Fortsetter oljeproduksjonen - til tross for konkurs

Mer enn 50 nordamerikanske olje- og gassprodusenter har gått konkurs siden tidlig i 2015. Imidlertid fortsetter pumpene å gå for full maskin også etter konkursåpning.

KONKURRANSEDYKTIG: Rystad Energy tror effektivitets- kostnadspotensialet til den amerikanske skiferoljen er tatt ut. Her fra en oljepumpe i Cisco i Texas.

Mike Stone Reuters
 • Christian Høie Lie
Publisert: Publisert:

Det viser en gjennomgang Reuters har gjort.

En skulle tro at produksjonen av olje ville falle i takt med konkursene. Men i motsetning til i Norge, hvor konkurslovgivningen sier at et selskap ikke kan drive for kreditors regning, fortsetter produksjonen i USA videre etter at det er åpnet konkurs (se faktaboks).

Reuters trekker frem Texas-baserte Magnum Hunter Resources, den nest største produsenten blant de børsnoterte selskapene, som et eksempel.

I februar søkte selskapet om kreditorbeskyttelse. Fra midten av 2014 og frem til slutten av 2015 økte selskapets olje- og gassproduksjon med én tredjedel.

John Castellano, en restruktureringsspesialist i Alix Partners, sier til Reuters at alle de nærmere 3.000 riggene som selskapet opererer også har fortsatt aktiviteten videre etter konkursen.

– Jeg ser konkurser som en marginal bidragsyter til lavere tilbud, men hvis du spør meg om det noen gang vil flytte nålen, er svaret nei, sier Bill Costello, porteføljesjef at Westwood holdings Group.

Konsulentselskapet Deloitte forventer at én tredjedel av skiferprodusentene har en overhengende fare for å gå konkurs i år, ifølge Reuters.

Grunnen til at så mange konkursrammede selskaper kan fortsette produksjonen skyldes den amerikanske konkurslovgivningen, Chapter 11, som gjør at et selskap tilføres finansiering fra eksisterende kreditorer, banker og private investeringsselskaper.

Les også

Nå eksporterer Iran over to millioner fat olje per dag

Mer produktive

De siste årene har de amerikanske oljeriggene vist seg å være stadig mer produktive og redusert kostnadene.

Det amerikanske energidepartementet (EIA) estimerer at en rigg mot slutten av 2015 var dobbelt så produktiv som to år tidligere.

Den gjennomsnittlige break-even-prisen på de største skiferoljefeltene i USA falt fra 79,22 dollar fatet til 45,16 dollar i perioden 2013 til 2015.

EIA forventer at produksjonen bare vil falle syv prosent i år, til 8,7 millioner fat per dag.

Tror potensialet er nådd

Konsulentfirmaet Rystad Energy tror skiferoljeprodusentene nå har tatt ut kostnadskutt-potensialet.

– Industrien er jo relativt fersk, derfor hadde den et enormt potensial til å få mer ut av ny teknologi og effektivisering. Men nå er toppen av kostnadsoptimalitet nådd, sa senioranalytiker Per Magnus Nysveen i Rystad Energy til E24 i forrige uke.

På de amerikanske råoljelagrene er det nå totalt 532,5 millioner fat liggende. I tillegg kommer de nesten 700 millioner fatene som USA har i strategiske oljelagre til bruk i kriser eller når myndighetene vil har oljeprisene ned.

Les også

Øker kraftig i forhold til forventingene

Les også

Økonomer tviler på Trumps regnestykke

Les også

– Toppen er nådd for skiferolje

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. USA
 3. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Riggkjempen er ute av konkursbeskyttelse

 2. CHC Group søker konkursbeskyttelse i USA

 3. Betalt innhold

  Derfor går kriserammede rigg- og supplyselskaper «aldri» konkurs

 4. Betalt innhold

  Derfor mener gjeldseksperten flere burde gjøre som amerikanerne

 5. – Toppen er nådd for skiferolje