Avis: Europeiske lastebilgiganter får milliardbøter: Volovo og Scania straffes for prisjuks

EU kommer til å straffe seks kjente lastebilprodusenter med gigantbøter for kartellvirksomhet, melder Financial Times. Volvo og Scania blant de som beskyldes for pris- og miljøjuks.

ETTERFORSKES: Scania er ett av selskapene som har vært under utredning for ulovlig prissamarbeid.
Publisert: Publisert:

Siden 2011 har totalt seks europeiske lastebilprodusenter vært etterforsket for et koordinert samarbeid om å holde prisene kunstig høye, såkalt kartellvirksomhet.

Videre har etterforskningen sett på om selskapene kan ha samarbeidet om å utsette introduksjonen av ny utslippsteknologi.

Kilder Financial Times har snakket med sier at bøter kommer til å bli delt ut dette året – muligens innen uker – om ikke EU-kommisjonen endrer mening.

Perioden som har vært utredet skal være tiden mellom 1997 og 2011.

Seks selskaper

Selskapene som inngår i etterforskningen er svenske Scania og Volvo - samt DAF, Daimler, Iveco, MAN og Renault.

De kontrollerer ifølge avisen i praksis hele markedet for lastebiler. Selskapene skal til sammen ha satt av totalt 2,6 milliarder dollar for å håndtere eventuelle bøter.
Scania, som er eid av Volkswagen, er det eneste selskapet som ikke har øremerket noen penger for å håndtere eventuelle bøter.

Hvis det viser seg å stemme at bøtene vil ende på det nivået selskapene har satt av i sine regnskaper, vil det medføre tidenes høyeste bot for prissamarbeid innen EU. I 2012 ble flere selskaper innen tele- og datakabler ilagt bøter totalt på 1,4 milliarder euro.

Ifølge EUs regler kan selskapene få en maksimal bot på 10 prosent av deres globale inntekter. Det kan i verste fall medføre bøter på opp mot 10,7 milliarder euro.

Les også

EU-domstol annullerer SAS-bot på 660 millioner kroner

Les også

NHH-professor: – Dette har vi sett over lang tid

Les også

Konkurransetilsynet griper inn i drivstoffmarkedet

Publisert:

Her kan du lese mer om