Tillitsvalgt i Hurtigruten frykter mulig utflagging av norske skip

Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

Tillitsvalgt frykter press på norske lønninger dersom Hurtigruten flagger ut norske skip. Mandag møtes flere parter hos Fiskeri- og næringsdepartementet.

– De ansatte er redd dette bare er begynnelsen, og at en utflagging av kystskipene også er på trappene. De er rett og slett redd for fremtiden sin på sjøen, sier hovedtillitsvalgt i Hurtigruten Jørn Lorentzen til NRK.

Tidligere denne uken skrev Klassekampen at Hurtigruten vurderer ulike flaggstater for minst fire av sine skip. Rederiet har uttalt at skipene som trafikkerer de tradisjonelle anløpsstedene langs norskekysten mellom Bergen og Kirkenes fremdeles vil seile under norsk flagg, men at de ser på ulike alternativer for ekspedisjonscruiseskipene som seiler med NIS-flagg (Norsk Internasjonalt Skipsregister).

Hovedtillitsvalgte Jørn Lorentzen, som også er forbundsstyremedlem i Norsk Sjømannsforbund, sier at han frykter at NIS-flaggede skip på norskekysten vil føre til at også de tradisjonelle Hurtigruteskipene flagges ut. Og at norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel lenge har vært en kampsak.

Statssekretær Hannah Atić (H) i Nærings- og fiskeridepartementet sier til NRK at de ikke har planer om forskriftsendringer, og at de mandag vil avholde et møte hvor blant andre Norsk Sjømannsforbund, Norges Rederiforbund og Norsk Sjøoffisersforbund skal delta. Da flere de blant drøfte spørsmål om kravene til utenlandsk havn i forbindelse med NIS-cruiseskipene langs norskekysten.

Les også:

Les også

Hurtigruten inngår rekordavtale om biogass

Les også

Hurtigruten pusser opp skip for over en milliard kroner

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Hurtigruten
 2. Norges Rederiforbund
 3. Hurtigruten
 4. Norsk Sjøoffisersforbund
 5. Nærings- og fiskeridepartementet
 6. Klassekampen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Tillitsvalgt i Hurtigruten frykter mulig utflagging av norske skip

 2. Betalt innhold

  Hurtigruten vurderer å flagge ut flere skip

 3. Hovedtillitsvalgt i Hurtigruten vil ikke svare på om de har tillit til konsernsjefen: – Vi har ikke fått svar på noe som helst

 4. Anmelder Hurtigruten for lovbrudd på Tom Cruise-skip

 5. Konserndirektør i Hurtigruten går av midlertidig