Naboer vil hindre byggingen av Norges største tennisanlegg med 100 år gammel klausul

Ved å vise til en «villaklausul» fra 1922, ønsker fem naboer til Oslo Tennisklubb å stikke kjepper i hjulene for planene om ny tennishall og fire boligbygg. – Har provosert mange, sier naboenes advokat Jøran Kallmyr.

BYGGEKLAR: Reidar Nilsen sier Oslo Tennisklubb trenger nye fasiliteter. – En renovering av klubbhus og boble vil koste oss 50 millioner kroner, så da tenker vi det er bedre å bygge for fremtiden.
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Den snart 100 år gamle negative servitutten – det vil si en tinglysning som begrenser eierens bruk av en eiendom – har så langt vært til liten hjelp for de fem naboene til Oslo Tennisklubb ved Frognerparken.

Dermed ligger en av Norges eldste tennisklubber an til å få bygge det som vil bli landets største tennisanlegg, samt fire boligbygg som skal finansiere prosjektet.

– Boligbyggene utgjør en veldig stor del av finansieringen. Får vi fjernet servitutten, kan vi tilby morsomme aktiviteter, særlig for barn, uten at det må koste så mye, sier tennisklubbens daglige leder Reidar Nilsen.

Naboene gikk til sak mot tennisklubben for snart to år siden. I januar i fjor kom Oslo tingrett til at den planlagte tennishallen på 4.200 kvadratmeter ikke kan hindres av tinglysningen fra 1922, men at boligbyggene er for høye for servitutten.

Forrige måned sa imidlertid Fylkesmannen ja til at tennisklubben kan se bort fra denne begrensningen. Med mindre naboene vinner frem med sin klage mot ekspropriasjonen, har Nilsen dermed fått grønt lys for byggeplanene.

Illustrasjon av hvordan den nye hallen, øverst i bildet, vil se ut.

Provosert over planendringer

Tidligere justisminister Jøran Kallmyr, som nettopp har vendt tilbake til Advokatfirmaet Ræder, jobber nå med denne klagen på vegne av naboene.

Den kommer til å vektlegge at bystyret, som har godkjent reguleringsplanen, ikke har tatt stilling til om denne kan brukes til ekspropriasjon, forteller han.

– Dette må vektlegges tungt. Vi håper det blir nok til en omgjøring av vedtaket, hvis ikke vil vi ta saken inn til departementet, sier Kallmyr.

Han forteller at naboene ikke er mot en ny tennishall generelt, men at byggeplanene ble svært annerledes fra det de først var positive til.

– Den opprinnelige planen gikk ut på å bygge alt under et flott, buet tak som ikke gikk høyt i terrenget. Men så kom planforslaget, med tennisbaner på taket og bygging av boligblokker for å finansiere det hele – det er det som har provosert mange. Nå blir det høyere bebyggelse og mer støy.

Tidligere justisminister Jøran Kallmyr har vært i seks måneders jobbkarantene, men er nå igjen ansatt i Advokatfirmaet Ræder.

Kamp om «villaklausul»

Servitutten fra 1922 sier at «paa eiendommen tillates kun oppført villabygninger i tilfælde med tilhørende uthuset saasom stald, garage, tjenerbolig, kontorbygning m.m. (...)».

Dette omtales ofte som en «villaklausul» og har mang en gang vært til hinder for større byggeplaner.

Nesten 100 år senere er imidlertid hverken staller eller tjenerboliger noe som preger byggeplanene i Oslo, men servitutten har ikke gått ut på dato av den grunn.

– Man tillater modernisering av klausulen, men man kan ikke tillate bygging av hva som helst. For eksempel ikke boligblokker som er mye høyere enn grensene i småhusplanen, sier Jøran Kallmyr.

