DNB Markets: Streiken barberer SAS-resultatet med 39 prosent

DNB Markets trodde før streiken at SAS ville få et overskudd på 1,18 milliarder i budsjettåret 2019/2020. Estimatet er nå nedjustert med 450 millioner.

RAMMER HARDT: Hvis SAS-streiken trekker ut, kan det bety at overskuddet i år går dukken. I fjor tjente selskapet omtrent to milliarder kroner.
Publisert: Publisert:

De 1400 SAS-pilotene som streiker er tirsdag inne i sin femte dag med jobbnekt. Siden fredag morgen har SAS blitt nødt til å kansellere omkring 3200 flyginger inkludert onsdag 1. mai.

Det koster i form av tapte inntekter.

DNB Markets anslår at streiken koster SAS mellom 68 og 90 millioner kroner om dagen (75-100 millioner SEK).

Med et estimat midt i intervallet, på 80 millioner norske kroner, betyr det at SAS nå – inkludert onsdag – kan ha tapt 480 millioner.

Urealistisk lønnskrav

Trekker vi estimatet frem i tid, viser DNB Markets at SAS vil kunne gå på et milliardtap den tolvte dagen med streik. Så lenge forventer imidlertid ikke meglerhuset at kaoset vil vare.

– På grunn av de betydelige kostnadene tilknyttet streiken, tror vi at partene vil tvinges til å finne en løsning. Kravet om 13 prosent høyere lønn synes urealistisk, gitt at drivstoffkostnadene er høye og stiger, noe som intensiverer konkurransen og antall konkurser i markedet, skriver DNB Markets-analytikerne i rapporten.

Det kunne også vært verre, poengterer de. Dette kunne skjedd i sommerferiesesongen.

Les også

SAS-sjefens lønn har økt med 40 prosent: – De må jo kunne se det paradoksale i dette

Kraftig resultatkutt

Kostnadene vil naturligvis ha en betydelig innvirkning på SAS' årsresultat.

Før streiken estimerte DNB Markets at flyselskapet ville gå i overskudd med 1,2 milliarder kroner i budsjettåret 2019/2020.

Det er nå kraftig nedjustert. Meglerhuset forventer i stedet et resultat på 734 millioner kroner – en nedgang på 39 prosent.

Og de ser ytterligere nedside i estimatene dersom streiken ikke løses innen utgangen av april.

Analytikerne har nå senket kursmålet i SAS-aksjen fra 27 til 18 svenske kroner og nedgradert anbefalingen fra kjøp til hold.

Ansvar hos begge parter

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir sier han ikke har noen innvendinger mot DNB Markets-tallene og slår fast at streiken kan komme til å knekke hele overskuddet for SAS hvis den fortsetter.

Men han tror og håper på en løsning innen fredag, så SAS-rutene igjen kan være i full trafikk fra mandag.

For at det skal komme i havn, må begge parter anerkjenne sitt ansvar, mener han.

– Pilotene må fire på lønnskravet. Innfris det, vil det ødelegge hele kostnadsbasen. Dette bør pilotene forstå.

– I tillegg må selskapet legge frem en skisse som skal sørge for et mer forutsigbart arbeidstidsprogram for piloter på variabel turnus, sier han.

Les også

SAS-kanselleringer gir kunderush til nisjeselskap

Vil koste 500 mill. i året

SAS-sjefen selv er naturligvis smertelig klar over hva streiken betyr for selskapets overskudd.

Men han forteller at det er uaktuelt å gi pilotene en lønnsøkning på 13 prosent. Det vil ifølge Dagens Næringsliv øke lønnskostnadene for pilotkorpset med over 20 prosent, hvilket tilsvarer over 500 millioner svenske kroner årlig.

– Kravene er i seg selv umulig å håndtere om vi skal konkurrere, og investere i mer bærekraftige fly og digitalisering. Alle andre ansattegrupper i SAS har landet kollektivavtaler på linje med næringslivet for øvrig. Hvis de ser at pilotene ikke tar ansvar og får gjennomslag, kan det tenne dem også, sier Gustafson til DN.

Publisert:

Her kan du lese mer om