Avinor-sjefen: Glad for at Norwegian ikke kutter i Norge
Avinor-sjefen kan puste lettet ut etter at Norwegians store kutt i langdistanserutene i liten grad rammer Norge. Det statseide flyplasselskapet har nå kuttet i trafikkprognosene sine, men tror ikke flyskammen vil slå innover Norge.
– Vi så nyheten fra Norwegian i dag og vi er glade for at de skal beholde rutetilbudet fra Norge i stor utstrekning, sier konsernsjef Dag Falk-Petersen i Avinor.
Avinor slapp onsdag resultatene for tredje kvartal, kort tid etter at Norwegian varslet at de legger ned alle langdistanserutene fra Sverige og Danmark ved utgangen av mars. Samtidig ble det klart at Norwegian beholder langdistanserutene sine fra Norge til Nord-Amerika som før.
Kuttet skyldes både for lav lønnsomhet og at Norwegian til enhver tid har syv til åtte Dreamliner-fly ute av trafikk som følge av problemene med Rolls-Royce-motorene på flytypen.
Flyene de får til overs etter nedleggelsen skal settes inn på ruter til Nord-Amerika fra Storbritannia, Spania, og særlig Paris og Roma.
Geir Karlsen styrte flere selskaper gjennom stormen. Så kom telefonen fra Norwegian
– Kunne dere gitt Norwegian noen incentiver eller tatt andre grep for at noen av rutene danskene og svenskene mister hadde blitt flyttet til Norge?
– Som statlig aktør har vi veldig forsiktige incentiver, og vi kan ikke gi en operatør vilkår som en annen ikke kan få, sier Falk-Petersen og fortsetter:
– Vår tilnærming er at vi skal effektivisere vår virksomhet og kostnadene for operatørene så langt som mulig, men vi kan ikke legge oss opp i de kommersielle beslutningene hvert enkelt flyselskap tar.
Avinor-sjefen mener effektiviseringsarbeidet som er gjort i Avinor, har gitt en god effekt:
– Vi var blant de dyreste i Norden før, nå er vi blant de billigste, sier Falk-Petersen.
– Finnair har sin base i Helsinki, SAS har flyttet flere av sine avganger til København og Norwegian kutter nå ut både København og Stockholm. Er det rom for langdistansevekst på Oslo Lufthavn fremover?
– Det er vanskelig å spekulere i, men vi tror på en moderat utvikling fremover med en samlet trafikkvekst på i overkant av en prosent neste år, sier Falk-Petersen.
Norwegian tar nye grep: Legger ned alle langdistanserutene i Stockholm og København
Venter utflating – ikke flyskam
Da Avinor la frem tallene sine for andre kvartal i august, varslet Avinor-sjefen at de skulle gå gjennom prognosene sine som følge av at Norwegian har lavere vekst og at SAS skal kutte kostnader.
Nå tror ikke Avinor lenger på noe særlig vekst:
– Vi ser nå for oss en ganske flat kurve, med en liten økning neste år kanskje, sier Falk-Petersen.
– Trafikken øker ikke som vi trodde for bare to år siden. I år er trafikken opp 0,7 prosent, hvis man holder Haugesund utenfor (som ikke lenger drives av Avinor, journ.anm.). Vi har nå gjort vurderinger av fremtiden og i prognosene har vi nå en betydelig utflating i trafikkveksten, sier Avinor-sjefen videre.
Noen tegn til den svenske flyskammen ser han lite tegn til:
– Vi ser ikke det fallet man ser i Sverige i våre tall og prognoser. Det er nok fortsatt deler av det norske markedet der det er muligheter for vekst, sier Falk-Petersen.
Fremover venter Avinor en flat utvikling på innenlandstrafikken og en liten økning på utenlandstrafikken, ifølge Avinor-sjefen.
Driftsinntektene til Avinor i tredje kvartal beløp seg til 3,24 milliarder kroner, marginalt ned fra samme kvartal året før. Brutto driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) landet samtidig på 1,68 milliarder, opp fra 1,57 milliarder ett år før.
En grunn til det bedrede resultatet er at driftskostnadene falt fra 1,68 til 1,57 milliarder mot samme periode i fjor.
Avinor har som mål å kutte kostnadene med 400 millioner kroner på årsbasis fra 2018 til 2021. Avinor-sjefen sier at de kutter og reduserer aktivitet der de kan:
– Programmet er godt i gang og det inkluderer blant annet at vi hver gang noen slutter vurderer om personen skal erstattes, vi reduserer konsulentbruken og vi går gjennom alle investeringsplaner for å se om de er nødvendige eller kan skyves på, sier Falk-Petersen.
– Ettersom trafikken ikke øker som vi trodde for et par år siden vil vi også se gjennom prosjektporteføljen, sier han videre.
Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas
En milepæl for fjernstyrte tårn
Noe av det Avinor-sjefen er aller mest fornøyd med om dagen er satsingen på fjernstyrte tårn.
Den 19. oktober nådde an en milepæl da flyplassen i Røft ble den første i Norge som fikk godkjent fjernstyrt tårndrift av Luftfartstilsynet.
Avinor har planer om å utstyre opp mot 15 norske flyplasser med fjernstyrte tårn innen utgangen av 2020 og disse skal betjenes fra et tårnsenter i Bodø. Senteret skal stå ferdig i andre halvår neste år.
– Dette prosjektet går svært bra og vi ser en global interesse for løsningen som er valgt her i Norge. Hvis flere kjøper løsningen, vil vi oppnå en kostnadsdeling som vil være gunstig for oss, sier Falk-Petersen.
Det er selskapet Indra Navia som har norsk base i Asker, og Kongsberg Gruppen som er hovedleverandørene bak det avanserte systemet.
– Vi har en del eldre flytårn rundt omkring, særlig på kortbanenettet. Vi har oppdraget noen av disse tårnene men det er flere som vil måtte byttes ut og det er kostbart, sier Falk-Petersen og forklarer at den fjernstyrte tårnløsningen er langt mer attraktiv i så måte.
– Så det vi nå gjør er et steg inn i fremtiden, legger han til.
– Er teknologien viktig for å kunne opprettholde alle disse flyplassene?
– Absolutt, sier Falk-Petersen.
PS! Avinor er også i gang med planleggingen av en ny flyplass i Bodø. Forprosjektet som nå er i gang skal være ferdig i årsskiftet 2020/2021, men finansieringen av flyplassen er ikke avklart ennå.