Les på E24+

Hans Geelmuyden: – Folk som ikke mener noe, er idioter

Tror naboer misforstår

Byggeprosjektet går ut på å erstatte klubbhus og inne-anlegg – på vinteren settes det opp en «boble» som rommer tre tennisbaner – med en hall med til sammen seks innebaner, en bistro, et treningsrom, kontorer, sosialrom m.m.

Prislappen vil ligge på 115–130 millioner kroner.

Hallen bygges delvis oppå de nåværende tennisbanene, så klubben har derfor besluttet å ha fem baner på toppen av taket i tillegg. Det vil sørge for at tennisanlegget består av totalt 15 baner – noe som vil gjøre det til landets største.

– Hallen flukter i terrenget, så det vil være seks meter fra bakken på det høyeste og null på det minste. Og det vil se utrolig lekkert ut, i tre, stein og glass, ikke som et industribygg, sier tennisklubb-sjef Reidar Nilsen.

– For å konkurrere med sånne som Sats, må vi ha et bedre tilbud enn vi har i dag, sier Oslo Tennisklubb-sjef Reidar Nilsen.

– Hva tenker du om naboenes protester?

– Man må jo sette seg inn i hvordan folk tenker, men jeg tror det er litt misforståelser ute og går. Noen tror kanskje at det blir voldsomt mye mer trafikk, at de mister sollys og at det blir mye støy her, men beregninger som er blitt gjort viser at endringene vil være små sammenlignet med da hallprosjektet ble påbegynt.

– Og så er det nok noen som tror at hvis de klarer å stoppe ekspropriasjon av servitutten, så blir det ingen bygging. Det er feil, det blir bygget boliger uansett, selv med servitutten kan vi bygge villabebyggelse – gjerne beskrevet som tre etasjer. Men vår vurdering er at dette ikke er et rent villastrøk. Flere bygg i området har fire til seks etasjer, det er bare noen steder det er ren villabebyggelse.

Les på E24+

Ellevill lønnsomhet i sparebankene

Mange millioner i forskjell

Men å få ekspropriert servitutten er veldig viktig, sier Nilsen. Klubben har nå inngått avtale med eiendomsselskapet Bonum, som ønsker å bygge leilighetsbygg på tre og fire etasjer, under forutsetning av at servitutten fjernes.

– Det er en nøkkel at vi får det beløpet som vi ble enig med Bonum om, for det er en veldig stor del av finansieringen av hallen. Får vi ikke den utnyttelsen som kommunen har regulert tomten til, er vi egentlig ikke sikre på om de er interessert i det hele tatt og hva vi eventuelt får for området, men jeg vet at det er svært mange millioner kroner som blir borte.

Det vil gjøre finansieringen av tennishallen langt vanskeligere, sier Nilsen.

– Hvis vi må ta opp lån og ha 30–40 millioner kroner i gjeld, må vi hele tiden sikre økonomien. Det vil gå ut over medlemmene og kundene våre som vil måtte betale mer for å bruke anlegget.

Hallplanene ble første gang påbegynt i 2012. Nå satser Reidar Nilsen på at de får saken avklart så byggingen, som er forventet å ta halvannet år, kan starte så raskt som mulig – kanskje på nyåret.

Les på E24+

Ny på børsen, eller erfaren trader: Disse bøkene anbefales av ekspertene

Les på E24+

Historien om da Hydro ikke lot seg presse av hackerne

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Jøran Kallmyr
 2. Tennis
 3. Oslo
 4. Byutvikling

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Betent tenniskrangel i et av landets mest fornemme strøk: – Jeg synes det er trist

 2. Betalt innhold

  Boligbygger betalte 120 mill. for to tennisbaner. Spetalen ga 10 mill. for sin

 3. Betalt innhold

  Spetalen fikk kjøpe tennisbane av skakkjørt tennisklubb: – I dagens marked hadde vi fått veldig mye mer for den

 4. Varsler høy temperatur i boligmarkedet: – Helt unormalt

 5. Kamp om små leiligheter i Oslo: – Kommunen gjør unges boligdrøm vanskeligere enn nødvendig