Christen Sveaas etter Norske Skog-konkursen: – Tror vi hadde funnet en løsning hadde ikke Aker meldt sin sterke interesse

I ukens E24-podden forteller tidligere styreleder Christen Sveaas at han tror Norske Skog kunne unngått konkurs hvis ikke Aker hadde kommet på banen.

ENDTE MED KONKURS: Christen Sveaas (t.v.) var styreleder i Norske Skogindustrier fra august 2017 og frem til selskapet begjærte oppbud i desember. He er han avbildet med konsernsjef Lars Peder S. Sperre etter presentasjonen av ny redningsplan i fjor høst.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

I ukens episode av E24-podden tok vi turen til Norske Skogs enorme papirfabrikk Saugbrugs i Halden, da den nye eieren Oceanwood kom på besøk.

I podcasten får du både bli med inn i fabrikken og høre om fremtidsplanene nå som gjelden er redusert og konsernet har fått en ny eier, men du får også høre Christen Sveaas sine tanker om konkursen i fjor.

– Jeg tror det som forandret Oceanwoods innstilling til om det skulle bli konkurs eller refinansiering var Akers inntreden og uttalte sterke interesse for å engasjere seg i Norske Skog, sier Sveaas i podcasten.

– Aker var veldig klar på at de ville ha en konkurs, sier han senere.

E24 har forelagt Aker kommentarene fra Sveaas:

– Aker og Oceanwood hadde et meget godt samarbeid. Vi kom langt, men ble ikke enige om betingelser i et endelig bud, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker i en kommentar.

Hør hele episoden her: Disse skal gjenreise Norske Skog

Sveaas kjøpte seg i fjor kraftig opp og ble valgt til styreleder i det børsnoterte Norske Skogindustrier ASA i august. Utover høsten forsøkte han og ledelsen i flere runder å lande et refinansieringskompromiss slik at man kunne unngått konkurs.

Slik gikk det altså ikke, og i konkursen tapte Sveaas og de andre aksjonærene pengene de hadde investert.

I slutten av november varslet Aker at de skulle gå sammen med Oceanwood om et mulig bud. Oceanwood satt på den tiden med store deler av gjelden i Norske Skog-systemet og hadde allerede vært engasjert i diskusjonene om en redningsplan.

Etter at Aker og Kjell Inge Røkke kom på banen ble det altså en annen tone, ifølge Sveaas. Røkke og Sveaas har flere konflikter bak seg gjennom historien, inkludert maktkampen i Orkla rundt tusenårsskiftet.

I podcasten sier nåværende styreleder og tidligere konsernsjef, Sven Ombudstvedt, at han ikke tror gjeldskrisen kunne blitt løst på en annen måte:

– Nei, ikke som verden så ut i fjor. Denne siste innspurten har vart i snart halvannet år og slik verden så ut med kreditormassen vi hadde, så kunne ikke dette vært løst på en annen måte, sier Ombudstvedt i podcasten.

Børskommentar for abonnenter: Hva skremte Aker til å hoppe av Norske Skog?

Aker hoppet av

Da Aker annonserte partnerskapet med Oceanwood uttalte Aker-sjef Øyvind Eriksen at de «nå så muligheter vi har ventet med tålmodighet på».

– Sammen vil vi stifte et selskap som vil by på Norske Skogs papirfabrikker på auksjon. Aker har fulgt Norske Skog i flere år, men har ikke før nylig sett en inngang, grunnet en komplisert gjeldsstruktur og andre forhold, sa Eriksen.

I mars varslet imidlertid Aker at de hadde fått beskjed om at Oceanwood hadde gått videre i prosessen og at de to partene «ikke ble enige om betingelsene for et felles bud».

– For oss på utsiden var det litt vanskelig å skjønne, men jeg er ganske trygg på at vi hadde funnet frem til en løsning med kreditorene og Oceanwood hadde ikke Aker meldt sin sterke interesse. For Aker var veldig klar på at de ville ha en konkurs, sier Sveaas.

– Tror du Aker hadde en reel interesse av å gi et bud og bli medeier sammen med Oceanwood?

– Det er vanskelig å spekulere i, men i dagens situasjon må man lure på om sannhetsgehalten i alle de uttalelsene som kom fra Aker, sier Sveaas.

– Oceanwood er en meget seriøs eier

Investoren og skogeieren Christen Sveaas sier at han kjøpte seg opp og takket ja til å bli styreleder fordi han håpet det var mulig å redde Norske Skog fra konkurs og ivareta de rundt 20.000 aksjonærene, hvorav mange er skogeiere selv.

– Det var ingen hemmelighet den gangen heller at selskapet i realiteten var konkurs, men det var snakk om å forsøke å redde selskapet gjennom en refinansiering. Det fikk vi ikke til, men jeg synes det var verdt å prøve, sier han og fortsetter:

– Jeg vil også si at Oceanwood var fullt ut profesjonelle og en samarbeidspartner som var interessert i å finne en løsning for å unngå konkurs i selskapet.

Sveaas sier han ikke vil spå for mye om fremtiden, men at han oppfatter Oceanwood som «en meget seriøs eier» samtidig som tidshorisonten i det eierskapet er usikker siden slike fond av og til må realisere verdier for eierne sine.

– Når det gjelder de norske fabrikkene, med nærhet til råstoffet – skogen – og ganske gode innenlandsmarkeder i Norge og Sverige, så er det ikke dårlige fremtidsutsikter for de norske fabrikkene. De tror jeg vil bestå, sier Sveaas.

Hør hele E24-podden fra Norske Skog i Halden her: Disse skal gjenreise Norske Skog

Les også

Vil ikke bli mindre oljeavhengig - ennå

Les også

– Slutt på at vi er et gjeldstynget konsern som vakler

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog
  2. Aker
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Avis: Oceanwood overtar Norske Skog

  2. Tillitsvalgt: – Nå går Norske Skog inn i en helt annen fase

  3. – Slutt på at vi er et gjeldstynget konsern som vakler

  4. Annonsørinnhold

  5. Norske Skog vil tilbake på Oslo Børs

  6. – Ønsker dem lykke til