Gikk fra å produsere reklamemateriell til verneutstyr: – Avtalen holder folk i jobb
De to Oslo-bedriftene kastet seg rundt, og produserer verneutstyr for helsevesenet. Det gjør at de både kan bidra i krisen, og at de kan holde langt flere ansatte i jobb.
– Onsdag for to uker siden så vi at corona-situasjonen ville føre til at vi ikke hadde nok arbeid til de ansatte, og begynte diskusjonen om hva vi kunne gjøre. Hva trenger markedet? spør Rolf H. Hojem, som er daglig leder og partner i RK Grafisk.
Selskapet jobber til vanlig som et tradisjonelt trykkeri. I fjor fusjonerte de med Neptun Tecopa, som gjør at de også har begynt med produksjon av plastprodukter.
– Denne kombinasjonen gjør at vi nå kan holde de fleste av våre ansatte i jobb, og i tillegg bidra til dugnaden i samfunnet, sier Hojem.
Les også Dine Pengers guide: Er du i fare for å bli permittert? Dette bør du gjøre (+)
Håper på mer
Sammen med Grafisk Kompani undertegnet de i forrige uke avtalen med Helse Sør-Øst, og selskapene skal nå produsere engangsvisir, som brukes til å beskytte helsearbeideres ansikt fra viruset.
Totalt er avtalen med Helse Sør-Øst på 500.000 visirer, men selskapet forteller at de har større kapasitet, og tror de vil kunne lande flere avtaler innen kort tid.
Grafisk Kompani leverer vanligvis maskiner, utstyr og materiell til grafiske virksomheter, og driver service på maskiner og utstyr.
– De ansatte har omstilt seg raskt, og de gjør det kjempegodt. Vi er opptatt av å berge arbeidsplasser, og å kunne ha så mange i jobb som mulig, sier Hojem.
Etter at ideen om å produsere visir kom, begynte kartleggingen av hvordan maskiner kunne bygges om for å støtte produksjonen, og hva som eventuelt måtte gjøres manuelt.
NHO: Corona koster bedriftene syv milliarder i uken
Ansatte i arbeid
Prototypen på ansiktsvisiret ble godt mottatt av helseforetakene, og etter en grundig godkjenningsprosess ble avtalen endelig undertegnet i forrige uke. Produksjonen er allerede i gang.
Selskapet anslår at de har mellom 70 og 75 prosent av de ansatte i arbeid nå, og håper det blir flere.
Hojem tror de kun ville hatt 20 prosent av vanlig produksjon om det ikke var for omstillingen, og ordren fra Helse Sør-Øst.
For selskapet endret alt seg over natten etter at statsminister Erna Solberg onsdag 11. mars varslet at de ville innføre strakstiltak mot coronaviruset.
Onsdag var så godt som fullbooket, men torsdag var det helt stille. Fredag kom regjeringen med de mest inngripende tiltakene i fredstid.
– Jeg har jobbet siden 1983. Jeg var med på krisen på slutten av 80-tallet, og det var ille, men ikke i nærheten av dette. Finanskrisen endret også noe, men det stoppet aldri helt opp, som det har gjort nå, sier Hojem.
Flere tusen henvendelser
Selskapet anslår at kontraktene og den nye driften vil dekke de faste kostnadene, selv om det ikke gir like mye inntekter som deres vanlige drift.
Fest setebeltene – april blir grusom for økonomien
Administrerende direktør Cathrine M. Lofthus i Helse Sør-Øst sa i en pressemelding tirsdag at det har kommet inn flere tusen henvendelser om bedrifter som kan bidra til produksjon av produkter helsevesenet trenger.
– En del henvendelser er altså fra norske produsenter som kan bidra gjennom å snu egen produksjon om til leveranser av smittevernutstyr. Det er en enorm dugnadsvilje der ute, som er til stor nytte for helsevesenet, forteller Lofthus.
Den 16. mars ble det holdt et dialogmøte med flere leverandørorganisasjoner, for å få innspill om hvordan norske produsenter kan bidra.
Etter dette har blant annet Norway Health Tech og NHO gått ut og oppfordret bedrifter til å hjelpe helsevesenet.
Ekornes med smittefrakker
Det er ikke alle henvendelsene som ender med avtaler, men en del har startet produksjon, og flere skal starte.
Blant selskapene som også allerede har avtale med helseforetaket er Wilhelmsen Chemicals i Tønsberg, som til vanlig produserer marine kjemikalier, men nå skal levere overflate-desinfeksjonsmidler. Og møbelprodusenten Ekornes fra Sykkylven, som skal levere flergangs-smittefrakker.
Sykehusinnkjøp, som har dialogen mot markedet, tror det vil komme flere norske avtaler.
– Vi fortsetter dialogen med markedet, så det vil også komme flere avtaler om norsk produksjon. Dette blir det informert om fortløpende, sier administrerende direktør Kjetil M. Istad i Sykehusinnkjøp i pressemeldingen.
Sykehusinnkjøp har dialog mot markedet, tilrettelegger og gjør anskaffelsene, mens Helse Sør-Øst godkjenner avtalene og er avtalepart.