Konkurser i Norge

Norgård-familien kjøper boet etter Birk Sport

Sportsbutikken legger ned et par butikker og fortsetter videre med familien Nordgård som eneste eier etter en seks timer lang budrunde.

Per-Eivind Syvertsen
 • Martin Hagh Høgseth
 • Sindre Hopland
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

Sportsutstyrkjeden Birk Sport gikk onsdag konkurs. Fredag er det klart at familien Norgård, som i sin tid startet kjeden, som har kjøpt konkursboet. Det bekrefter bostyrer Andreas S. Christensen til E24.

– Vi har hatt en budrunde med mange interessenter og flere bud som varte til godt ut på formiddagen. Jeg er fornøyd med at prisen endte betydelig over det virksomheten ble priset til av eierne selv, sier bostyreren til E24.

Birk Sport gikk konkurs etter at selskapet hadde vært i forhandlinger med største aksjonær Jadeland Pacific Limited om en redningspakke som skulle gi gjeldsettergivelse. Men partene kom aldri til enighet, forklarte daglig leder Martin Norgård Vermundsberget i Birk Sport til E24.

Bostyreren forklarer at det har vært både bransjeaktører og rene konkursoppkjøpere med i prosessen til siste slutt.

– Vi synes det er hyggelig at flere tidligere ansettelse får fortsette i jobbene sine. Konseptet blir ingen nøyaktig kopi med alle butikken, men flere blir med videre.

Intens budrunde

– Vi har klart å ta tilbake et selskap som vi ser på som en familiebedrift, min far var grunder av Birk Sport i 1998 og jeg daglig leder siden 2012, sier Martin Norgård Vermundsberget.

Vermundsberget forteller om en intens budrunde som varte i seks timer, og de tidligere deleierne av bedriften måtte betale godt over verdien på 2,5 millioner som de selv satt på boet da det gikk konkurs.

– Jeg har ikke lyst til å gå inn på summen vi betalte, men det var betydelig over verdien. Vi hadde håpet å kunne vinne budrunden på et lavere nivå.

Ved utgangen av året hadde selskapet fem butikker, nå blir det enda færre.

– Vi skal drive to butikker videre, Birk Sport Oslo på Sagene og en på Rud i tillegg til nettbutikken, sier den daglig lederen.

I tillegg vil en franchisebutikk med rettigheter til Birk-merkevaren som ikke gikk konkurs, fortsette under samme navn.

– Sykkelmarkedet er krevende, hvordan skal dere klare dere denne gangen?

- Vi ser at det er en justering i markedet hvor det blir færre sykkelaktører. Men de som blir igjen får en større del av kaken. I tillegg legger myndighetene til rette for bedre og flere sykkelveier, så sykkelen vil fortsette å være et viktig transportmiddel for bærekraftig og effektiv transport.

Vermundsberget påpeker at de også nå bare driver butikker som var lønnsomme før konkursen.

– Virksomheten er viktig, men det har en sentimental verdi for oss, samtidig som vi føler et ansvar for de ansatte. Butikkene åpner igjen i løpet av neste uke.

Utfordrende tider i bransjen

Selskapet har hatt noen utfordrende år med milliontap. Det har forsøkt å forhandle med største aksjonær Jadeland Pacific Limited om en redningspakke som skulle gi gjeldsettergivelse.

– Det er et enormt prispress i sportsmarkedet, som drives av de største aktørene som XXL og Gresvig. Og så er det en svak krone i forhold til dollaren, som skaper utfordringer for oss med produksjon av sykkel- og sykkelkomponenter, sier daglig leder Martin Norgård Vermundsberget i Birk Sport.

Selskapet har hatt noen utfordrende år med milliontap. Det har forsøkt å forhandle med største aksjonær Jadeland Pacific Limited om en redningspakke som skulle gi gjeldsettergivelse.

Men en slik redningspakke lykkes de ikke å komme til enighet om.

Selskapet hadde på det meste ni butikker, i Bærum, Oslo, Tønsberg og Larvik, men har de siste to årene nedskalert. Helt nylig la kjeden ned en butikk og ved konkursen var det fire gjenværende butikker, og opp mot 50 ansatte, ifølge bostyreren.

Omsetningen i 2019 var på 81 millioner kroner, og den høyeste noensinne, opplyser Vermundsberget.

– For aggressive

Vermundsberget sier også at Birk Sport har hatt «en litt for aggressiv strategi og åpnet litt for mange butikker».

– Vi burde fokusert på det som gikk bra, butikkene i Oslo, sier han.

Majoritetseieren har vært det taiwanske selskapet Ideal Bike Corporation.

Vermundsberget oppsummerer sin periode som daglig leder slik:

– Jeg tok over som leder for åtte år siden, og da hadde vi en del utfordringer, men vi fikk relativt kjapt orden på selskapet, og hadde en god reise i flere år. De siste årene har det kommet nye utfordringer på bordet. Det er utrolig trist å melde oppbud, men også en lettelse å legge dette bak seg, og jeg ser frem til å gjennomføre dette på en ryddig måte og komme oss videre.

Her kan du lese mer om

 1. Konkurser i Norge
 2. Sport
 3. Konkurs
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Birk Sport-sjefen etter konkursen: – Det er et enormt prispress i sportsmarkedet

 2. Sportsforretningen Birk Sport er konkurs

 3. Sportsbutikken Juice stenger dørene

 4. Annonsørinnhold

 5. Garderobemannen er konkurs – jobber med å etablere videre drift

 6. Gjelsten og Sunde tar med seg mellom 40–60 butikker videre