123 år gammel pølsemaker offer for oljekrisen

H.O Grindheim var Bergens eldste pølsemaker. Nå har oljebremsen sørget for at pølseeventyret er over.

PØLSESLUTT: H.O. Grindheim er trolig den første pølsemakeren som har blitt offer for oljekrisen.

Skjermdump: Grindheim.no
  • Andreas Fosse
Publisert:

– Ingen tvil om at oljekrisen har hatt sin innvirkning. Vi har levert mye offshore, og når båtene ligger i opplag, skaper det problemer for oss, sier administrerende direktør Audun Grindheim i H.O. Grindheim til Vest 24.

Selskapet ble først rammet noen år tilbake da offshoreskip fikk mulighet til å handle varer i transitt, altså internasjonalt, i stedet for at man måtte handle norske varer. H.O. Grindheim solgte også varer i transitt, men man måtte da senke prisene for å kunne konkurrere internasjonalt, og omsetningen falt som følge av det.

Da oljebremsen kom i tillegg, gikk det fra galt til verre.

– Vi har hatt en bratt nedgang i omsetning. Det var ingen vei utenom konkurs. Vi er trygge på at vi har tatt den rette beslutningen, sier Audun Grindheim til E24.

Bergens eldste

Ifølge nettstedet var H.O. Grindheim den eldste pølsemakerbedriften som var i drift i Bergen, med røtter tilbake til 1893. Selskapet ble da startet av Helge Ottensen Grindheim, som ledet forretningen frem til sin død i 1947.

Da Helge døde, tok sønnen Audun over og ledet bedriften frem til han døde i 1977. Deretter tok Helges barnebarn Helge over, og det er Helge Grindheim, som sammen med sin sønn Audun (samme navn som sin bestefar), har ledet driften frem til konkursen.

– Det er selvfølgelig vemodig og følelsesmessig, sier Audun om at familiebedriften nå er borte, men legger til at det er verst for de ansatte som nå mister jobben.

Les også

Derfor seiler oljeskipene omveier når de skal til Europa

12 mister jobben

H.O. Grindheim meldte oppbud 15. februar. Konkursen koster 12 personer jobben.

Utviklingen i H. O Grindheim har vært negativ de siste årene. De siste tilgjengelige tallene viser negativt driftsresultat tre av de siste fem årene, ifølge Vest 24.

Les også

Disse tjener godt på oljekrisen

Fallende oljeinvesteringer og en oljepris som er en skygge av sitt toppnivå to år tilbake, har sørget for en krevende omstilling i norsk økonomi. Selskaper har bukket under, og mange har mistet jobbet.

Nylig viste tall fra Nav at ledigheten blant ingeniør- og IKT-yrker har økt 58 prosent det siste året. Rogaland, som tidligere hadde landets laveste ledighet, har nå den høyeste.

Les også

Derfor seiler oljeskipene omveier når de skal til Europa

Les også

I denne kommunen har arbeidsledigheten økt 300 prosent

Les også

Disse tjener godt på oljekrisen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
  2. Arbeidsledighet

Flere artikler