TGR må legge ned butikker etter svakt 2018

Alt-mulig-butikken TGR sliter i Norge. Kjeden må stenge butikker, og de danske eierne EQT legger millioner på bordet for å redde selskapet som har store underskudd og negativ egenkapital etter et tøft 2018.

TGR: Den danske kjeden Flying Tiger Copenhagen hadde ved utgangen av 2018 til sammen 990 butikker globalt. I Norge er selskapet ferdig med butikk-ekspansjonen, og skal fremover fokusere på lønnsomheten.

Foto: Martin Hagh Høgseth
  • Sindre Hopland
Publisert:,

Kjeden Flying Tiger Copenhagen, eller TGR, har gått fra null til 46 butikker i Norge siden oppstarten i 2011.

TGR så omsetningen vokse lynraskt, og ble for et par år siden kronet til én av «vekstvinnerne» i Virkes årlige Handelsrapport.

Hyller fylt med alt fra maling til håndkrem, godteri og kjøkkenutstyr var god butikk for kjeden helt frem til 2017, da TGR begynte å tape penger i Norge med et underskudd på 10,8 millioner kroner.

I fjor mangedoblet underskuddet seg til 37,9 millioner kroner.

TGR, som eies av oppkjøpsfondet EQT, har også negativ egenkapital på 46,6 millioner kroner, og revisor Ernst & Young mener det er usikkerhet knyttet til driften i Norge.

Les på E24+ (for abonnenter)

Børskommentar: Hva vil den «blinde» Newcastle-eieren med aksjen i «halte» XXL?

Legger ned butikker

TGR Norge har en kortsiktig gjeld på til sammen 98,1 millioner kroner, hvor 30,9 millioner er til kredittinstitusjoner, deriblant Nordea.

«Selskapets finansielle stilling er utfordrende da det er vesentlig mer kortsiktig gjeld enn omløpsmidler, og det er derfor iverksatt tiltak med hensyn til fortsatt drift», skriver selskapet i årsrapporten.

Kjeden opplyser videre at hele eller deler av den konserninterne gjelden gjøres om til egenkapital.

TGR Norge skylder Zebra A/S (dansk aksjeselskap), som eies av EQT, rundt 35 millioner kroner. Nøyaktig hvor mye av denne gjelden som gjøres om til egenkapital kommer ikke frem.

EQT stiller også garanti for gjelden til storkreditor Nordea på inntil 45 millioner kroner.

Selskapet skal nå stenge butikker for å bedre lønnsomheten, og sier at også andre lønnsomhetsforbedrende tiltak gjøres, men nevner ikke hvor mange butikker som stenges.

TGR har i overkant av 600 ansatte i Norge.

Kjeden skriver at grepene samlet gjør at man anser selskapet skikket for fortsatt drift i Norge.

Les på E24+ (for abonnenter)

Slik skaffer Kid skyhøye marginer i den turbulente handelsbransjen

Islandsk eier forsvinner ut

Det går også frem av årsregnskapet at den islandske eieren FM Framtak, som eide 50 prosent av den norske delen av TGR, nå forsvinner ut som eier, og EQT tar over hele driften i Norge.

Det kommer ikke frem hvor mye EQT betaler for Framtak sine aksjer.

E24 har stilt TGR en rekke spørsmål om den norske virksomheten, og har fått et par uttalelser fra Jens Aarup Mikkelsen, som er visedirektør i Flying Tiger Copenhagen.

Han skriver i en mail at de er fornøyd med at omsetningen vokser fra 242 til 246 millioner kroner fra 2017 til i fjor, men at underskuddet er skuffende.

– Bunnlinjen for 2018 er ikke tilfredsstillende, og på bakgrunn av disse tallene har Zebra tatt over den fulle driften av konsernet i Norge fra juni 2019. Dette er et klart uttrykk for at ledelsen, så vel som eierne, har full tillit til TGRs fremtid i Norge.

Mikkelsen sier også at det er slutt på den kraftige butikketableringen.

– Etter en årrekke med kraftig ekspansjon, vil vi nå fokusere på å gjøre våre eksisterende butikker mer lønnsomme, så de flotte tallene på topplinjen vises bedre på bunnlinjen fremover.

I 2016 uttalte TGR til Dagens Næringsliv at planen var å ende opp på 56 butikker i Norge i løpet av to år.

TGR tilhører kategorien «bredt vareutvalg» som de siste årene har vokst svært hurtig gjennom kjeder som Normal, Loco, Søstrene Grene og Europris.

Tapte over 700 millioner

Men det er langt ifra bare i Norge det går trått for TGR-kjeden.

Konsernet som helhet hadde 990 butikker globalt ved utgangen av 2018, og tapte 541 millioner danske kroner (724,9 millioner kroner), ifølge Finans.dk.

Den samme avisen skrev i januar at det danske morselskapet har vært i nærheten av å bryte lånebetingelsene, det siste året.

Det endte med at EQT måtte skyte inn 350 millioner danske kroner (468,9 millioner kroner) å sikre driften.

Flere artikler

  1. Nytt underskudd for Joe & The Juice

  2. Kriserammede Notabene tapte 28,5 millioner i fjor

  3. Etter årevis med tap skimter Power snart overskudd i Danmark

  4. Annonsørinnhold

  5. Jollyroom solgte barneutstyr og leketøy for 1,3 milliarder

  6. Christiania Belysning legger ned halvparten av butikkene