Korrupsjonsanklaget toppsjef sitter i styret i norsk fiskerikonsern: – En forferdelig sak
Konsernsjef Thorsteinn Már Baldvinsson i Samherji går av inntil korrupsjonsetterforskningen er avsluttet. Samtidig blir han sittende i styret til Samherji-eide Nergård i Tromsø.
Tirsdag førte en lekkasje fra Wikileaks til en avsløring i flere medier om hvordan den islandske fiskerigiganten Samherji angivelig skal ha bestukket offentlige tjenestemenn i Namibia for å sikre tilgang til fiskekvoter.
Samtidig skal selskapet ha brukt DNB til å sende bestikkelsene gjennom skatteparadis.
Tidligere daglig leder for selskapets virksomhet i Namibia, Jóhannes Stefánsson, har stått frem som varsler, og har sagt at det var konsernsjef Thorsteinn Már Baldvinsson som ga grønt lys for bestikkelsene.
Torsdag ble det klart at Baldvinsson går av inntil etterforskningen er avsluttet. Samtidig sitter han fortsatt i styret til det norske fiskerikonsernet Nergård sammen med sønnen Baldvin Thorsteinsson.
Der har Baldvinsson sittet siden året etter Samherji begynte å kjøpe seg opp i Nergård i 2014 – islenderne eier per i dag 39,9 prosent av det Tromsø-baserte fiskerikonsernet.
Fiskeri-Norge forbløffes av korrupsjonsavsløringen
Nergård-sjef: – Leser sakene med stor undring
Konsernsjef Tommy Torvanger i Nergård sier han kun har kjennskap til saken gjennom det som har fremkommet i mediene. Hvilken innvirkning det vil få for de to styremedlemmene fra Samherji er foreløpig uvisst.
– Vi er i kontakt med dem for å prøve å få rede på hva som er status, og vi følger status fortløpende, sier Torvanger til E24.
Han opplyser at status foreløpig ikke er endret etter nyheten om at Baldvinsson går av som toppsjef i Samherji.
– De er minoritetsaksjonær og har to styremedlemmer i Nergård. Men akkurat nå har de nok å styre med.
– Vi leser sakene med stor undring. Det er ikke slik vi kjenner dem. Vi vet veldig lite utover det, sier Torvanger, som kaller saken «forferdelig».
Toppsjefen i Samherji går av etter korrupsjonsanklager
645 millioner kroner
I perioden 2011 til 2018 skal Samherji ha overført rundt 70 millioner dollar, tilsvarende 645 millioner kroner, gjennom et skatteparadis på Marshalløyene.
Disse pengene skal ha blitt overført gjennom bankkontoer hos DNB.
Ifølge Stundin skal deler av pengene ha kommet fra hestemakrellfiske i Namibia, hvor selskapet angivelig har bestukket offentlige tjenestemenn for å sikre tilgang til fiskekvoter.
Tidligere daglig leder for selskapets virksomhet i Namibia, Jóhannes Stefánsson, har sagt at det var Baldvinsson som ga grønt lys for bestikkelsene.
Skallselskapet på Marshalløyene skal ha blitt brukt til å betale lønn til Samherjis fabrikktrålere.
Disse trålerne fisket også hestemakrell i Mauritania og Marokko.
Da en transaksjon fra et skallselskap ble avvist av den amerikanske banken Bank of New York Mellon, gjennomførte DNB en etterforskning av selskapet. Dette gjorde i mai 2018 at den norske banken stengte ned bankkontoene.
Informasjonssjef Even Westerveld i DNB uttalte til E24 onsdag at banken «selvsagt undersøker påstandene», men understreket at bankkontoene ble stengt i 2018.
Han sa også at DNB ikke kan gi opplysninger om enkeltselskaper, og at «politiet har ansvaret for å etterforske og eventuelt avdekke om betalinger gjennom bankenes systemer medfører brudd på loven».