Britene ut av EU

Skandinaviske butikker i London: Frykter jul uten pinnekjøtt

Britenes interesse for skandinavisk kultur har skapt et marked for skandinaviske spisesteder - men nå er eierne bekymret for hva brexit vil bety for virksomhetene deres.

Kafeen og butikken Scandikitchen ligger sentralt i London.
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert:

LONDON (E24): – Jeg håper at julevarene jeg har bestilt kommer før 31. oktober. Hvis ikke kan det bli en jul uten pinnekjøtt, julebrus og brunost for nordmennene i London, sier Bronte Aurell til E24.

Dansken startet den London-baserte skandinaviske butikken og kafeen Scandikitchen sammen sin svenske mann Jonas i 2007, nettopp for å importere varene skandinaviske innbyggere i London savnet.

Les også

Nordiske banker i brexit-beredskap: Frykter irrasjonell valutahandel

Danske Bronte Aurell driver den skandinaviske kafeen og butikken Scandikitchen i London sammen med den svenske ektemannen Jonas.

Skandinaver kommer ikke lenger

Etter 27 år i Storbritannia er hun for første gang usikker på fremtiden.

– Vi overlever en jul uten pinnekjøtt, men hvis all handel stanser den 31. oktober, er det et massivt problem som vil ramme hele landet, sier hun.

31. oktober er datoen Storbritannia skal forlate EU, men foreløpig finnes det ingen avtale, noe som kan lede til det som kalles en «hard brexit».

Etter at avtalefristen har blitt utsatt flere ganger, har den britiske statsministeren Boris Johnson lovet at landet vil forlate EU om en drøy måned, med eller uten avtale på plass. Aurell kaller det såkalte «no-deal»-scenarioet for uansvarlig og usannsynlig.

– Alle er enige i at de økonomiske konsekvensene av «no-deal» er store, og at økonomien vil trenge årevis på å komme seg. Det er utrolig uansvarlig dersom den britiske regjeringen går ut av EU uten avtale, sier hun.

Det er ikke bare importerte julevarer Aurell er redd for å miste. Den skandinaviske kafeen har lenge brukt arbeidskraft fra Skandinavia, men nå er det ifølge Aurell færre som kommer til Storbritannia enn før.

– Siden folkeavstemningen i 2016 har vi måttet jobbe hardere enn noensinne for å få det til å gå rundt. Både grunnet usikkerheten knyttet til valuta, og fordi vi mister ansatte som ikke synes det er verdt å bli i Storbritannia når det er så mye usikkerhet, sier Aurell.

David Salvail driver sammen med mor og søstre kafeen Spis i Notting Hill i London.

Dyrere å importere norsk mat

Les også

Mannen som sendte britene ut i kaos – og fortsatt mener det var riktig

Også norske David Salvail, som står bak kafeen Spis i Notting Hill, er redd for at det blir vanskeligere å importere norske varer til Storbritannia i november.

– En stor del av konseptet vårt er å fremme norske småskalaprodusenter. Vi vil eksportere norsk matkultur og vise den frem til britene, så det er klart at vi er usikre på hvor mye dyrere det blir å importere norske varer hit etter brexit, sier Salvail til E24.

Spis åpnet i juli, og Salvail mener britene er veldig interesserte i norsk matkultur.

Han håper det skal være mulig å fortsette å importere norske varer etter 31. oktober.

– Usikkerhet i økonomien er en realitet man må leve med uansett når man driver en bedrift. Å presentere norske produkter til det britiske markedet er en sentral del av vår identitet og vil alltid være blant våre sterkeste fortrinn. Men dermed kan en hard brexit ha en negativ effekt på vår konkurransedyktighet, sier Salvail.

Les også

Boris Johnson lover brexit 31. oktober – uansett

Svenske Elias Wittander jobber på Spis i London. Han håper han kan bli i London, og er spent på hva november bringer.

Stresset av brexit

På Spis jobber svenske Elias Wittander. Han flyttet til London for å studere i 2016, og håper at han kan fortsette å bo her – selv etter 31. oktober.

– Brexit gjør meg jo stresset. Tanken på å måtte søke visum og fylle ut papirer bare for å kunne gjøre hva jeg allerede har drevet med de siste tre årene, er merkelig. Samtidig er jeg ikke egentlig redd for å miste jobben min og bli kastet ut, sier Wittander.

Han synes usikkerheten knyttet til brexit er irriterende, og vil at Storbritannia blir i unionen.

– Folk kommer hit fra Europa og jobber, betaler skatt og bidrar. Jeg forstår ikke hvorfor det skal være et problem, vi bidrar jo positivt til samfunnet her, sier Wittander.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Storbritannia
 3. Brexit
 4. Pinnekjøtt
 5. Handel
 6. EU
 7. Boris Johnson

Flere artikler

 1. Norsk gründer frykter hard brexit: – Aktuelt å legge ned London-virksomheten

 2. NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring

 3. Brexit-kaos for norsk fisk kan true britenes «fish and chips»

 4. Britiske fiskere håper brexit skal gi importbrems

 5. Brexit-dagen i London: – Jeg hadde glemt at det skjer i dag