst betale fakturaer som ligger til forfall. Det får store ringvirkninger for leverandører og andre hvis vi ikke betaler, sier hun.

Samtidig roser hun ordningen som er laget.

– Jeg opplever at alle som har jobbet med dette virkelig har stått på og gjort en kjempeinnsats. 

Også Kise ved Klinikk 10A er fornøyd med ordningen som skal lanseres.

– Vi synes SMB Norge har forhandlet frem en fantastisk avtale og er fornøyd med den, men hadde trodd at i dag var dagen vi kunne søke.

– Skjedde på et dårlig tidspunkt

Tommy Raanti driver restaurantene Fish and Cow og Tango i Stavanger. Også han frykter konsekvensene av en eventuell forsinkelse.

– Det kan ikke bli forsinket med altfor lang tid, både for vår del og bransjen generelt.

Han legger til at hans bedrift fortsatt vil klare å overleve i noen uker til på egen hånd.

– Av de litt mindre vil jeg tro det er en del som ikke klarer det om dette tar lang tid. Nå har dette vart i en drøy måned. Dette skjedde på et dårlig tidspunkt i regnskapsåret for vår bransje.

Raanti påpeker at januar og februar er trange måneder og at mange nok hadde ganske tomme kasser fra før.

– Jeg frykter at konsekvensene blir fatale, sier han.

Les også

Snart får bedrifter søke om «kontantstøtte»: – Bør være sterkere kontrollmekanismer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Helse
  3. Coronaviruset
  4. Bedrift

Flere artikler

  1. Undersøkelse viser at bedriftseiere sliter: – Det er noe av det verste som har hendt

  2. Sanner anslår at opp mot 100.000 kan søke om bedriftsstøtte

  3. Usikkert om bedriftene kan søke om kontantstøtte fra i dag

  4. Støtten til bedriftene er klar: Slik fungerer den

  5. Frisørkjempe: – Signaler betaler ikke regninger