Fagforeningstopp: Kabinansatte trygler om å slippe å jobbe på Max-flyene

Åtte måneder etter Max-flyene ble parkert, håper kabinansatte slippe å jobbe om bord i flyene når de blir godkjent for trafikk.

737 Max-ulykkene
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Kabinansatte i det amerikanske flyselskapet Amerian Airlines har ikke noe ønske om å komme tilbake til Boeing 737 Max-flyene etter at de får godkjenningen for å fly. Det forteller president Lori Bassani i fagforeningen Association of Professional Flight Attendants, ifølge Dallas Morning News.

– Jeg skal fortelle deg hva jeg hører fra kabinansatte hver dag. De trygler om at jeg ikke skal få dem til å gå tilbake i det flyet, sier Bassani ifølge avisen.

Bassani har vært en kritiker av Boeing all den tid flytypen har vært parkert. Tidligere denne måneden uttalte hun i et brev til Boeing-sjef Dennis Muilenburg at kabinpersonell kan nekte å jobbe i flytypen om de ikke tror det er trygt.

– De 28.000 kabinansatte som jobber for American Airlines nekter å gå inn i et fly som kanskje ikke er trygt, og ber om de absolutt høyeste sikkerhetsstandarder for å unngå en ny tragedie, skrev Bassani i brevet, ifølge Reuters.

En talsperson for American Airlines sier at selskapet er kjent med at enkelte bekymrer seg for sikkerheten, men håper at uroen vi gi seg ettersom kabinpersonellet får mer informasjon og gjennomgår trening og testflyginger.

Parkert siden mars

Flytypen har nå stått på bakken i over åtte måneder etter at to Max-fly styrtet med fem måneders mellomrom. Totalt 346 mennesker mistet livet i de to ulykkene.

Forrige uke valgte både American Airlines og Southwest Airlines å kansellere alle reisene med flytypen frem til midten av mars. Også Norwegian har tidligere varslet at flytypen ikke vil bli brukt på vinterprogrammet.

Boeing forventer på sin side å gjenoppta leveranser av 737 Max-flyene i desember, og tror at flyene vil være i kommersiell drift allerede i januar.

Flyprodusenten venter fortsatt på de nødvendige godkjenningene fra det amerikanske luftfartstilsynet (FAA). Flyselskapet tror altså nå at denne kan komme i desember.

Bassani skal møte Boeing 2. desemberAmerican Airlines har 24 Max-fly i flåten
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. 737 Max-ulykkene
 2. American Airlines
 3. Boeing
 4. Flyselskaper
 5. Fagforening

Flere artikler

 1. Max-flyene kan være på vingene i januar

 2. American Airlines åpner for å fly Boeing 737 Max igjen innen utgangen av året

 3. FAA mener Boeing har det for travelt med Max-retur

 4. Flyselskap forventer å fly Boeing 737 MAX igjen i januar

 5. Analytiker: – Norwegian kan få pangstart på 2020