Jubler ikke over rekordsvak kronekurs: – Stabilitet er å foretrekke

Selv om rekordsvak kronekurs gir medvind til norske eksportbedrifter, vil hverken Wilsgård Fiskeoppdrett eller Norsk Industri sprette champagnen.

TJENER MER: Svakere norsk krone gjør at Fredd-Jarle Wilsgård og Wilsgård Fiskeoppdrett øker inntektene.
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

– Det er klart at stabilitet er å foretrekke, men for oss som eksporterer nesten all fisken, så er lav kronekurs gunstig. Svak krone påvirker prisen vi får direkte i egenskap av at kundene får mer igjen for sin egen valuta.

Det sier Fredd-Jarle Wilsgård, som er daglig leder for det Senja-baserte oppdrettsselskapet Wilsgård Fiskeoppdrett.

Denne uken passerte nemlig kronekursen en milepæl, da en euro igjen passerte 10 kroner, og nådde det svakeste nivået den har vært på siden 2008.

Torsdag ettermiddag handles kronen fortsatt til 10,01 mot euroen, etter å ha handlet helt opp i 10,09 onsdag. Det er et uvanlig svakt nivå hvor kronen kun har vært noen få ganger siden euroen ble innført rundt tusenårsskiftet.

Fører til dyrere fôr

Selv om den svake kronen gjør at norske eksportbedrifter får flere kroner for produktene sine, så gir ikke ett øre svakere euro eller dollar nødvendigvis ett øre ekstra i profitt.

Den dyre kronen gjør det dyrere å importere, og motvirker derfor gevinsten for mange selskaper.

Les på E24+

Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

– Alt vi importerer blir dyrere når valutaen svekkes, selvfølgelig. For vår del er det i all hovedsak fôrprisene vi merker det på i større skala, sier Wilsgård.

Selv om han for det meste nyter godt av at kronekursen er svak, så ligger det ikke an til fest på bryggekanten.

– All ustabilitet skaper en form for nervøsitet, siden det gir store forskjeller fra uke til uke. Spesielt på foredlingssiden er vi ikke tjent med store svingninger. Store valuta- og prisstigninger gjør at kundene kan vurdere andre produkter, sier Wilsgård.

Misliker uro

Kronekursen langt oppe på 9-tallet mot euro de siste årene har vært behagelig for industrien, ifølge Knut E. Sunde, som er direktør i Norsk Industri.

– Etter at kronen rutsjet ned etter oljenedturen har den holdt seg svak, noe som har gledet norske industribedrifter, sier han.

– Men det er ikke slik at jo svakere krone, jo bedre. Kronen er kunstig svak i dag, og på et tidspunkt vil det snu, kronekursen er unaturlig svak, legger han til.

Les på E24+

Pianisten Knut spiller på valuta: – En helt annen verden

Den norske kronen beveger seg i takt med gode og dårlige nyheter fra internasjonal politikk. For dem som skal planlegge langsiktig er en stabil valutakurs å foretrekke.

– Når kronen hopper og spretter, så er det noe norske industribedrifter ikke er spesielt glade for. Mange innsatsfaktorer handles internasjonalt, og store svingninger gir rot og surr med prisingen. Vi vil helst ha en jevn, lav kronekurs, sier Sunde.

Blant årsakene til at kronen er svak trekker Sunde frem handelskrigen mellom USA og Kina, den generelt aggressive handelspolitikken fra USAs president Donald Trump og kaos rundt brexit.

– Den svake kronekursen kommer til å vedvare så lenge det er kaos internasjonalt, og jeg tror ikke uroen kommer til å gi seg med det første, sier han.

DELT: Direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde, sier at svak valuta i utgangspunktet er bra for industrisektoren, men at store svingninger, dyrere innsatsfaktorer og økt lønnspress virker i motsatt retning.

Kan presse opp lønningene

Samtidig som norske bedrifter får mer igjen for varene de selger til utlandet, så gjør den svake kronen mot valutaer som euro og dollar også at vi må betale mer for de varene vi kjøper fra utlandet.

Les på E24+

Valutauro treffer flyselskapene knallhardt

– Klær, sko og forbrukerelektronikk kan bli dyrere, siden dette i all hovedsak er importerte varer. En ting vi ofte ser, er at det tar tid fra importørene får økte priser til de tar igjen på økte priser ut til kundene, da de tenker at kronesvekkelsen går over, sier Sunde.

Når prisene fra importørene stiger, så presser det opp inflasjonen. Det gjør at Norsk Industri ser for seg et krevende lønnsoppgjør i 2020.

– Vi møter oss selv i døren. Selv om det kronekursen er en fordel fra eksporten, så kan det presse opp lønningene, sier han.

Økte overskudd fra svak kronekurs har gjort at norske eksportbedrifter har kunnet bygge opp solide egenkapitalbuffere, sier Sunde.

– Det bidrar også til de største investeringene siden finanskrisen, med 50 milliarder i fastlandsindustrien. Vi kommer til å få enda høyere investeringer med mindre det blir for mye kaos internasjonalt, legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Oppdrettsnæring
  3. Kronekurs

Flere artikler

  1. Rekordsvak krone gir ikke bare fordeler for industrien: – Vi sitter ikke her og jubler

  2. Rekordsvak krone skviser handelsbedrifter: – Valutaen er en kjempeutfordring

  3. Mener kronen er «helt på viddene»: – I dag kaller vi det coronakurs

  4. Sykkelimportør jubler over Olsen-grep som styrker kronen: – Det er fantastisk

  5. Kronekursen beskytter eksportinntektene mot koronaen