Samsungs venturefond er sultne på norsk teknologi

Milliardkonsernets investeringsarm etablerer nye kontorer i Europa. Både Norge og Norden står på menyen.

STROBELYS: Teknologikonferansen Slush i Helsinki tiltrekker seg mange prominente investorer, deriblant Samsung, som investerer rundt 1,6 milliarder kroner i oppstartsbedrifter hvert eneste år.
SAMSUNG-SJEF: Shankar Chandran er sjef for Samsung Catalyst Fund som investerer hundrevis av millioner i oppstartsselskaper hvert år.
  • Sindre Hopland
Publisert:

HELSINKI (E24) Under Slush-konferansen i Helsinki er det flust av investorer fra hele verden. Et av de store selskapene med dype lommer er Samsung.

Sammen med Google og Intel er Samsung det konsernet som har høyest volum av investeringer i oppstartsbedrifter.

De siste 4–5 årene har selskapets investeringsarm puttet 1,6 milliarder kroner i unge teknologiselskaper – hvert år.

Nå ser Samsungs Catalyst Fund mot Norden og Norge.

– Norske oppstartsselskaper er flinke på nøyaktig det vi ser etter i selskapene vi putter penger i, sier sjef for Samsung Catalyst Fund, Shankar Chandran til E24.

Han forklarer at både semiconductor-teknologi, samt selskaper som jobber med utvikling av kunstig intelligens, er av spesielt stor interesse.

Bygger base i Europa

Frem til nå har Samsung stort sett investert i USA og Asia, men ser stort potensial i Europa, ifølge investeringssjefen.

– Grunnen til at jeg er på Slush er at vi har sett fremveksten av mange utrolige nordiske selskaper, og vi bygger derfor en større base i Europa.

– Hvor i Europa skal basen ligge?

– Vi er helt åpne, og tror på å ha en tilstedeværelse flere ulike steder. Å investere i oppstartsbedrifter er en lokal sport, og investorer i Oslo kjenner byens teknologimiljø bedre enn noen andre, derfor ønsker Samsung å ansette de beste lokale investorene i Europa, sier Chandran.

En av Norges største investorer, Investinor, med sitt fond på 4,2 milliarder kroner sa til E24 tidligere denne uken at de har avtaler med flere store asiatiske investorer under konferansen.

– Også i år har vi avtaler med asiatiske investorer som er interessert, og Investinor har konkrete bedrifter som er spesielt relevante for denne typen investorer, sier investeringsdirektør Jon Øyvind Eriksen i Investinor til E24.

Unike Skandinavia

Chandran sier at Samsung er en fleksibel investor med store finansielle muskler når det kommer til investering i nordiske selskaper.

– Vi er åpne for å komme inn på et tidlig tidspunkt eller senere, og vi er også åpne for å kjøpe opp hele selskaper, sier han.

I 2016 hadde selskapet en omsetning på 174 milliarder dollar.

Flere av disse milliardene har blitt brukt på å investere i ny teknologi verden over, og det vil ikke selskapet slutte med.

– Vi kommer til å investere like mye, og mye bredere enn hva vi har gjort tidligere.

Samsung-sjefen mener Skandinavia har sider ved seg som appellerer til teknologigiganten.

– Skandinavia er unikt, og har vist at de kan skape utrolige selskaper innen dyp teknologi, kunstig intelligens, spillselskaper og utdanning.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Teknologi
  2. Teknologimesser
  3. Samsung
  4. Digitalisering

Flere artikler

  1. Norske investorer klare for stor-konferanse: Vil lokke asiatiske venturefond til Norge

  2. Tencent-sjef: – Vi gjorde en feil verdt 25 milliarder

  3. Svensk gründer: Norske millionlønninger fra oljen har bidratt til mindre risikovillighet

  4. Henter 17 millioner til forskningsrobot etter lang kamp

  5. Norske gründere jakter investormillioner og nye ansatte under Slush