Avis: IMF-sjefen slipper trolig fengsel

Selv om Christine Lagarde skulle bli funnet skyldig vil hun trolig både slippe fengsel og beholde jobben som IMF-sjef, skriver Bloomberg.

KAN SLIPPE BILLIG: IMF-sjef Christine Lagarde, her på G20-møtet i Chengdu i Kina lørdag.
Publisert: Publisert:

Utvalget som skal holde høringen har nemlig flere ganger tidligere funnet eks-ministere skyldige uten å gi dem fengselsstraff, skriver avisen.

I tillegg er Lagarde svært godt likt blant IMFs medlemsland.

Ifølge Bloomberg vil de to faktorene gjøre at IMF-sjefen kommer seg helskinnet fra rettsaken.

– Jeg tror ikke noen synes at denne saken undergraver effektiviteten hennes, sier Edwin Truman ved Peterson Institute for International Economics til avisen.

Fredag ble det kjent at Lagarde blir nødt til å møte i retten for å svare for en milliardutbetaling hun godkjente som finansminister i Frankrike i 2008.

Tapie-saken

Det var en av daværende president Nicolas Sarkozys nære støttespillere, Bernard Tapie, som mottok pengene fra den statseide banken Credit Lyonnais.

Sentralt i saken står spørsmålet om hvorvidt Tapie ble tilbudt denne avtalen før presidentvalget i 2007 mot at han støttet Sarkozys valgkamp.

Anklagene mot Lagarde går på at hun lot saken gå til såkalt «arbitrage», altså et meklingsbord utenfor domstolene.

Les også

IMF-sjef Christine Lagarde må møte i retten

I august 2014 ble hun formelt siktet for forsømmelse. Selv om Frankrikes øverste påtalemyndighet anbefalte å henlegge saken, besluttet en domstol likevel at den nåværende IMF-sjefen må stille for retten.

Avgjørelsen ble påklaget, men fredag besluttet fransk høyesterett at domstolens avgjørelse opprettholdes og Lagarde må møte i retten.

– Lav strafferamme

Strafferammen er på ett års fengsel samt 15.000 euro i bot.

– Den lave strafferammen sier noe om sakens alvorlighetsgrad. Kritikken mot Lagarde har ikke gått på hvorvidt hun har gjort noe straffbart – det har vært mer fokus på om hun har utvist dårlig skjønn, sier stipendiat Jonas Stein ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Han er ekspert på fransk politikk, og kjenner Tapie-saken godt.

– Dette vil nok svekke hennes omdømme internt i Frankrike, det er aldri positivt for en politiker å vært involvert i slike saker. Men Lagarde har et veldig godt omdømme internasjonalt, og er kjent for å være en svært kompetent leder.

Les også

Fransk domstol vil stille Lagarde for retten

Han tror derfor ikke at saken vil få konsekvenser for Lagardes rolle som IMF-sjef.

– IMF har stilt seg bak henne og gitt veldig klare signaler om at de støtter henne i saken. I tillegg er strafferammen så lav for det hun er anklaget for, sier Stein.

Får støtte av IMF

Kommunikasjonsdirektør Gerry Rice ved IMF sier i en uttalelse at IMF fortsatt støtter Lagarde.

– Hovedstyret er imidlertid blitt orientert om den siste utviklingen i saken, og fortsetter å ha tillit til direktørens evne til å utføre sine plikter effektivt, sier Rice.

Ifølge den Paris-bosatte advokaten Christopher Mesnooh vil Lagarde sannsynligvis slippe unna med en bot dersom hun blir dømt i saken.

– Jeg er overbevist om at retten vil komme frem til at anklagene om uaktsomhet vil være ubegrunnet, sier Lagardes advokat Patrick Maisonneuve.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om