Økokrim kritisk til ukjente fly-eiere

Førstestadsadvokat hos Økokrim Morten Eriksen reagerer med bekymring over at ukjente eierne registrert på Cayman Islands eier SAS-fly.

Publisert:

Førstestadsadvokat Morten Eriksen i Økokrim synes det er spesielt ille at SAS

OSE

SAS

ikke kjenner eiernes identitet, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Etter DNs oppslag i går om at SAS leier inn fly av ukjente eiere registrert på skatteparadiset Cayman Islands, sier Økokrim-advokaten at dette ikke burde være tillatt. Flyene blir leid inn igjennom igjennom leasingselskapet Babcock og Brown.

SAS opplyser ovenfor DN at selskapet ikke vil avbryte kontraktene.som hovedsakelig utløper i 2010 og 2011.

Les også: SAS sender milliarder til skatteparadis

- Ukjente og skjulte eierskap til selskaper i skatteparadiser, særlig innenfor noe så viktig som luftfart, burde ikke være tillatt, sier førstestadsadvokaten som er en av Norges fremste eksperter på skatteparadiser.

- Passasjerene bør få vite hvem som eier flyene de transporteres med. Om eierne er hederlige, ansvarlige, vederheftige eller kriminelle, sier han.

Økokrim-eksperten minner i tillegg om hvitvaskingsbestemmelsen i straffeloven, som rammer medvirkning til hvitvasking. Han trekker også frem Scandinavian Star ulykken hvor eierforholdene var meget uryddige og skjult bak selskaper i skatteparadiser. Dette førte til at det nesten var umulig å få oversikt over eierforholdene.

Flere nyheter om SAS:

Til forsiden

Publisert:

Her kan du lese mer om