PROTEST: Fra Youngstorget, der nærmere 4000 politimenn og politikvinner i uniform var samlet 25. mars i år.

Åserud, Lise
Kommentar

Trusselpolitiet

Politiet kan true samfunnet med kaos. Og de gjør det.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:

Det blir rett og slett mer behagelig å være kriminell her, sier en tillitsvalgt i Politiets Fellesforbund til Aftenposten fredag .

Tenk deg en sykepleier i lønnskamp som sier: Flere unge vil dø av kreft. Jeg nekter nemlig å jobbe overtid og da får ikke pasientene cellegift.

Det hadde vært absurd. Like absurd som at politiet nå skyver kriminelle foran seg i lønnskampen. Vi kan imøtese en sommer der det er ventetid på nødnummeret, ifølge Aftenposten.

Det siste årets lønnskamp fra politiets side har vært triste saker. Og enda tristere fordi kampen er viktig, og strategien helt gal.

Det begynte med at Arne Johannessen sa han var inspirert av flygeledernes lønnskamp.

Deretter fulgte en strøm av egenmeldinger, ovetidsnekt og hele skytterlag som bommet.

Så kom selve manifestasjonen av et politi på ville veier: Hundrevis av politifolk marsjerte i Oslos gater . Problemet var ikke at de gikk i tog, men at de gjorde det i uniform.

Uniformen er samfunnets tillitserklæring. Politiuniformen forteller at her er et menneske som har rett til å bruke vold mot egne borgere. Samfunnet har gitt ham den retten.

Politiet svarte på samfunnets tillit ved å marsjere i svarte uniformer slik at det liknet et statskupp. Det hele ble avsluttet med en konsert der en flirende, uniformert muskelbunt skrek "don`t fuck with us" fra scenen på Youngstorget. Da forsvant i hvert fall min sympati.

Politimester Anne Rygh Pedersen har meldt seg av fagforbundet i protest. "Politiets Fellesforbund har tatt fra medlemmene sine kanskje det viktigste i arbeidslivet; Gleden over å få gjøre en god jobb," skriver hun i et åpent brev til forbundet.

Sørgelig nok er politiets kampsaker gode kampsaker. Når overtidsnekt nå gir oss en kriminell sommer, er det fordi arbeidsgiver har basert seg for mye på overtid. Og lønna er trolig for lav.

Politiet er nemlig de som møter oss i de største krisene i våre liv. En klok politimann er viktigere enn en dyktig krisepsykiater. I trafikkulykker, selvmord og i alle former for kriminalitet er politiet en helt sentral del av førstelinjetjenesten.

Ironisk nok har derfor politiets lønnskamp avslørt at politiet må kraftig opp i lønn. Yrket må bli mer attraktiv for de flinke. Slik at vi får flere politifolk som er i stand til å tenke tre tanker etter hverandre.

Ikke politifolk som er så dumme at de skriker ukvemsord fra scenen i full uniform. Og som bruker de kriminelle som våpen mot befolkningen.

Følg Ørjasæter på Twitter som @orjas

Her kan du lese mer om

  1. E24
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Politiet startet lønnskamp under 22. juli-krisen

  2. Politiet vil ha likelønn, men firer ikke på egne krav

  3. - Politikonflikten er på sitt heteste

  4. Annonsørinnhold

  5. Melder seg ut av politiforbundet i protest

  6. Kun én politimester igjen i Politiets Fellesforbund