Nettapotek investerte seg inn i kjempeunderskudd
Farmasiet AS endte fjoråret med et underskudd på 55 millioner. Selv etter rekordomsetning i år tror selskapet på 100 millioner i tap for 2020.
- Mads Yksnøy
– Først investerer vi i kundeopplevelsen, så investerer vi i vekst og så skal vi fokusere på profitt.
Det sier Hans Kristian Furuseth, daglig leder i Farmasiet AS.
– Vi gjorde en stor i omstilling i fjor for å gjøre klar til vekst, og vi fikk brukbare resultatet av det ved slutten av året.
Apotekbransjen har vært blant få heldige bransjer i perioden siden mars, da pandemien slo inn over landet.
Farmasiet, som i fjor byttet navn fra Komplett Apotek etter å ha fått oppkjøpsfondet Verdane som ny eier, hadde i 2019 en nedgang i resultatet.
Bunnlinjen svekket seg med 34 millioner kroner, fra 21 til 55 millioner kroner i minus, viser ferske regnskapstall.
Furuseth tilskriver denne nedgangen store investeringer.
– Vi har blant annet hatt en økning i markedsføring, men også i IT-kostnader. Vi er jo også et teknologiselskap.
Han legger ikke skjul på at selskapet vil opprettholde investeringstrykket.
– Vi har enda større investeringer i år. Jeg vil tro at vi fort dobler det, og ender nok fort på over 100 millioner i underskudd for 2020.
Nettapotek solgte fem munnbind i sekundet
Lønnsomme om fem år
Selskapet hadde i 2019 en totalinntekt på 163 millioner, med varekostnader på 140 millioner. Furuseth tror selskapet vil ha en vekst på godt over 25 prosent i år, men er klar på at profitt i markedet er tøft.
– Det kan hende marginene blir bedre på sikt. Apotekbransjen er jo kjent for å ha relativt lave marginer. Det er netthandel også kjent for, sier Furuseth.
Sist gang E24 var i kontakt med Farmasiet var Furuseth klar på at han ser for seg milliardomsetning innen 2023. Det vil innebære over en femdobling av dagens omsetning. 32-åringen holder fast på målet.
–Ja, milliardomsetning innen 2023. Vi tror også at vi blir lønnsomme om fem år, i 2025.
Oppkjøpsfondene har milliardene klare. Nå ser de etter kupp i coronakaoset (+)
–Munnbind for en million
Etter at fungerende assisterende direktør i Folkehelseinstituttet Espen Nakstad var ute onsdag med varsler om nye råd for kollektivreiser og munnbind, eksploderte handelen av munnbind for blant annet Farmasiet.
–I går solgte vi munnbind for en million, sier Furuset.
Boots Apotek har også sett en økning i salg av munnbind det siste døgnet, og en generell endring i salgsmønsteret det siste halvåret.
–Vi ser at folk kjøper mindre på resept, og mer salg av andre produkter som for eksempel desinfeksjonsmiddel og munnbind. Men nå har også dette stabilisert seg, sier Anne Margrethe Thuen.