Personvern-smekk for Facebook: Må betale 42,7 milliarder

Facebook inngår et forlik med amerikanske myndigheter etter Cambridge Analytica-skandalen, ifølge flere amerikanske medier. 

FORLIK: Facebook har ifølge amerikanske medier inngått forlik etter personvernskandalen.
  • Martin Hagh Høgseth
  • Hanna Ghaderi
Publisert:

Den amerikanske handelskommisjonen (FTC) stemte denne uken for å inngå et forlik på 5 milliarder dollar, tilsvarende 42,7 milliarder kroner med Facebook etter en etterforskning i teknologiselskapets personvernstabbe, sier en kilde kjent med saken til Wall Street Journal.

Etter nyheten bykset Facebook-aksjen og avsluttet fredagen med en oppgang på 1,81 prosent til 204,87 dollar per aksje. Ikke siden sommeren 2018 har Facebook-aksjen hatt høyere verdi.

Forliket forventes å inkludere andre offentlige restriksjoner på hvordan Facebook behandler brukernes personverk. Vilkårene er ikke offentliggjort enda.

Facebook uttalte 24. april at de forventet å betale opp til 5 milliarder dollar i forlik. En løsning ble slått med av en splittelse mellom republikanere og demokrater i FTC, med demokratene som presset på for strengere tilsyn med sosiale medier-giganten.

Forliket må fortsatt godkjennes av det amerikanske justisdepartementet. Dersom de godkjenner forliket vil det være den største boten noensinne utgitt fra regjeringen til et teknologiselskap, skriver New York Times.

Hverken Facebook, FTC eller det amerikanske justisdepartementet har ønsket å kommentere saken overfor amerikanske medier.

Les på E24+

Hva du neppe visste om Facebooks bruk av dine data

Cambridge Analytica-skandalen

Det var i mars i fjor Facebook havnet i trøbbel da det ble kjent millioner av brukere var rammet av en datalekkasje til Cambridge Analytica.

Det britiske selskapet skal blant annet ha hentet inn opplysninger fra brukere uten deres tillatelse, for så å ha blitt brukt opplysningene i presidentkampanjen til Donald Trump.

Også Facebook-sjef Mark Zuckerberg skal ha blitt et offer for den ulovlige datadelingen.

Tilbake i mai i fjor la Cambridge Analytica ned alle sine kontorer med umiddelbar virkning som følge av skandalen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Facebook

Flere artikler

  1. Facebook inngår forlik, må ut med over 40 milliarder kroner

  2. Amerikanske myndigheter saksøker Facebook

  3. Avslører hva Facebook visste om Cambridge Analytica-skandalen

  4. Facebook dro inn 146 milliarder kroner i andre kvartal

  5. California krever at Facebook utleverer interne dokumenter