Kolberg: – Enstemmig vedtak om ny Vimpelcom-høring

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har enstemmig vedtatt at det blir ny høring i Vimpelcom-saken.

MØTTES I DAG: Martin Kolberg og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité diskuterte tirsdag Telenors rolle i Vimpelcom-saken. De konkluderte med ny høring.

Gorm Kallestad
  • Marius Lorentzen
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Det bekrefter komitéleder Martin Kolberg (Ap) til pressen, i en pause under komiteens møte tirsdag ettermiddag.

Dato for den nye høringen er ennå ikke satt, men man håper å få til en dato før jul.

– Høringen har som hensikt å kartlegge departementets arbeid i saken, og vi må selvfølgelig, igjen, gå inn i Telenors håndtering av saken, sier komitélederen.

– Vi vil komme tilbake til hvem som skal kalles inn i høringen, sier Kolberg.

Les også

Dette er Vimpelcom-skandalen

Selv om det ennå ikke er besluttet hvem som skal kalles inn til høringen tyder mye på at det kan bli en omfattende høring.

– Vi vil ha svar på hva som har skjedd og hvorfor. I tillegg vil vi ha svar på hvorfor ikke alt er kommet frem, sier komitéleder Martin Kolberg.

Les også

Næringsministeren: – Avsetningen understreker alvoret i denne saken

– Vil ha hele sannheten

I forrige uke ble det kjent at kritisk informasjon i Vimpelcom-saken skal ha blitt holdt tilbake av både daværende styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas overfor Stortinget og næringsdepartementet.

Baksaas har beklaget at ledelsen ikke gikk ut med informasjonen på et tidligere tidspunkt, mens Aaser har forholdt seg taus i etterkant av avgangen.

Kolberg sier at komiteen også vil gå Næringsdepartementet etter i sømmene, både hva som har skjedd under dagens og tidligere statsråder:

– Vi vil ha hele sannheten på bordet, slik at Stortinget kan mene noe om departementets håndtering, sier Kolberg.

– Vi har ikke noen konkrete mistanker, men vi vil vite om departementet og statsrådene har gjort nok for å følge opp eierskapet.

– Hvis Telenor eventuelt er knyttet til korrupsjon i Usbekistan er det viktig at Stortinget får avklart det.

Les også

Dette er favorittene til å bli ny styreleder i Telenor

Trakk seg

Bakteppet til tirsdagens møte i komiteen er nyheten som slo ned fra klar himmel fredag.

Da kom meldingen om at Svein Aaser trakk seg som styreleder.

Han hoppet før han ble dyttet.

Næringsminister Monica Mæland hadde i forkant av at han trakk seg allerede gitt beskjed til Telenors nominasjonskomité om å finne en ny styreleder, fordi hun ikke lenger hadde tillit til Aaser.

Kolberg sier det er de uavklarte spørsmålene i Vimpelcom-saken, som er årsaken til at det innkalles til ny høring.

– Det er innrømmet at all informasjon ikke er lagt frem, sier han – og viser blant annet til Baksaas innrømmelser.

– De sier selv at de ikke sier alt som de burde sagt, og det er veldig alvorlig. Jeg vil nesten kalle det trist, sier Kolberg om hva han synes om at Telenor ikke fortalte alt under høringen i januar.

Les også

Telenor om Vimpelcom-avsetning: – Alvorlig utvikling

Kan kalle inn Brustad og Giske

Staten er majoritetseier i Telenor med en eierandel på 53,97 prosent. Innholdet i informasjonen Mæland fikk kunnskap om fredag, er strengt taushetsbelagt. Mæland understreket alvoret i saken tirsdag.

Det er formelt sett næringsdepartementet, gjennom rollen som storaksjonær, som er pliktig til å delta i den kommende høringen. Under høringen i januar deltok også Baksaas og Aaser. Begge kan bli innkalt til den kommende høringen, og dersom den nye taushetsbelagte informasjonen blir tema, kan det tale for at deler av høringen holdes lukket.

