Parat vant over Ryanair i lagmannsretten

Søksmålet om usaklig oppsigelse fra Ryanair hører hjemme i Norge, sier Borgarting lagmannsrett. Det er motsatt av hva Moss tingrett kom til.

Ryanairs toppsjef Michael O'Leary.

Stian Lysberg Solum
  • NTB
  • E24
  • Kristin Norli
Publisert:

Dermed har de norske domstolene snudd i spørsmålet om den tidligere Ryanair-flyvertinnen Alessandra Cocca skal få sitt søksmål om usaklig oppsigelse behandlet i Norge.

Borgarting lagmannsrett mener saken hører hjemme her i landet.

Det er motsatt beslutning enn det Moss tingrett kom frem til tidligere i sommer, som avgjorde at de ikke hadde domsmyndighet i saken, og at den derfor måtte finne sted i en irsk rett.

Dermed kan det ligge an til at Cocca får møte Ryanair i norsk rett - dersom kjennelsen blir stående. Dagens rettsavgjørelse kan bli anket til Høyesterett.

Onsdag kveld ble det kjent at Ryanair gjør nettopp det - samtidig som selskapet kaller lagmannsrettens avgjørelse for «bisarr».

«Ryanair har bedt sine advokater om å umiddelbart anke denne bisarre kjennelsen til Norges Høyesterett», skriver Ryanair i en pressemelding onsdag kveld.

LES HELE REAKSJONEN FRA RYANAIR HER

Håper Ryanair anker

Cocca støttes av arbeidstakerorganisasjonen Parat. Nestleder i parat, Vegard Einan, håper at Ryanair anker saken til Høyesterett.

- Ryanair gikk hardt ut etter kjennelsen i tingretten og jeg ser fram til hva de nå vil gjøre. Kjennelsen i lagmannsretten bekrefter vår påstand om at Ryanair systematisk og på det groveste har brutt norsk lov gjennom mange år, sier Einan.

På Twitter skriver Einan følgende: «Parat vant over Ryanair i Lagmannsretten!! Seier for norsk lov og rettferdig konkurranse i luftfart.»

BAKGRUNN: Tidligere flyvertinne til sak mot Ryanair

Vant frem med anke

Ryanair var strålende fornøyd kjennelsen i Moss tingrett, som ble kjent i slutten av juli. I en pressemelding skrev selskapet da at Moss tingrett «bekrefter det flyselskapet har ment, nemlig at saken hører hjemme i en irsk domstol».

Tingretten fastslo i sin kjennelse at søksmålet til Cocca ikke hører hjemme i norsk rett, fordi hun teknisk sett var ansatt i Irland i og med at flyene er irske.

KAN FÅ SAKEN OPP I NORSK RETT: Alessandra Cocca mener seg usaklig oppsagt av flyselskapet Ryanair og har gått til sak mot selskapet. YS-forbundet Parat støtter saken til den italienske kvinnen som bor i Norge og arbeidet fra Rygge flyplass i Østfold.

Cornelius Poppe

Ryanair ville da be Parat og LO-forbundene om å beklage.

Men fra YS-forbundet Parat, som tidligere har gått hardt ut mot selskapet og har sagt at «Ryanair-ansatte jobber på slavekontrakter», var det ingen unnskyldning på vei.

Fra forbundet ble det isteden sendt inn anke - som de nå har fått medhold i.

Dette er saken

Den tidligere flyvertinnen Alessandra Cocca gikk i april til sak mot det irske flyselskapet etter at hun ble oppsagt kort tid før den ett år lange prøvetiden gikk ut.

Ryanair har hele tiden avvist anklagene om sosial dumping som har haglet mot selskapet.

Da Cocca varslet søksmål, mente kommunikasjonsdirektøren i Ryanair, Robin Kiely, at det var åpenbart at søksmålet ikke ville føre frem.

Cocca er ifølge Parat den første i Europa som åpent utfordrer lavprisgiganten i retten. Cocca har tidligere kritisert selskapet for å være styrt av et fryktregime.

- Ansatte har ingen rettigheter. Mange starter i jobben med gjeld til selskapet etter å ha gått på obligatoriske kurs. Jeg forteller min historie og jeg går til retten mot selskapet fordi jeg mener at Norge ikke kan tillate at folk jobber under slike forhold, uttalte hun til NTB tidligere.

LES OGSÅ: Ryanair fikk medhold i Cocca-saken

- Bekymret for sikkerheten

Lavpris-flyselskapet Ryanair har de siste årene vært gjenstand for het debatt. Selskapets arbeidsforhold er utskjelt av mange, og nylig ble det kjent at 9 av 10 Ryanair-piloter frykter at arbeidsforholdene i selskapet kommer til å gå ut over sikkerheten.

Det kom frem i en undersøkelse som mer enn 1.000 av selskapets piloter har besvart, og som var arrangert av pilot-foreningen Ryanair Pilot Group.

89 prosent av de som besvarte undersøkelsen, sier at de mener Ryanair ikke har en åpen og transparent sikkerhetskultur. Nesten syv av ti sier også at de ikke er komfortable med å ta opp spørsmål om sikkerhet i gjennom selskapets egne kanaler.

LES OGSÅ: Ryanair-piloter tror arbeidsforholdene påvirker flysikkerheten

Kort tid etter at undersøkelsen ble kjent, fikk Ryanair-pilot John Goss sparken fra selskapet etter å ha deltatt i en dokumentar på britisk fjernsyn.

Dokumentaren «Ryanair: Hemmeligheter fra cockpiten», ble sendt på den britiske TV-kanalen Channel 4.

Få dager senere fikk piloten sparken med umiddelbar virkning.

«Vi tillater ikke at en ansatt hos Ryanair sverter våre sikkerhetsrutiner på riksdekkende TV bare tre uker etter at han selv bekreftet skriftlig overfor Ryanair at han ikke hadde noen bekymringer med sikkerheten, og ingen grunn til å gjøre noen konfidensiell sikkerhetsrapport til enten Luftfartstilsynet eller Ryanair», heter det i en pressemelding fra Ryanair.

LES OGSÅ: Pilot fikk sparken etter å ha advart om flysikkerhet

Publisert:

Flere artikler