Industrien jubler over Kina-nyhet: – Svært god førjulspresang

Etter flere magre år ser Norsk Industri frem til en umiddelbar bedring i forholdet til Kina

MAGRE FISKEÅR: Sjømateksporten til Kina har vært skadelidende under det kjølige forholdet til Kina.
Publisert:

– Dette ser vi på med stor optimisme, sier kommunikasjonsdirektør i Norsk Industri, Finn Langeland til E24.

Norge har ikke hatt politisk kontakt med Kina siden 2010, da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris. Det har gått hardt utover den norske eksporten til Kina, særlig laksenæringen.

Men nå har politikerne gjenopptatt kontakten, og arbeidet med handelsavtaler er startet på nytt. Den beskjeden blir mottatt med stor jubel i industrien.

– Vi ser på dette med stor optimisme. det vil bety svært mye for mange mennesker som driver med eksport av norske varer. Det er en svært god førjulspresang.

– Det har vært smertefullt

I fjor eksporterte vi varer for 23,7 millarder kroner til Kina, primært silisium, metaller og skipsutstyr. Kina ligger på 7.-plass av markedene for norsk fastlandseksport.

– Det har vært magre år med mye oppoverbakke. Det har kostet arbeidsplasser i mange industrigrener. De har sluttet å etterspørre varer i flere sektorer, og det har vært smertefullt, sier Langeland i Norsk Industri.

Særlig laksenæringen har hatt det vanskelig de siste årene, og i Norges Sjømatråd deler de optimismen til Langeland.

– Det er ikke tvil om at Kina er et viktig marked for norsk sjømat, og en normalisering av handelsforholdet vil være veldig positivt for oss, sier Geir Håvard Hanssen, kommunikasjonsdirektør i Norges Sjømatråd til E24.

Eksporten av fisk til Kina har stagnert siden 2010, og kun en økning i verdi på fisken har sørget for at tallene ikke går mer nedover. Fra 2004 til 2010 gikk eksporten opp fra 0,87 milliarder til 2,3 millarder. Siden den gang har det gått flatt opp til 2,7 millarder i år.

Les også

Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres

– Krevende

– Situasjonen siden 2010 har vært krevende. Normaliseringen av vårt forhold er et resultat av et langsiktig og møysommelig diplomatisk arbeid på mange nivåer for å gjenopprette tilliten mellom våre to land, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Utenriksministeren sier at dette arbeidet har vært sentralt for regjeringen siden de kom inn høsten 2013.

– Vår fellesuttalelse med Kina i dag er en håndfast bekreftelse på at vi fullt ut normaliserer vårt forhold samt at vi er blitt enige om viktige skritt fremover i vårt bilaterale forhold. Vi har gjennom våre samtaler lagt grunnlaget for et bredt samarbeid til beste for begge land, sier utenriksminister Brende videre.

Les også

Lakseaksjer spreller på nyheter om diplomatisk fred med Kina

Publisert: