Laerdal Medical må permittere

Laerdal-konsernet rammes av koronakrisen og må innføre 4 dagers arbeidsuke for nesten alle ansatte. Hovedeier Tore Lærdal sier at det blir «betydelig overkapasitet og fallende inntjening» framover.

Laerdal Medical tjener for lite på nødrespiratorene som nå skal produseres i forbindelse med pandemien. Tore Lærdal må gå til permitteringer av ansatte.
 • Tor Dagfinn Dommersnes (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

Familieselskapet Laerdal Medical, med hovedkontor i Stavanger og virksomhet i 25 land, rammes hardt av korona-pandemien. Onsdag ble de ansatte varslet om at det innføres 4 dagers arbeidsuke fra midten av juni, og at dette vil gjelde i seks måneder framover.

98 prosent av milliard-inntektene til selskapet kommer fra utlandet. En stor andel av disse kommer fra USA, landet med flest dødsfall og svært omfattende smitteverntiltak i befolkningen.

På en pressekonferansen 31. mars varslet Erna Solberg at regjeringen hadde bestilt 1.000 nødrespiratorer fra Laerdal og Servi Group.

Prislappen på nødrespiratorene er foreløpig ikke kjent, men ifølge VG har 1.000 eksemplarer en antatt totalkostnad på 50 millioner kroner.

Les VGs avsløring av konflikten, pressestrategien og de raske avgjørelsene bak nød-respiratorene i «Oppdrag pustehjelp».

Selgere hjemme

Selskapet har 800 selgere i 25 land, og i ti uker har disse nå arbeidet hjemmefra uten mulighet til å besøke kundene fysisk.

Dessuten har brukerne av Laerdal sine vanlige produkter bare tenkt på pandemien. Laerdal sine kurs for akuttmedisinsk personell har blitt avlyst, og dermed mister selskapet store inntekter. Undervisningen ved sykepleierskoler og medisinske fakulteter har blitt innstilt i mange land.

Ifølge Tore Lærdal er det særlig stor svikt i viktige markeder som USA, Storbritannia, Brasil og Frankrike.

1500 ansatte

Laerdal Medical har ca 1500 ansatte, og 400 av disse jobber i Stavanger. En del ansatte i prioriterte prosjekter, og på produktområder der det fortsatt er god etterspørsel, vil ikke bli permittert i denne omgangen.

Laerdal Medical har stor suksess med et opplæringsprogram for Anne-dukken (Resusci Anne på engelsk). Tore Lærdal og Alf-Christian Dybdahl demonstrerer her hvordan helsepersonell skal gjøre under gjenopplivingen.

Milliardsuksess

Laerdal Medical satser stort innen akuttmedisin og gjenoppliving. Tore Lærdal er både styreleder og daglig leder i konsernet som omsatte for nær 3,8 milliarder kroner i 2018 - og med et resultat før skatt på 515 millioner kroner. Regnskapet for 2019 er foreløpig ikke klart.

Lærdal er svært opptatt av å bruke kunnskap og penger på å redde liv globalt, og nylig opprettet familien venture-fondet «Laerdal Million Lives Fund» på 100 millioner dollar. Sammen med Laerdal Medical og not-for-profit selskapet Laerdal Global Health er målet å bidra til å redde én million flere liv hvert år innen 2030.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Laerdal Medical
 2. Tore Lærdal
 3. Koronaviruset

Flere artikler

 1. Laerdal lander kontrakt på nær en halv milliard

 2. Betalt innhold

  Laerdal Medical fikk tidenes resultat i pandemiåret

 3. Betalt innhold

  Da pandemien traff varslet Lærdal Medical permitteringer. Nå får de ansatte 81 millioner i ekstra lønn

 4. Betalt innhold

  Nødrespiratorene er fortsatt i det blå

 5. 258 millioner i pluss for Lærdal-arvinger