– Stemning av krig, bare uten at det smalt

Etter 43 år med frisørsalonger er Bibbi Engø (66) egentlig inne i sitt siste yrkesaktive år. Nå har hun stengt alle salongene, og permittert alle ansatte. – Er det slik mitt siste år i arbeidslivet skal være? Er det slik det skal avsluttes, undres hun.

Bibbi Engø har drevet frisørsalonger i 43 år. Nå har hun permittert alle ansatte. Kun lederne jobber 20 prosent for tiden.
  • Lars Taraldsen
Publisert:

Det er ettermiddag den 12. mars.

Bibbi Engø (66) har i over 40 år drevet frisørsalonger. For øyeblikket er det fire salonger: To i Tønsberg. Én på Nøtterøy. Og én i Horten. Totalt er det 34 personer knyttet til salongene, både ledere og frisører.

Hun husker godt følelsen denne dagen: Urolig.

– På ettermiddagen kjente jeg at det var så mye i nyhetsbildet at jeg holdt kontakt med avdelingene. Jeg sendte ut skriv med informasjon og prosdeyrer om hvordan man unngår smitte. Det var en urolig dag, sier Engø til E24.

Det var lokalavisen Øyene som først skrev om Bibbi Engøs situasjon.

– Stemning av krig

Det ble satt frem håndsprit på salongene, og flere ad-hoc-tiltak ble satt i verk.

– Klokka 16 fikk vi beskjed om at vi måtte stenge. Da måtte vi stenge klokka 18, sier hun.

Bibbis salonger har åpent til klokka 19. De siste kundene kom ikke inn dørene denne dagen.

– Situasjonen var helt spesiell. Det var stemning av krig, bare uten at det smalt, sier hun.

Les også

Frisørkjempe i brev til regjeringen: – Situasjonen er svært dramatisk for oss

Siden da har det vært stengt i alle Bibbis salonger.

Og usikkerheten har vært stor.

– Jeg tok kontakt med ledergruppen, og vi sendte ut permitteringsvarsler, sier hun.

Den første uka var alle, bortsett fra lederne permittert. Det var mye som måtte gjøres: Det ble gjort forefallende arbeid, salongene ble desinfisert og det ble gjort fullstendige opptellinger av nøyaktig hvordan varebeholdningen var.

– Det var viktig for meg å få oversikt over nøyaktig hva vi hadde av kroner og øre.

– Tøffe og harde dager

Fredag for ei uke siden ble også lederne permittert, i 80 prosent. De resterende 20 prosentene brukes til blant annet å håndtere fakturaer og regninger, samt at kunder som har booket inn timer blir ringt opp og booket om. 

– Vi er også i kontakt med kundene for å høre om de trenger produkter fra oss. Vi har forsøkt å holde butikken åpen tirsdager i to timers tid. Da pakker vi ferdig varer og står med gummihansker, slik at hver kunde får det de trenger, forteller Engø.

Hun aner ikke hvor lenge bedriften kan klare seg gjennom denne krisen. Som med alle andre frisørsalonger, og en rekke serveringssteder, var Bibbi Engøs frisørsalonger nødt til å stenge ned.

Les også

– Skjønner ikke hvordan dette kan kalles kompensasjon

Med kundegrunnlaget borte på to timers varsel, og med faste utgifter som løper, legger hun ikke skjul på at det har vært, er og kommer til å bli vanskelig.

– Det har vært tøffe og harde dager. I det ene øyeblikket tenker jeg at dette klarer vi. Dette må vi få til. I det neste øyeblikket vet jeg ikke lenger.

Engø forteller om et langt liv i frisørbransjen. En karriere hun er stolt av.

Alle frisørene hos Bibbis frisørsalonger er permittert. Her fra en tidligere anledning.

– Nå er jeg 66 år. Jeg er egentlig i mitt siste arbeidsår. Kanskje jeg skal bli pensjonist? Så tenker jeg: Er det slik mitt siste år skal bli? Er det sånn det skal avsluttes? Jeg har drevet disse selskapene i pluss, med full kontroll og uten at vi har gjeld. Vi har gjort en god jobb... Det er tøffe runder, sier hun.

– Det har blåst på toppen

Og Bibbi legger ikke skjul på at det gjennom de siste 43 årene har vært utfordringer, og vanskelige situasjoner.

– Det har blåst på toppen, og det har vært ting å stå i. Men det at man ikke kan se lys i enden, og ikke kunne gjøre sine egne valg, det har vært nytt oog vanskelig, sier hun.

Den siste tiden har hun brukt mye tid på å sette seg inn i nyheter knyttet til situasjonen, og ikke minst har hun forsøkt å skille ekte nyheter fra falske nyheter. Hun har laget egne mapper med informasjon knyttet til coronasituasjonen, og hun sender stadige brev til sine ansatte med relevant informasjon.

Fredag morgen var det ventet en ny tiltakspakke fra regjeringen til norske bedrifter, og særlig de små og mellomstore bedriftene. 

Blant annet kom det frem at staten vil betale for en del av utgiftene bedriftene har hatt, mens inntektsgrunnlaget har vært borte. 

Engø hadde stelt seg, og gjort seg klar for å bli intervjuet av NRK om pakken. 

– Da jeg så pakken, tenkte jeg: Dette går bra, Bibbi. 

Men hun vet ikke hvor lenge de kan klare seg. 

– Det kommer helt an på hva vi faktisk får av støtte fra staten, og hvor lenge dette varer. Det er AS Norge som bestemmer når vi kan gå tilbake igjen.Jeg har trua på at vi klarer det, bare det ikke skal vare til over sommeren, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Horten
  3. Frisør

Flere artikler

  1. Skjønnhetsbransjen lider under strenge tiltak - avbestillingene renner inn

  2. NHO varsler konkursras i frisørbransjen

  3. Venter omsetningstap på én million kroner per dag

  4. Dette er planen for frisørene: – Ikke tilbake til normalen

  5. Frisørkjempe i brev til regjeringen: – Situasjonen er svært dramatisk for oss