Choice-sjefen tror ikke norgesferier kan redde 2020: – Et tapt år

Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice solgte 6.000 rom i påsken. Hotelldirektør Torgeir Silseth tror selv det blir en utvidet norgesferie med familien i år.

TAPER 200 MILLIONER: Nordic Choice går 250 millioner i underskudd i april måned. Ifølge konsernsjef Torgeir Silseth vil de være berettiget til 60 millioner fra statens coronakrisefond i samme måned.
Publisert:

Myndighetene har bedt nordmenn forberede seg på hjemmesommer.

Men uansett hvor fritt det blir lov å reise rundt, er det umulig at nordmenn alene klarer å dekke inn bortfallet av utenlandske turister, ifølge Torgeir Silseth, konsernsjef i den kriserammede hotellkjeden Nordic Choice.

I påsken lanserte de en tilbudskampanje for sommerbookinger, og 6.000 rom ble solgt – en økning sammenlignet med tilsvarende kampanje i fjor.

– Men med 37.000 rom å fylle hver natt, så er dette bare en dråpe i havet sett opp mot bortfallet av internasjonale reisende i sommer, skriver Silseth i en e-post til E24.

Petter Stordalen-eide Nordic Choice har 206 hoteller i Skandinavia, Finland og Baltikum, og får en stor del av sine inntekter fra reisende innad i Norden.

– Derfor håper vi at man så tidlig som mulig kan begynne å åpne opp for reiser i Norden. Smittefaren i Norge, Finland og Danmark er nok ganske lik for øyeblikket, mens bildet i Sverige kanskje er litt mer uklart, selv om de likevel nå varsler at de ser forsiktig positivt på utviklingen.

Les på E24+

Hvor mye er et ekstra levd år verdt? Her er økonomenes regnestykke.

Norgesferie hvert år

Torgeir Silseth forteller at selv om et unormalt stort antall nordmenn skulle velge å feriere i sitt eget land i år, vil det uansett være et relativt lite plaster på såret.

– 2020 anser vi allerede som et tapt år. Nå handler det om å begrense tapet så mye som mulig. Hvor mye det kan begrenses, avhenger også av hvor lenge det vil være restriksjoner for reiser og møter, ikke bare i Norge, men også mellom de nordiske landene.

– Kommer du til å feriere i Norge i sommer selv?

– Vår familie ferierer i Norge hvert år da vi har røtter fra Nordmøre og på Sørlandet. I år blir det nok utvidet til nye destinasjoner også, men planene er ikke fastlagt ennå. Kan vi reise utenlands uten å bli satt i karantene etterpå, så blir det garantert også en tur til Sverige og til København hvor vi skal åpne Villa Copenhagen.

FULL STANS: Reiselivsnæringen ble rammet raskest og hardest da coronaviruset kom til Norge. Petter Stordalens Nordic Choice har permittert omtrent 7500 ansatte i Norden.

Taper 250 mill. i april

Det er nå omtrent en måned siden hotellkjeden varslet at de så seg nødt til å permittere eller nedbemanne rundt 7.500 ansatte i Norge, Sverige og Danmark.

Coronaviruset har bortimot utradert hele inntektsgrunnlaget deres, og selskapet har blødd penger den siste tiden. I april beregnes et tap på 250 millioner kroner.

Ifølge egne anslag, presentert av Torgeir Silseth i Klassekampen, vil staten dekke inn omtrent en fjerdedel av dette.

Hotelldirektøren svarer her på påstander fra avisens politiske redaktør Bjørgulv Braanen, som har spekulert i at Choice-kjeden til sammen vil kunne få «flerfoldige milliarder» fra statens coronakrisefond på 50 milliarder kroner.

Summen er snarere, ifølge Silseth, 60 millioner kroner i april.

Les på E24+

Ny corona-studie: – Et jordskjelv vil treffe Norge

Karantene- og kontorhoteller

Som et resultat av tomme hoteller og enda tommere bookinglister, gikk Nordic Choice og Petter Stordalen ut den 20. mars og sa «Vi har kapasitet til å hjelpe».

Der stilte de både lokaler og personale til disposisjon, overfor det offentlige så vel som det private næringslivet.

– Denne krisen har satt oss alle på prøve, men det har vært fantastisk å se all kreativiteten og endringsviljen som finnes i Nordic Choice Hotels. Vi tilbydde tidlig både helseinstanser og offentlige organer og etater å bistå, og flere av våre hoteller avhjelper nå med karanteneopphold og transittopphold, skriver Silseth til E24.

For noen hundrelapper er det også mulig å leie seg et rom til kontorbruk for personer som trenger det.

De helt store inntektene har det imidlertid ikke blitt fra disse alternative måtene å utnytte selskapets lokaler.

– Ingenting av det vi har tilrettelagt for eller gjort av endringer i tjenestetilbudet vårt, er noe vi tjener noe særlig på.

Publisert: