Tung start for Stordalens flyselskap – tapte 645 millioner

Petter Stordalen plukket opp Ving og Sunclass Airlines sammen med to oppkjøpsfond etter Thomas Cook-konkursen. Flyselskapet gikk med et betydelig underskudd første år i drift.

REISELIVSSMELL: Investor og mangemilliardær Petter Stordalen er kjent for sine mange hoteller. Han ble imidlertid i 2019 deleier av flyselskapet Sunclass Airlines, som har fått en tung start.
Publisert: Publisert:

Flyselskapet Sunclass Airlines, som er en del av Ving, tapte 475 millioner danske kroner etter skatt, viser årsregnskapet som nylig er offentliggjort via danske selskapsregistre. Beløpet tilsvarer 645 millioner kroner.

Driftsresultatet landet på minus 528 millioner danske kroner, tilsvarende minus 717 millioner kroner.

Inntektene var på 1,49 milliarder danske kroner, tilsvarende 2 milliarder kroner.

Egenkapitalen var på minus 349 millioner danske kroner, tilsvarende 474 millioner kroner.

Sunclass Airlines ble startet høsten 2019, og tallene gjelder for de 11 månedene frem til 30. september 2020.

Den danske avisen Børsen omtalte tallene først. Selskapet har hovedkontor i Dragør i Danmark.

Les også

Petter Stordalens Nordic Choice Hotels tapte 1,93 milliarder kroner før skatt i fjor

20 prosent færre ansatte

Sunclass kom med på kjøpet da Stordalen sammen med oppkjøpsfondet Altor og TDR kjøpte opp rester av Thomas Cook-konkursen. Et annet selskap, Spies, som er Danmarks største reiselivsselskap, var også med på kjøpet.

I februar skjøt eierne inn 200 millioner danske kroner i Spies, viser selskapets regnskap. Den danske avisen Berlingske har også omtalt denne opplysningen.

Sunclass Airlines og Spies føyer seg inn i rekken av reiselivsselskaper som tynger Stordalens forretningsimperium. E24 har tidligere skrevet at Stordalens hotellkjede Nordic Choice tapte 1,93 milliarder kroner før skatt i fjor.

Stordalen får heller ingenting i pandemiforsikring etter et nederlag i tingretten. Han har riktignok anket dommen.

Tidligere i år slo han sitt aller første hotell konkurs, Comfort Hotel Stavanger stengte dørene.

Sunclass Airlines’ regnskap omfatter den nordiske virksomheten, og selskapet har i alt 11 fly.

Det er 875 fulltidsansatte i selskapet. De har kuttet antallet ansatte med mer enn 20 prosent og redusert de faste kostnadene med 25–30 prosent på permanent basis.

Alle ansatte i selskapet har tatt betydelige lønnskutt, både midlertidig og permanent, og leverandører har tilbudt rabatter og utsatte betalingsfrister.

Flyselskapet fraktet 728.268 enveispassasjerer til og fra Sverige, Norge Danmark og Finland gjennom de 11 månedene av selskapets regnskapsår. Herunder var 96 prosent i løpet av de fem første månedene i drift.

I årsberetningen står det at coronakrisen rammet selskapet hardt fra mars i fjor.

Selskapet har benyttet seg av alle mulig redningspakker inkludert lønnskompensasjon, kompensasjon for faste kostnader, danske lånegarantier og utsatte betalingsfrister, står det.

Les også

Petter Stordalen tapte i retten – får ingenting i pandemiforsikring

Rester av Thomas Cook-konkursen

Sunclass Airlines er flyselskapet i Ving-systemet, som skiftet navn fra Thomas Cook Airlines tilbake i 2019. Sunclass er det gamle navnet på Vings premium-flyklasse.

Petter Stordalens Strawberry Group, det svenske oppkjøpsfondet Altor og det britiske oppkjøpsfondet TDR Capital tok over som eiere av den lønnsomme, nordiske virksomheten etter Thomas Cook-konkursen i 2019.

Strawberry Group og Altor kjøpte 40 prosent hver av selskapet, og TDR Capital kjøpte de resterende 20 prosentene.

Thomas Cook gikk konkurs tidligere samme år. Selskapet var verdens lengstlevende reiseoperatør, og hadde over 21.000 ansatte.

I den nordiske virksomheten til Thomas Cook inngikk Ving i Norge og Sverige, Spies i Danmark og Tjäreborg i Finland.

E24 har vært i kontakt med Strawberry, som henviser til Ving. Sistnevnte har foreløpig ikke kommentert regnskapstallene.

Les på E24+

Skal du først kjøpe aksjer med hjertet, må det nesten være Norse Atlantic

Les på E24+

Hotelldirektør i e-post: «Vi stenger hotellet» (...) «Når gjester ringer inn og spør, så sier vi at vi har tenkt å forsøke å holde åpent»

Publisert: