Avlyser milliardavtale med norsk kryptoselskap: – Et korthus av risiko

Gründeren lovte revolusjonerende utvinningsbrikke for bitcoin. Nå er prosjektet utsatt og milliardavtalen avlyst.

KRYPTOGRUVE: I dette lagerlokalet fortalte Cryptotechs grunnlegger Erik Solberg at man skulle etablere én av Norges største kryptogruver. Nå er utstyret forsinket og en avtale verdt milliarder avlyst.

Foto: Privat
 • Sindre Hopland
Publisert:,

Millionene sitter løst i kryptomarkedet, og intensjonsavtalen verdt 200 millioner euro (nesten to milliarder kroner) som det svenske selskapet Stockholm IT Ventures inngikk med norske Cryptotech i midten av januar er avlyst.

Det melder Frankfurt-noterte Stockholm IT Ventures i en børsmelding denne uken.

– Det er riktig at vi har avlyst avtalen med Cryptotech. Årsaken er at vi synes prisen var for dyr, sier administrerende direktør i Stockholm IT Ventures Anthony Norman.

Det er for øvrig ikke årsaken selskapet melder om på sine egne sider:

«Etter videre selskapsgjennomgang terminerer vi avtalen med Value Media AS, som eier 50 prosent av Cryptotech AS, den norske utvikleren og produsenten av databrikker. Selskapets brikke demonstrerte ikke utvinningskapasiteten som opprinnelig lovet i avtalen».

Cryptotech fortalte i flere norske medier i desember at de jobbet med å produsere en helt ny utvinningsbrikke for bitcoin som skulle være 125 ganger raskere enn dagens utstyr, og gjorde kort tid etter en avtale med det svenske selskapet.

– En misforståelse

Når E24 ringer Stockholm IT Ventures forsikrer toppsjef Norman at det hele dreier seg om noe annet enn at databrikken ikke fungerer som den skal.

Les også

Frankfurt-notert selskap kjøper mining-kapasitet i norsk bitcoin-selskap for to milliarder kroner

– Det handler ikke om at brikken ikke fungerer, det er en misforståelse som skal rettes opp, sier Normann som gjentar at det hovedsakelig handler om prisen på avtalen.

– Det er jo veldig forskjellige årsaker beskrevet i børsmeldingen og den du nå forklarer, hvordan klarte dere å gjøre en slik feil?

– Årsaken til at vi skrev at det handlet om brikkens ytelse var en misforståelse hos oss i utformingen av børsmeldingen, sier han til E24 mandag og sier at meldingen skal rettes opp snarlig.

Onsdag kveld er meldingen fremdeles ikke rettet opp på selskapets side.

Ifølge Stockholm IT Ventures sine kvartalsrapporter er det svært lite penger i omløp i selskapet, og inntektene har kommet fra tjenester knyttet til sosiale medier før selskapet hoppet på kryptobølgen.

I vinter uttalte selskapet at finansieringen som skulle investeres i Cryptotech kom fra strategiske investorer som ikke kunne identifiseres.

Den 23. mars annonserte Stockholm IT Ventures at de har sikret en løpende emisjon med fondet GEM Global Yield Fund på 50 millioner dollar.

På Frankfurt-børsen handles aksjen for 0,05 euro, ifølge Infront. Kursen har mangedoblet seg etter at selskapet vendte fokuset mot kryptovaluta.

Forsinkelser

Den norske grunnleggeren av Cryptotech Erik Solberg ser ikke mørkt på at milliardavtalen han annonserte i januar ser ut til å glippe.

GRÜNDER: Grunnlegger av Cryptotech AS og Value Media som sammen med amerikanske utviklere hevder å utvikle en revolusjonerende databrikke for utvinning av bitcoin.

Foto: Privat

– Både Cryptotech og Stockholm IT Ventures mener det var for prematurt å inngå en så stor og forpliktende avtale på nåværende tidspunkt, men det er fullt mulig vi kan bli enig om et nytt revidert avtaleutkast senere, sier Solberg og fortsetter:

– Meldingen deres var noe upresis ettersom brikken vår enda er under utvikling og noe forsinket, skriver Solberg i en mail fra USA.

Solberg har tidligere forklart at en prototyp av brikken skulle være ferdig i februar, men selskapet har så langt ikke hatt noen brikke å vise frem, noe Stockholm IT Ventures også påpeker.

– Vi fikk beskjed om at brikken skulle være ferdig i mars, nå er den forsinket og blir ikke ferdig før i august eller september, sier Norman.

Også Solberg bekrefter at brikken er forsinket, men mener at utvinningen av bitcoin vil starte i oktober eller november.

Både Solberg og Norman sier at det fremdeles foregår samtaler mellom selskapene, og at det fremdeles er mulig å oppnå en avtale, men da med andre betingelser.

– Et nytt avtaleutkast vil måtte ha en lenger tidshorisont siden utviklingen går noe tregere enn hva vi så for oss i januar. Dette er hovedårsaken til at både dem og oss ikke ønsket å binde oss til en så stor avtale på nåværende tidspunkt siden mye kan skje fremover, skriver Solberg.

– Korthus av risiko

Blockchangers er et av Norges fremste konsulentselskaper med fokus på blokkjedeteknologi.

De advarer mot sky-utvinning, forretningsmodellen Cryptotech bruker hvor man kun leier utvinningsutstyret og tar eventuell profitt fra bitcoin som produseres.

– Ikke bare har du risikoen fra utvinnings-kontrakten, du må også bære risikoen om brikken i det hele tatt fungerer som den skal. Husk også at dette er en brikke for utvinning av bitcoin, så om en annen kryptovaluta går forbi bitcoin, kan man ikke utvinne den i stedet for, sier blokkjedeutvikler Simen Reynolds og fortsetter:

– Det er med andre ord et korthus av risiko, sier han.

Reynolds har lest gjennom dokumentasjonen av brikken Cryptotech produserer.

– Amerikanerne som visstnok skal stå bak produksjonen av brikken virker som flinke folk, men ifra det jeg ser på Cryptotechs sider virker det som de overselger potensialet.

Cryptotechs Solberg svarer slik på Reynolds advarsler.

– Simen glemmer at vi også kan legge om til å utvinne andre kryptovalutaer om de går forbi bitcoin, og det faktum at vi utvikler eget utvinnings-utstyr gjør jo at vi forventer å ha store kostandsfortrinn uansett hvor god chip-teknologien blir til slutt. Men det stemmer at kryptoutvinning har en del risikomomenter som avgjør vår lønnsomhet.

Solberg i Cryptotech fortalte E24 i desember at han hadde solgt utvinnings-kontrakter for millioner av kroner, og den beste dagen hevder selskapet å ha solgt kontrakter for 8,2 millioner kroner.

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Digital valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Kryptoselskapet Cryptotech er konkurs

 2. Betalt innhold

  Etter gullrushet – Del 3: De norske kryptogigantenes taktiske tabbe

 3. Norske spillveteraner med Funcom-bakgrunn lager kryptospill

 4. Annonsørinnhold

 5. – Massivt belegg for betydelig risiko

 6. – Målet er å få dette til å fungere i den virkelige verden