Skattemyndighetene gransker nordmenn omtalt i Panama Papers

Norske skattemyndigheter gransker «et tosifret antall» personer etter avsløringene fra de såkalte Panama-dokumentene.

VIL IKKE BETALE TIPSERE: Skattedirektør Hans Christian Holte.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
 • NTB
 • E24
Publisert:,

Danske skattemyndigheter gikk ut denne uken og sa at de vil betale et millionbeløp til en anonym kilde for tilgang til skatteopplysninger på 320 danske saker. Til Aftenposten sier norske skattemyndigheter at de ikke vil betale for opplysninger fra anonyme kilder, selv om det ikke nødvendigvis er et hinder i det norske lovverket.

– På prinsipielt grunnlag betaler ikke skatteetaten for tips og tilgang til bevis. Løsningen på disse utfordringene ligger ikke i å skape et marked for tipsere som tar seg betalt, men ved å legge til rette for økt internasjonalt samarbeid og åpenhet, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Holte opplyser at de vil sjekke et tosifret antall norske skattytere nøye. Han sier de har mottatt internasjonale informasjonsutvekslinger samtidig som de bruker databasen International Consortium of Investigative Journalism.

– Materialet blir håndtert av et analyseteam som er spesialisert på denne typen arbeid. Vi samarbeider også med andre myndigheter i Norge, banker og skatteadministrasjoner i andre land, sier skattedirektøren.

220 norske navn

Dokumentene Panama papers ble lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca i vår. Selskapet spesialiserer seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser.

Ifølge Aftenposten dukker totalt 220 norske navn opp i dokumentene.

Panama papers er en av de aller største lekkasjene i journalistikkens historie. Den består av mer enn 11,5 millioner dokumenter og inneholder 2,6 terabytes med data.

Dokumentene spenner i tid fra 1977, da advokatfirmaet Mossack Fonseca ble etablert av Jürgen Mossack og Ramón Fonseca i Panama, og til i dag. Firmaet spesialiserer seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser, og har mer enn 500 ansatte.

214.488 forskjellige selskaper, trusts og stiftelser og 14.153 klienter er nevnt i dokumentene. Blant disse skal det være blant annet statsledere og politikere.

Les også

Panama vil straffe land som svartelister dem

Les også

Tre norskeide kontoer sperret etter Panama-granskning

Les også

Riggmillionær dømt for skatteunndragelse

Her kan du lese mer om

 1. Panama papers
 2. Bank
 3. Norge
 4. Skatter og avgifter

Flere artikler

 1. Tre norskeide kontoer sperret etter Panama-granskning

 2. Panama vil straffe land som svartelister dem

 3. Messi innblandet i nye skatteparadis-avsløringer

 4. Annonsørinnhold

 5. Skattedirektøren vil undersøke Paradise Papers

 6. Lekkede e-poster: Nordea-medarbeidere hjalp kunder med skatteunndragelser