Analysebyrå: Dette er de heteste oppkjøpskandidatene i 2020
En rekke norske industri og IT-selskaper står på listen over selskaper som kan skifte eier det neste året.
Fremdeles svært lave renter og fulle pengebinger blant oppkjøpsselskapene bidro til at 249 selskaper ble fusjonert eller kjøpt opp i 2019.
– Det er fremdeles god fart i det norske M&A-markedet sammenlignet med Sverige og Danmark, sier Andreas von Buchwald.
Han leder analysebyrået Nordic Knowledge Partners som samler data for oppkjøpsfond, rådgivere og investorer.
Byrået har identifisert 39 norske selskaper de ser på som «exit-kandidater» som de tror vil bli solgt i 2020, og tror det spesielt vil bli solgt mange selskaper i olje, offshore- og IT-bransjen.
E24 har fått tilgang til deler av listen som inneholder 16 selskapsnavn, deriblant butikkjeden Elektroimportøren, møbelprodusenten Flokk og fiskeproteinprodusenten Scanbio (se full liste under).
(+) Dette er selskapene som kan gå på børs i Europa i 2020
Nordea kjøper SG Finans for 5,76 milliarder kroner
Fond ser fortsatt muligheter på norsk sokkel
Tradisjonelle oljeselskaper har i økende grad solgt seg ut av norsk sokkel, med eksempler som ExxonMobil og BP.
Det har gjort at oppkjøpsfondene har kjøpt seg kraftig opp i Nordsjøen, og Nordic Knowledge Partners tror trenden vil fortsette, spesielt siden den globale uroen øker i Midtøsten.
– Spesielt offshoreselskaper som kan levere både til olje- og fornybarbransjen er veldig attraktive, sier von Buchwald.
Han sier det også er en økende interesse fra internasjonale oppkjøpsfond som har mye kapital som de må få allokert.
For å bli regnet som en «exit-kandidat» må selskapet ha vært eid i tre år eller mer, og i den perioden hatt en vekst i omsetning på syv prosent eller helst mer.
De siste seks månedene har det blitt foretatt 149 oppkjøp av selskaper i Norge, noe som er en økning på 49 selskaper fra første halvår.
E24 har omtalt mange av dem, deriblant Vår Energis kjøp av Exxons eiendeler på sokkelen, samt Ifs kjøp av Viking og Cosmetic Group som ble kjøpt opp av Jotunfjell Partneres.
Apollo-sjefen sier de var interessert i Ving: – Fikk nei til å komme inn i prosessen
Større usikkerhet
Også i Deloitte-partner Joachim Gullaksen, som jobber med oppkjøp og sammenslåinger i konsulentgiganten tror 2020 vil starte med god aktivitet.
– Basert på våre undersøkelser og samtaler med private equity-bransjen og konserner for øvrig, så forventer de aller fleste en økning i antall oppkjøp og salg de neste seks månedene, sier han, men kommer samtidig med et forbehold.
– Men avtaleflyten har jo ofte en korrelasjon til økonomien generelt, og der ser vi litt større usikkerhet enn vi hadde i sommer.
Han tror i likhet med von Buchwald at olje- og energiselskaper vil være blant selskapene som inngår i typiske «exit-kandidater».
– En trend vi tror kommer til å forsterke seg i året som kommer er at større selskaper kjøper mindre aktører i stedet for jevnstore konkurrenter. Det kan enten være for å styrke seg på helt nye områder eller beskytte seg mot oppstartsbedrifter. Dette kalles «disruptive M & A» i USA hvor denne trenden er mer etablert, sier Gullaksen.
(+)Fra «dødens dal» til markedet: Slik stiller du diagnosen på norske biotek-selskaper
Utfordrende å kvitte seg med varehandel
Det har vært nok et begredelig år for mange aktører i varehandelen, og også for eierne som i stor grad har vært oppkjøpsfond.
Von Buchwald tror det vil fortsette i året som kommer.
– Mange oppkjøpsfond vil dumpe retail-selskapene sine, men det som gjør det vanskelig, etter hva jeg forstår, er at det er en stor kløft mellom hva fondene mener selskapene er verdt og hva investorene mener.
Da analysebyrået lagde sin rapport for andre halvdel i 2019, var Vita et av selskapene som sto på listen over oppkjøpskandidater, men det endte med konkurs.