Pensjonsfond saksøker Volkswagen for milliarder

Amerikanske pensjonsfond krever 700 millioner euro fra Volkswagen i forbindelse med fjorårets utslippsskandale, melder internasjonale medier.

SKANDALE: Volkswagen har vært i hardt vær etter at uslippsjukset ble kjent i september i fjor.
Dieselskandalen
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert:

Flere pensjonsfond og statlige investeringsfond har gått sammen om et søksmål mot Volkswagen. Blant dem er California State Teachers' Retirement system, et av verdens største pensjonsfond, skriver Handelsblatt. Fondet forvalter verdier for 190 milliarder dollar.

Til sammen er søksmålet på 700 millioner euro, drøyt 6,5 milliarder kroner.

Pensjonsfondene hadde aksjer i selskapet da skandalen ble kjent.

Ber om dialog

Advokatfirmaet Quinn Emanuel representerer saksøker i ett av to søksmål mot Volkswagen, melder Reuters.

– Bredden av aksjonærer som er representert av Quinn Emanuel, burde være en vekker for Volkswagen om at selskapet må gå i dialog med sine aksjonærer, løse saken og konsentrere seg om å ta tilbake sin markedsandel, sier Jeremy Marshall i Bentham Europe, som er med på å finansiere søksmålet.

Bentham Europe sier de vil gi mer informasjon så snart det andre søksmålet er klart. Kravene knytter seg til det store fallet i Volkswagens aksjekurs i uken som startet 21. september.

Den tyske bilprodusenten står allerede overfor en rekke søksmål fra aksjeeiere som krever erstatning etter det kraftige kursfallet skandalen har ført til. Oljefondet, selskapets fjerde største aksjonær, har blant annet varslet at det vil stille seg bak et søksmål.

Etterforskes

Søksmålet blir kjent dagen etter at nyheten om at tidligere konsernsjef Martin Winterkorn etterforskes for markedsmanipulasjon i forbindelse med utslippsjukset.

Ifølge påtalemyndigheten i den tyske delstaten Braunschweig hadde Volkswagen plikt til å varsle markedet om dieseljukset før innrømmelsen fra selskapet kom 22. september i fjor.

Les også

Nå kan Volkswagen fikse utslippsbiler

Winterkorn gikk av som konsernsjef for Volkswagen-gruppen i fjor høst etter at det ble kjent at selskapet hadde jukset med utslippstallene på 11 millioner biler.

Han har fra tidligere blitt satt under etterforskning for svindel i forbindelse med skandalen.

Også en annen Volkswagen-topp etterforskes for markedsmanipulasjon.

Dyrt juks

Merkene VW, Audi, Skoda og Seat var omfattet av jukset, som ble kjent 18. september i fjor høst da den britiske avisen The Guardian skrev at det amerikanske miljødirektoratet EPA mente at Volkswagen hadde installert programvare i sine dieselbiler som reduserer utslippene av helseskadelige stoffer når kjøretøyene testes.

Skandalen gjorde et stort innhugg i selskapets regnskap. Selskapet har satt av 16,4 milliarder euro, eller rundt 150 milliarder kroner, til å betale for utslippsjuksskandalen.

Les også

Oljefondet blir med på Volkswagen-søksmål

Les også

VW saksøkes for milliarder i Australia

Les også

– Søksmål er en mulighet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Dieselskandalen
  2. Volkswagen

Flere artikler

  1. Tidligere Volkswagen-sjef etterforskes for markedsmanipulasjon

  2. Tysk avis: VW-sjefen godkjente dekkoperasjon

  3. Volkswagen må betale 4,3 milliarder dollar etter utslippsjukset

  4. Volkswagen nær forlik på 37 milliarder kroner

  5. AFP: Investorer krever Volkswagen for 8,2 mrd. euro