Klager på Marine Harvest etter rømming

Det chilenske miljødepartementet har klaget inn Marine Harvest etter at 700.000 laks rømte i juli. 

MILJØRISIKO: Greenpeace peker på det høye antibiotikanivået i den rømte laksen.
Publisert: Publisert:

Chiles miljødepartement har levert klage på Marine Harvest til organet som representerer regjeringen i juridiske saker.

Departementet mener lakserømmingen fra et av oppdrettsselskapets anlegg i juli kan skade miljøet.

– Vi er kjent med klagen og avventer hvilke følger dette eventuelt kan få, skriver kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest i en e-post til E24.

Det juridiske organet Consejo de Defensa del Estado (CDE) kan saksøke Marine Harvest hvis de kommer frem til at selskapet har gjort skader på miljøet. Det skriver flere chilenske medier mandag.

– Vi mener situasjonen i området er alvorlig, og har betydelige konsekvenser for miljøet, sier Felipe Riesco, statssekretæren som leverte klagen, ifølge flere medier.

Han ønsker at produksjonen ved det aktuelle anlegget skal stoppe opp så lenge etterforskningen pågår, skriver iLaks.

– I likhet med statssekretæren ser vi svært alvorlig på hendelsen i Chile, skriver Hjetland.

Marine Harvest fikk kritikk av Greenpeace etter rømmingen fordi de mente den store mengden antibiotika i fisken utgjør en miljørisiko. Marine Harvest avviste anklagene og mente antibiotikanivået var langt lavere enn de lovlige grensene, ifølge El Pais.

Les også

Marine Harvest kan miste konsesjon etter lakseflukt

Fått klager tidligere

19. juli kom det fram at Marine Harvest kan miste sin konsesjon i Chile etter at 700.000 laks havnet på rømmen på grunn av storm.

Da var det Servicio Nacional de Pesca y Agricultura, et offentlig organ for landbruk og fiske under økonomi- og turismedepartementet, som saksøkte det norske selskapet.

Selskapet fikk da 30 dager på seg til å fange 10 prosent av fisken for å unngå sanksjoner. En domstol kan tvinge Marine Harvest til å betale 220.000 dollar, tilsvarende 1,8 millioner norske kroner, hvis de ikke rydder opp, skrev El Pais i juli.

– Vi har iverksatt en rekke tiltak for å begrense skadene etter rømmingen, og samarbeider godt med lokale fiskere og myndigheter i arbeidet, skriver Hjetland.

19. juli hadde 5,7 prosent av laksen blitt fanget inn, ifølge Agence France Presse.

Publisert: