Spaceworld Soundgarden-eieren etter konkursen: – Vil forsøke å etablere ny drift

Elektronikk- og HiFi-kjeden Spaceworld Soundgarden har slitt tungt det siste året. Etter konkursen torsdag sier eieren at han vil forsøke å starte opp igjen driften med et nytt konsept.

FORTSATT ÅPENT: Spaceworld Soundgarden i Storgaten i Oslo var fortsatt åpen for kunder da E24 besøkte butikken like etter at det ble kjent at de hadde begjært seg selv konkurs.
Publisert: Publisert:

Sammenslåingen av Soundgarden og Spaceworld i 2015 ble aldri den suksessen som man hadde håpet på.

Til tross for flere forsøk på å snu utviklingen lykkes ikke kjeden med å snu de røde tallene, og torsdag begjærte selskapet konkurs.

– Fusjonen ble tyngre og mer kostbar enn planlagt, sier Jan Inge Solheim, som eier butikkjeden, til E24.

– Jeg vil forsøke å etablere ny drift i en del av butikkene. Vi får se om det er mulig å gjøre avtale med boet om overtagelse av aktiva, fortsetter han.

– Er du villig til å gå inn med ny kapital i et eventuelt «nytt Spaceworld Soundgarden»?

– Ja, det kan jeg være, uten at jeg kan tallfeste det nå, sier Solheim.

Solheim var en av gründerne bak Hi-Fi Center-kjeden som ble etablert på starten av 90-tallet. Denne byttet etter hvert navn til Soundgarden før den slo seg sammen med Spaceworld i 2015.

Bostyreren opplyste til E24 torsdag at det er betydelige krav, både fra leverandører og det offentlige. Disse og andre detaljer i selskapet skal nå gjennomgås før bostyreren starter prosessen med å selge unna verdiene i selskapet for å sørge for at de ansatte og kreditorene får ut så mye som mulig av det selskaper skylder dem.

– Leverandørkravene er på 52 millioner, og det omfatter trolig noe av pantekravene, men ikke alle. På toppen kommer også de offentlige kravene, sa bostyrer Karen Margrethe Rime, til E24 torsdag ettermiddag.

– Det vi vil jobbe med nå er en eventuell videreføring eller salg av deler av butikkene. Det blir trolig ikke aktuelt at noen overtar alle butikkene, sa hun videre.

Les også

Spaceworld Soundgarden er konkurs

Ansatte ble ikke overrasket

Da E24 besøkte en av kjedens butikker i Storgaten i Oslo torsdag, kom det frem at konkursen ikke kom som noen stor overraskelse på de ansatte E24 snakket med.

– Da vi snakket med ledelsen i dag, fikk vi ikke noen dato for hvor lenge vi kommer til å holde åpent, sier butikksjef Simeon Aldren på kjedens butikk i Storgata.

Jan Inge Solheim sier at det er opp til bostyrer å bestemme hvor lenge de holder åpent.

– De ansatte skal foreløpig gå på jobb. Hvor mange som kan sysselsettes i fremtiden vil være avhengig av det driftskonsept som kan etableres, sier Solheim.

Butikksjef Simeon Aldren i Soundgarden Spaceworld i Storgaten i Oslo. Avbildet etter at det ble kjent at kjeden slo seg selv konkurs 14. juni 2018

Butikksjefen sier de holde butikken åpen inntil de får nye beskjeder, og sier at de ansatte fikk nyheten om konkursen torsdag klokken 14.00.

Aldren bekrefter det ledelsen skriver i sin egen pressemelding, at det er et tøft marked, og at de siste 12 månedene har vært vanskelige.

– Hadde du trodd at dere kom til å gå konkurs?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Aldren som heller ikke ønsker å kommentere hvordan salget har vært i butikken han driver i Oslo sentrum.

Fusjon og netthandel får skylden

Etter at Jan Inge Solheim og Soundgarden slo seg sammen med Spaceworld i 2015, gikk det ikke mer enn ett år før Reitangruppen solgte sin eierandel i det fusjonerte selskapet på 45 prosent.

Solheim kjøpte dem ut, ble eneeier og hadde store planer om å ekspandere. Etter at han tilførte likviditet høsten 2016 og slettet deler av selskapets gjeld i 2017, hadde han planer om å utvide med flere butikker fra 2018.

– Markedet har også endret karakter i årene etter fusjonen, med sterk vekst i netthandel på bekostning av omsetning i fysiske butikker, sier Solheim nå.

– Kan kreditorene regne med å få igjen pengene sine?

– Hva som kan bli igjen til kreditorene må du ta med bobestyrer, sier Solheim.

– Hva har du for planer nå?

– Mine fremtidsplaner er knyttet til hva jeg kan bidra med i et eventuelt nytt konsept, sier Solheim.

– Er det riktig å tolke deg dit hen at netthandel vil bli en tung del av en eventuell ny satsing?

– Ja, det blir i så fall økt satsing på netthandel, avslutter Solheim.

Publisert:

Her kan du lese mer om