LYKKES: Hva skal til for at virksomheten lykkes med en nedskalering? Det spør Sverre Holen i sin jobbkommentar.

Colourbox
Kommentar

Kommentar: Å bygge ned krever en egen type lederevner

Mange bedrifter må tilpasse seg et fallende marked, men har de et lederteam som er like gode på å bygge ned som opp?

 • Sverre Holen
  Journalist
Publisert:

Situasjonen er dessverre slik i dag at det er vanskelige tider i mange bransjer. Det betyr markeder som minsker sterkt, og det er ikke enkelt å finne nye markeder uten videre. Mange bedrifter må derfor nedskalere, det vil si tilpasse seg en ny virkelighet. Hele virksomheten må gjennomgås nøye, og endringer gjøres der det er nødvendig. Enten det gjelder bemanning, kostnader eller kapitalbinding. Dette skal også gjøres så raskt som mulig – og helst før markedene svikter, noe som dessverre ikke er så enkelt. Hva skal til for at virksomheten lykkes med en nedskalering?

Jeg har arbeidet med utleie av ledere i mange år og har tidligere vært gjennom dårlige tider og høstet erfaringer om hva som må til for å lykkes når en bedrift må redusere virksomheten. Erfaringen viser at vekst og nedskalering ofte krever nokså forskjellige lederprofiler og persontyper. Alle som arbeider på dette nivået har kjent på akkurat dette. Fra å være i en positiv situasjon hvor man lykkes og vokser er det beintøft å skulle gå motsatt vei. Vekst og positiv utvikling tekker også til seg folk som trives godt i en slik kultur. Når dette snur er det langt fra sikkert at det samme temaet kan håndtere dette på en god måte.

I dårlige tider må man forholde seg til dårlige tall og dårlige prognoser og bruke tiden på å tilpasse blant annet kostnadsnivået til den sannsynlige utviklingen. Konsekvensen er ofte at man må nedbemanne. Det er fort gjort at mismotet sprer om seg, og de som var dyktige og dynamiske på å bygge opp virksomheten kan oppleves som litt hjelpeløse. Dette er et ukjent tereng.

I en slik situasjon kan virksomhetene ha stor nytte av å få inn en erfaren leder utenfra for å hjelpe til med å gjennomføre denne prosessen:

 • En leder som er klart operativ. Handling er viktig i en slik situasjon.
 • Det kan være en stor fordel å komme utenfra med nye øyne og uten historiske bindinger til selskapet.
 • Det aller viktigste er kanskje å få inn en leder som har nok erfaring, og som har gjort tilsvarende jobber før. De vet hvor de skal ta fatt, og hva de skal gjøre, for at dette skal gå så raskt og smertefritt som mulig.
 • I tillegg kan bedriften være i en situasjon som gjør at dyktige ledere slutter, og det er nesten umulig å rekruttere dyktige ledere til fast ansettelse i en slik situasjon. Da kan innleie være et godt alternativ.

Min påstand er at det veldig ofte er nødvendig å gjøre noe på ledersiden. Å nedskalere er et eget «håndtverk» som både er krevende og utfordrende – og man bør ha gjort dette tidligere for å lykkes best mulig. Det kan følges ganske så urettferdig at det lederteamet som har lykkes med å bygge opp bedriten nå ikke er det rette temaet i den situasjon bedriften nå er i.

Les også

Over 30.000 jobber kuttet i oljenæringen

Les også

– Risikerer jeg nok en gang å bli sagt opp?

Les også

Ekspertene: Slik vil oljekrisen prege ditt liv i 2016

Her kan du lese mer om

 1. Ledelse
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Fire kjennetegn ved gode toppledere

 2. Var ikke millionær da han fylte 30 år – kuttet av seg lillefingeren

 3. Betalt innhold

  – Vi trenger bedrifter som kan forandre næringslivet

 4. Annonsørinnhold

 5. Er det coronakrisen som skal til for å sikre den nødvendige omstillingen av norsk næringsliv?

 6. – Har vært et par års tid i lykketilstand