Kampen om luften

Norwegian-tillitsvalgt: Forventer historisk redningspakke om Gardermoen stenges

Torsdag ble det klart at halvparten av de ansatte i Norwegian blir permittert som følge av coronautbruddet. De ansatte forventer en historisk redningspakke fra regjeringen.

Flyselskaper som Norwegian står foran sin tøffeste periode noensinne med utbruddet av coronaviruset som så langt har smittet over 800 personer i Norge og over 133.000 totalt.

Cicilie S. Andersen
  • Nora Rydne
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Så klart ser vi alvorlig på situasjonen, men det er en fattet gjeng på jobb nå. De fleste er fortsatt på jobb og ute og flyr. Vi vet det jobbes godt i selskapet, og vi har god dialog med ledelse, sier Norwegian-pilot Alf Wilhelm Hansen til E24.

Han er tillitsvalgt for Norwegian-pilotene i Skandinavia, og forteller om rolig stemning blant de ansatte i selskapet som har stupt på børs de siste ukene.

Flyselskapet melder torsdag kveld at de vil kutte 4.000 avganger frem til mai, og må permittere halvparten av de 11.000 ansatte.

Les også

Norwegian varsler massive nye kutt og permitterer halve arbeidsstokken

Redningspakken

Fredag klokken 12.30 vil regjeringen legge frem tiltak for norsk økonomi med konkrete tiltak rettet mot enkeltnæringer.

Her er det ventet at reiselivsnæringen vil få hjelp til å holde seg flytende.

Hansen i Norwegian er klar på at regjeringen må trå til for å få flyselskapene gjennom krisen som følger coronautbruddet - spesielt om det blir aktuelt å stenge flyplasser.

– Vi har driftsmidler nå, men ingen har råd til å ha fly på bakken. Hvis man stenger Gardermoen, må regjeringen på banen og hjelpe til med en redningspakke man trolig ikke har maken til før, sier Hansen.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, har uttalt at man bør stenge Gardermoen, men statsminister Erna Solberg har avkreftet at dette vil skje.

Norwegian-aksjen stiger over fem prosent på Oslo Børs fredag morgen etter å falt tunge 52,37 prosent den siste uken.

Kritisk for en rekke flyselskaper

Det er naturlig nok ikke bare Norwegian som sliter i møte med drastisk redusert reisevirksomhet i Norge og i resten av verden.

SAS har varslet to tusen kanselleringer, samt bedt om lønnskutt for ansatte på 20 prosent, inkludert ledelsen som allerede har kuttet lønnen.

Kanselleringene økte fra SAS etter at president Donald Trump innførte reiseforbud fra Europa de neste 30 dagene.

Widerøe har kuttet til sammen 5.500 avganger både innenlands og utenlands. Det tilsvarer rundt 3,5 prosent av selskapets kapasitet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kampen om luften
  2. Norwegian
  3. Gardermoen

Flere artikler