NRK: Norwegian-ansatte tapte mot selskapet i Høyesterett

Morselskapet Norwegian Air Shuttle har ikke arbeidsgiveransvaret for piloter og kabinpersonale i flyselskapet, slår Høyesterett fast i en dom onsdag.

Publisert:

Arbeidstagerorganisasjonen Parat tapte på alle punkter i saken mot Norwegian i Høyesterett.

Høyesterett konkluderte onsdag med at morselskapet i Norwegian ikke har det formelle arbeidsgiveransvaret for pilotene og de kabinansatte.

NRK omtalte nyheten først.

Til Stortinget

Dommen falt etter en tre år lang konflikt mellom fagforeningen Parat og flyselskapet Norwegian.

Arbeidstagerorganisasjonen gir likevel ikke opp kampen og sier de vil ta saken videre.

– Vi tar nå saken videre til Stortinget slik at arbeidsmiljøloven igjen kan ivareta formålet med loven, som er å verne norske arbeidstagere. Det skal ikke være slik at arbeidsgivere skal kunne organisere seg bort fra alt ansvar, men samtidig beholde all styring, sier Parat-leder Vegard Einan i en melding.

Les også: (+) Norwegians Gjeld er mer enn et problem. Den er selve forklaringen på selskapets suksess

Norwegian: – Ønsker ro

Flyselskapet mener på sin side at Parat nå må forholde seg til dommen.

Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

– Vi er sikre på at våre kolleger i selskapet ønsker ro nå etter flere rettsrunder og vi håper at Parat legger ned stridsøksen og løfter blikket fremover til beste for egne medlemmer og for selskapet, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til E24.

– Vi forventer at både Parat og politiske myndigheter forholder seg til dommen fra landets høyeste domstol, fortsetter han.

Han legger til at selskapet er godt fornøyd med dommen.

– Vi er godt fornøyd med dommen. Norwegian har vært gjennom en sterk vekst og har bygd et globalt flyselskap med utgangspunkt i Norge. Med Høyesteretts dom kan selskapet og de ansatte sammen arbeide videre til beste for både passasjerer, ansatte og selskapet, sier Sandaker-Nielsen til E24.

Les også

Flyavgiften i Sverige kan forsvinne fra nyttår

– Lar seg ikke håndheve

Parat-lederen sier Høyesterett har avsagt en dom som gir virksomheter mulighet til å organisere seg slik at de kan beholde all innflytelse over arbeidsforhold, men uten samtidig å sitte med det nødvendige ansvaret for ansatte.

– En slik lovtolkning innebærer at rettigheter og ansvar i arbeidsmiljøloven ikke lar seg håndheve, og dermed ikke gir norske arbeidstagere de rettigheter og vern de ifølge lovens intensjon skal ha, sier Einan.

Ankesak

I slutten av oktober startet ankesaken mellom Norwegian Air Shuttle ASA og flere piloter og kabinpersonell.

– Dersom fagforeningen får gjennomslag for sitt krav, vil det kunne kreve en omorganisering til en modell som ikke er bærekraftig for fremtid, sa kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian i oktober.

Han sa også at Norwegian i verste fall kan bli tvunget til å avvikle sin norske virksomhet, og at arbeidsplasser vil måtte flyttes ut av Norge.

Les også

Sier trolig «hej då» til flypassasjeravgiften

Les også

Norwegian har funnet ny leasingkunde i Kina

Les også

Gir tommel opp for Bank Norwegians Europa-satsing

Publisert:

Her kan du lese mer om