Bruker kunstig intelligens i lege-app: – Vårt neste mål er USA

Babylon Health har opplevd solid vekst for sin lege-app i London siden oppstarten i 2013. Nå satser helseteknologiselskapet på resten av verden.

TEKNOLOGISK LEGEHJELP: Babylon Health tilbyr legehjelp via video til pasienter i London samt i Rwanda, og bruker blant annet kunstig intelligens for å finne ut om pasientene trenger å snakke med en lege. Nå vil selskapet utvide til andre markeder.

Foto: Babylon Health
  • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert:

– Vi går dit det finnes etterspørsel etter oss, men generelt i helsesektoren går veien mot effektivisering gjennom kunstig intelligens og teknologi. Vårt neste mål er USA, sier norske Sverre Sundsdal, sjefingeniør i Babylon Health.

Selskapet tilbyr de samme tjenestene som fastlegen via en app på telefonen, og stiller diagnoser ved hjelp av kunstig intelligens og spørsmål til pasienten, for å finne ut om de trenger å snakke med lege.

Ut over det tilbyr selskapet konsultasjoner med leger via video. Ifølge Techworld er det 48.000 registrerte brukere av lommelege-tjenesten «GP at Hånd».

Ved å bruke videoapper trenger ikke pasienter og leger å møtes, med mindre det er behov for fysiske undersøkelser eller å ta prøver. Også i Norden finnes det slike videoapper, som Kry.

HELSETEKNOLOGI: Sverre Sundsdal jobber i helseteknologiselskapet Babylon Health, som ble startet i 2013. Her er han på Next Frontier-konferansen, som ble arrangert av Innovasjon Norge i London i forrige uke.

Foto: Nina Rangøy / Innovasjon Norge

Konferanse i London

E24 møtte Sundsdal i forbindelse med Innovasjon Norges konferanse om kunstig intelligens, som ble holdt i London i forrige uke. Han hevder at Babylon Health er det raskest voksende helseteknologiselskapet i England.

– Kan du se for deg at dere ekspanderer til Norge?

– Neste mål er land med andre typer helsevesen enn de landene vi er etablert i nå, som Kina eller USA. Dessuten er teknologiutviklingen vår kapitalintensiv, så vi er nødt til å søke oss til steder hvor det er mulig å tjene penger, sier Sundsdal.

– Når det er sagt ønsker vi å være til stede i alle land i hele verden, så det inkluderer jo Norge. Vi ønsker å bli verdens første internasjonale helseselskap, som bruker moderne teknologi på en måte det tradisjonelle helsevesenet ikke er vant til, sier han.

London og Rwanda

Babylon Health er basert i London, hvor det nå er mulig å velge selskapet som fastlege. Det er støttet av det britiske helsevesenet NHS. I tillegg har selskapet siden 2016 operert i Rwanda.

– I London kan du nå velge å ha Babylon Health som din fastlege, og vi får penger av NHS for å operere som en fastlege. Leger kommer vi alltid til å ha, men mange av oppgavene kunstig intelligens tar over, som å skrive sykemeldinger eller diagnostisere influensa, er tidkrevende for legene, sier Sundsdal.

– Gjennom kunstig intelligens og digitalisering, frigjøres mye av legenes tid, slik at de kan anvende sin høye kompetanse på andre mer utfordrende områder hvor den kommer mer til nytte, legger han til.

Tester ulike typer helsevesen

– Hvorfor akkurat Rwanda og London?

– Det har vært en måte å sjekke at vi har den riktige teknologien på plass til å eskalere til resten av verden. I England har vi bygget teknologi på et av de mest avanserte og velutviklede helsesystemene i verden, sier han.

– Ved å ta teknologien til Rwanda, et land hvor helsesystemet er mye mindre avansert og ikke klarer å møte etterspørselen etter helsetjenester, beviser vi at vår teknologi kan fungere i alle typer land, og alle typer helsesystemer, sier han videre.

Babylon Health sikter på å bruke kunstig intelligens for å gjøre helsetjenester effektive og tilgjengelige for alle. I løpet av to år har Babylon Health vokst fra 200 til nesten 1.500 ansatte, ifølge Sundsdal.

– Servicenæringen er i endring, og våre verktøy er en del av den endringen. Vi bruker kunstig intelligens for å forenkle og effektivisere hverdagen til legene, samt gjøre det enklere for pasienter å få en diagnose, sier Sundsdal.

– Teknologien vi har utviklet kan stille en diagnose på ett sekund. Da jeg begynte i Babylon Health for to år siden, tok det rundt ti minutter, legger han til.

Les også

Verdenspremiere på selvkjørende el-lastebil: – Tesla ble ikke først

Les også

Etterlyser satsing på helseteknologi før nettgiganter tar over

Les også

Norsk konsept vil gjøre cruise grønnere og gi nytt liv til supplyskip

Her kan du lese mer om

  1. Teknologi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Eksperter skeptiske til bruk av AI-apper fremfor lege

  2. Legegründer: - Kunstig intelligens vil utkonkurrere hudleger i løpet av to år

  3. Cognite åpner kontorer i Austin og Houston

  4. Annonsørinnhold

  5. Norsk helseteknologi i Kina: – Potensialet er enormt

  6. – Vi kan ikke gå rundt å kalle de velferdsprofitører