KrFs Hans Fredrik Grøvan i kontrollkomiteen forteller til E24 at det trolig blir snakk om å invitere dagens næringsminister, samt tidligere statsråder. Da kan både Trond Giske og Sylvia Brustad, som begge har vært næringsministre for Ap, være aktuelle navn.

– Det vil også være naturlig å få inn dagens og den tidligere ledelsen av Telenor, sier Grøvan, med henvisning til tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og nå avgåtte styreleder Svein Aaser.

I tillegg til Sigve Brekke og den tidligere ledelsen, kan en annen kjenning bli kalt inn:

– Det vil også være interessant med andre nøkkelpersoner som har vært involvert med VimpelCom-investeringen i Telenor, som Jo Lunder, sier Grøvan om den tidligere Telenor-toppen og tidligere VimpelCom-sjefen.

Lunder ledet Vimpelcoms offensive ekspansjon inn i tidligere Sovjet-stater og ble i sommer konsernsjef i Fredriksen-gruppen. Fredriksen uttalte at han hadde full tillit til Lunders og hans integritet.

Les også

Analytiker etter Vimpelcom-avsetning: – Må ligge store beløp knyttet til bøter

KAN BLI INNKALT TIL HØRING: Den tidligere Vimpelcom-toppsjefen Jo Lunder jobber nå som konsernsjef i Fredriksen-gruppen.

Anders Park Framstad

«Ikke er imponert» over Telenors åpenhet

Både Grøvan og komitéleder Martin Kolberg brukte ord som «skuffet» og «trist» når de ble spurt om hva de synes om at Telenor-toppene under høringen i januar ikke kom med alle opplysningene som de burde.

– Telenor har ikke gitt fullstendige opplysninger, så vi har egentlig ikke fått saksbehandlet dette ordentlig, sier Grøvan og sier at han «ikke er imponert» over Telenors åpenhet.

– De har gitt informasjon mot bedre vitende. Dette handler imidlertid ikke bare om Telenor, men om hvordan staten skal forvalte sitt eierskap. Det viktige er at man ikke bare snakker om nulltoleranse for korrupsjon, men at det faktisk håndheves, legger Grøvan til.

– Har Monica Mæland gjort nok så langt?

– Det er tydelig at hun nå har tatt grep, og det tar vi til etterretning, sier Grøvan.

Les også

Abid Raja: – Ikke overrasket over Baksaas' innrømmelser

Vil stille toppolitikere til veggs

Grøvan sier at han nå ønsker å få hele historien på bordet, langt tilbake på 2000-tallet, for å forstå hvilke beslutninger og valg som er gjort av Telenor og Næringsdepartementet.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener tidligere topper i norsk politikk må svare for seg når man nå ser korrupsjonsmistankene florere rundt VimpelCom, og dermed indirekte Telenor.

– Vi må ha en systemgjennomgang, ellers blir denne høringen til liten nytte, sier Lundteigen.

– Jeg fikk kjeft i 2009 da jeg stilte spørsmål ved at regjeringen godtok at VimpelCom ble omstrukturert og etablert under andre jurisdiksjoner og med tilknytninger til skatteparadis, fortsetter han.

Lundteigen mener saken nå ikke bare handler om Svein Aaser og Jon Fredrik Baksaas, men hva norske politikere har lagt til rette for at norske, delvis statseide, bedrifter kan delta i utlandet.

Les også

Baksaas fikk etikkbonus i januar

Habilitetsdiskusjon

Kolberg åpner for en lukket høring.

– Det er vi som bestemmer det, men aktørene kan be om det.

Kolberg sier at hans gamle vennskap med Sigve Brekke – den nye konsernsjefen etter at Baksaas gikk av – er noe han har tenkt over.

– Det er diskutert i komiteen i dag, og komiteen har konkludert med at jeg skal være saksordfører. Han sier at han ikke har hatt kontakt med familien Brekke på årevis.

Les også

Slik sparket Mæland Telenor-toppen

Les også

Baksaas har visst om telelisenskjøp i minst to år

Les også

– Telenor kan bli straffet i USA

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Veon (tidl. Vimpelcom)
  2. Telenor

Flere artikler