Selger Frank Mohn AS til Sverige for 13 mrd.

Etter 76 år i familiens eie blir Frank Mohn-konsernet nå solgt til Sverige.

SELGER TIL ALFA LAVAL: Trond Mohn, sammen med resten av familien, selger nå pumpeimperiet Frank Mohn AS til Sverige.
 • Andreas Wolden Fredriksen
 • Johann D. Sundberg
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Det svenske selskapet Alfa Laval kjøper Frank Mohn AS fra Mohn-familien i Bergen for 13 milliarder kroner.

76 år etter oppstarten selges dermed det tradisjonsrike Bergen-selskapet ut av familien og til utlandet.

Frank Mohn AS har spesialisert seg på pumpesystemer innen marine- og offshore-industrien under merkenavnet Framo. Selskapet har rundt rundt 1.200 ansatte og omsatte i fjor for 3,4 milliarder kroner.

Alfa Laval annonserte oppkjøpet i en pressemelding. Selskapet er notert på Stockholm-børsen.

- Selgeren vil selge og vi ser det som et godt tidspunkt for å kjøpe, sier konsernsjef Lars Renström i Alfa Laval i en telefonkonferanse mandag.

- Det føles veldig bra. Frank Mohn AS er en juvel som vi har fulgt over flere år. Vi er glade og stolte over å ta over selskapet, forteller Renström til E24.

Han har ingen kommentarer til Frederik Mohns utblåsning mot sin egen far.

Alfa Laval opplyser at de ser muligheter for synergier for rundt 120 millioner kroner årlig etter oppkjøpet.

- På inntektssiden ser vi store muligheter med Alfa Lavals brede internasjonale nærvær. Det kan også være store besparelser på innkjøpssiden. Vi ser ingen synergier på overhead-kostnader. Frank Mohn er et velorganisert selskapet. Det vil ikke bli noen nedbemanninger, og selskapet skal fortsatt ha hovedkontor i Bergen, sier Renström til E24.

Oppgjøret vil ifølge det svenske selskapet gjøres kontant og på gjeldfri basis, og kjøpet vil skje via Mohn-familiens selskap Wimoh AS. Avtalen er også avhengig av myndighetenes godkjenning.

Les også

- Dette er en skam

Bergen blir «center for excellence»

Alfa Laval spesialiserer seg på varmeoverføring, separeringsteknikkk og væskebehandling (se faktaboks). Gjennom oppkjøpet vil Alfa Laval utvide sin virksomhet til å inkludere tyngre industrielle pumpesystemer.

- Alfa Laval er det eneste selskapet vi kunne se som en ansvarlig og langsiktig eier av Frank Mohn AS, og jeg er svært tilfreds med at vi har kommet til enighet om en avtale. Gjennom Alfa Lavals industrielle plattform og globale rekkevidde er vi trygge på at Framo vil fortsette å betjene krevende kunder og videreutvikle selskapets verdensledende posisjon, sier styreleder Trond Mohn i en pressemelding.

Alfa Lavas konsernsjef Lars Renström sier under en telefonkonferanse at Frank Mohn-virksomheten i Bergen vil bli et «center for excellence».

Han sier videre at Frank Mohn AS vil bli holdt samlet som selskap med dagens ledelse.

LES OGSÅ: Dette er Frank Mohn AS

- Har en markedsledende posisjon

- Frank Mohn er et fremragende selskap som vi har fulgt tett over flere år. Selskapet har svært dyktige ansatte og har en markedsledende posisjon innen segmenter med langsiktige attraktive vekstmuligheter, sier Lars Renström, konsernsjef i Alfa Laval i en pressemelding.

Selskapet venter at deres marginer vil stige som følge av oppkjøpet, ettersom driftsmarginen i Frank Mohn AS «er betydelig høyere enn Alfa Lavals».

Alfa Laval forventer å skape synergier tilsvarende 120 millioner kroner i året med dette oppkjøpet.

- Kombinasjonen av Frank Mohn og Alfa Laval vil innebære ytterlige attraktive tilbud av produkter, systemer og tjenester og vil i høy grad forsterke vår ledende posisjon som leverandør av kritiske systemer til skip og til produksjonsenheter innen offshore olje & gass, samtidig med en enestående serviceorganisasjon, sier Lars Renström videre.

Alfa Laval viser nettopp til at Frank Mohns serviceorganisasjon står for over 20 prosent av virksomheten, gjennom sin tekniske støtte i forbindelse med installasjon og utstyrets levetid.

Alfa Laval ønsker å inkludere Frank Mohn AS og Framo-navnet som et nytt segment under sin Marine & Diesel-divisjon. De vil beholde dagens ledelse, og de skriver at driften i Bergen vil bli Alfa Lavals operasjonelle senter for marin og offshore pumpesystemer.

Les også:

Store aksjekjøp i SongaStore nedskrivninger for Mohns SongaMohn dobler i BWG Homes

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Frank Mohn-konsernet solgt for 13 mrd

 2. Betalt innhold

  Frank Mohn solgt for 13 milliarder

 3. Opptur for Alfa Laval etter Frank Mohn-kjøpet

 4. Frank Mohn-sjefen går av

 5. Overraskende tap for Alfa Laval - kutter 700 jobber